Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εκλογές Βρετανία 2019: Οι δημοσκοπήσεις δίνουν νίκη στον Μπόρις Τζόνσον
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Βρετανία 2019: Οι δημοσκοπήσεις δίνουν νίκη στον Μπόρις Τζόνσον

Εκλογές Βρετανία 2019: Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι όλες συμφωνούν ότι ο Μπόρις Τζόνσον και οι Συντηρητικοί έχουν σαφές προβάδισμα.

Εκλογές Βρετανία 2019: Την επόμενη εβδομάδα έρχονται εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς στις 12 Δεκέμβρη 2019 οι πολίτες της πάνε στις κάλπες. Νέες δημοσκοπήσεις δίνουν φανερό προβάδισμα στον Μπόρις Τζόνσον.  Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο συνεχίζονται και η τελευταία που έγινε από την BMG για λογαριασμό της εφημερίδας Independent, αύξησε το προβάδισμα που φέρεται να έχουν οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον. Πιο αναλυτικά, οι Συντηρητικοί φέρονται να λαμβάνουν το 41%, δύο μονάδες πάνω, σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της BMG που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 30 Νοεμβρίου.

Το Εργατικό Κόμμα έχασε μια μονάδα και λαμβάνει το 32% της πρόθεσης ψήφου. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες σημείωσαν άνοδο κατά μία μονάδα και λαμβάνουν 14%. Το Κόμμα Brexit παραμένει αμετάβλητο στο 4%. Άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έδειξαν ότι οι Συντηρητικοί προηγούνται των Εργατικών από οκτώ έως 15 μονάδες. Η έρευνα της εταιρίας BMG έγινε ηλεκτρονικά σε δείγμα 1.542 ψηφοφόρων μεταξύ 4ης Δεκεμβρίου και 6ης Δεκεμβρίου. Δημοσκόπηση του Survation έδειξε πως η διαφορά είναι στις 14 μονάδες, με τους Συντηρητικούς να παίρνουν 45% έναντι 31% των ψήφων των Εργατικών.

βρετανία εκλογές 2019

Εκλογές Βρετανία 2019: Οι Εργατικοί του Κόρμπιν ελπίζουν σε ανατροπή

Ο Τζόνσον συνεχίζει την προεκλογική καμπάνια στην Αγγλία και την Ουαλία στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Καλεί τους ψηφοφόρους να του δώσουν ικανή πλειοψηφία για να ολοκληρώσει το Brexit. Για τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν την ίδια ώρα το στοίχημα είναι να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων τους. Στόχος είναι να δελεάσουν τους νέους και να αποδείξουν λάθος -όπως και στις εκλογές του 2017 – τα δυσοίωνα προγνωστικά. Οι Εργατικοί επιστρέφουν στο βασικό τους μήνυμα, τη βελτίωση της ζωής των ψηφοφόρων. Υπόσχονται, μεταξύ άλλων, να αυξήσουν τα έσοδά τους και να επιστρέψουν την εξουσία στα χέρια τους. Δεσμεύονται οτι θα το επιτύχουν με αύξηση των κρατικών δαπανών και τη συγκρότηση νέων οργάνων που θα αναζωογονήσουν την επαρχία.

Οι Εργατικοί υποσχέθηκαν ακόμη δωρεάν περίθαλψη για όλους τους ηλικιωμένους. Το συγκεκριμένο αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα στη Βρετανία, στο οποίο δυσκολεύονται να βρουν απαντήσεις τα κόμματα καθώς αυξάνεται το κόστος της φροντίδας ενός γηράσκοντος πληθυσμού. Προς το παρόν η απήχηση των προεκλογικών τους δεσμεύσεων δεν είναι αυτή που θα περίμεναν. Εν μέρει αυτό οφείλεται στην άνοδο αντισημιτικών απόψεων στο κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν. Τα προβλήματα για τον ηγέτη των Εργατικών δεν τελειώνουν εκεί. Οι Φιλελεύθεροι πασχίζουν να περιορίσουν τη ζημιά από τη δέσμευσή τους να ακυρώσουν το Brexit -κάτι που οι επικριτές θεωρούν αντιδημοκρατικό μετά το δημοψήφισμα του 2016. Τώρα λένε ότι έχουν έτοιμο νομοσχέδιο για νέο δημοψήφισμα και δηλώνουν έτοιμοι να βοηθήσουν τους Εργατικούς να αναλάβουν την εξουσία. Αυτό, εάν δεν προκύψει ξεκάθαρο αποτέλεσμα από την κάλπη, αλλά υπό έναν όρο, όπως ξεκαθάρισε η επικεφαλής τους, Τζο Σουίνσον: να μην αναλάβει την πρωθυπουργία ο Κόρμπιν.

Ενισχυμένος και από το debate με τον Κόρμπιν, ο Μπόρις Τζόνσον

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις