Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πως να κόψεις το κάπνισμα: Συμβουλές για απεξάρτηση
PLUS

Πως να κόψεις το κάπνισμα: Συμβουλές για απεξάρτηση

Πως να κόψεις το κάπνισμα: Προσπάθησες να κόψεις το κάπνισμα πολλές φορές και δεν τα κατάφερες; Αυτές οι συμβουλές μπορεί να σε βοηθήσουν.

Πως να κόψεις το κάπνισμα: Οι πρώτες μέρες αφού κόψεις το κάπνισμα είναι οι πιο δύσκολες. Το σώμα έχει ανάγκη τη νικοτίνη και είναι πολύ εύκολο να κυλήσεις ξανά στη συνήθεια. Πώς θα καταφέρεις, λοιπόν, να απαλλαγείς εντελώς από τον εθισμό του τσιγάρου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τους πολυάριθμους κινδύνους για την υγεία που προκύπτουν από το κάπνισμα, ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου που θα μπορούσε να προληφθεί από το καθένα ξεχωριστά.

Πως να κόψεις το κάπνισμα: Δείτε τους τρόπους 

Μείνε απασχολημένος

Το πρώτο (και μεγαλύτερο) πρόβλημα που αντιμετωπίζει όποιος κόβει το κάπνισμα είναι η ακατανίκητη επιθυμία να καπνίσει ξανά. Προσπάθησε να κρατήσεις τα χέρια και το μυαλό σου απασχολημένα όσο περισσότερο μπορείς, ώστε να μην έχεις κενά χρόνου, τα οποία γέμιζες συνήθως με ένα τσιγάρο.

Σκέψου τα άμεσα θετικά αποτελέσματα

Τα οποία βρίσκονται και στην υγεία, και στην τσέπη σου. Υπολόγισε πόσα χρήματα έδινες για τσιγάρα μέσα στον μήνα, και αμέσως θα χαλαρώσεις όταν σκεφτείς ότι αυτά τα χρήματα θα αξιοποιηθούν αλλιώς. Επίσης, μέσα σε 20 λεπτά μετά το τελευταίο σου τσιγάρο, ο παλμός σου επιστρέφει στα φυσιολογικά. Μέσα σε 8 ώρες, βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, ενώ στις πρώτες 48 ώρες επανέρχονται η όσφρηση και η γεύση σου. Αυτές τις πληροφορίες, μάλιστα, μπορείς να τις λαμβάνεις καθημερινά στο κινητό σου, μέσα από πολλά apps που κυκλοφορούν, στα οποία καταγράφεις την ημερομηνία που το έκοψες, κι αυτά κάθε μέρα σε εμψυχώνουν λέγοντάς σου… πώς έγινες λίγο πιο υγιής σήμερα.

Πρόσεχε με το αλκοόλ

Για πολλούς καπνιστές, τσιγάρο και ποτό πάνε μαζί. Αν είσαι κι εσύ από αυτούς τους καπνιστές, ίσως οι πρώτες μέρες αφού το έκοψες να μην είναι οι καλύτερες για να βγεις και να τα πιεις. Ακόμα καλύτερα, έχουμε μια άλλη ιδέα για εσένα.

Γυμνάσου

Εκτός του ότι το να κόψεις το τσιγάρο θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις αντοχές σου, η γυμναστική απελευθερώνει φυσικά χημικά που ελαττώνουν το στρες που προκαλεί η εξάρτηση.

Τσιχλίτσες

Τσιχλίτσες, γλειφιτζούρια, καραμέλες. Ναι, αυτό δεν είναι συμβουλή που μπορείς να αξιοποιήσεις για πολύ καιρό, επειδή πρέπει να προσέχεις και τα δόντια σου. Αλλά τις πρώτες μέρες θα είναι πολύ καθησυχαστικό, κάθε φορά που θες να καπνίσεις.

Μην το παρακάνεις με τον καφέ ή το φαγητό

Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν αφήνουμε έναν εθισμό πίσω, πιάνουμε έναν καινούριο. Ο καφές και το φαγητό είναι οι πιο συνήθεις ύποπτοι. Ο υπερβολικός καφές θα σου αυξήσει το στρες, άρα και την ανάγκη να καπνίσεις, ενώ το υπερβολικό φαγητό… όλοι ξέρουμε τι προκαλεί.

Μην αφήνεις τους άλλους να σε επηρεάζουν

Για κάθε φίλο ή συγγενή που θα σε στηρίξει, θα υπάρχει και κάποιος που δεν πρόκειται να σε πάρει στα σοβαρά και θα υποβαθμίσει την προσπάθειά σου. Αν νιώσεις πως κάποιο άτομο δεν σε βοηθάει με την συμπεριφορά του, ζήτησέ του να σεβαστεί την απόφασή σου να σταματήσεις. Αν δεν σέβεται, αντίο του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις