Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: Αντίθετος ο Χαφτάρ στα σχέδια της Άγκυρας
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: Αντίθετος ο Χαφτάρ στα σχέδια της Άγκυρας

Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: Ο ίδιος περιέγραψε την κυβέρνηση της Λιβύης ως «νεκρό εγκέφαλο», λέγοντας ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες, επομένως, αυτές καθίστανται άκυρες.

Συμφωνία Τουρκίας ΛιβύηςΤην αντίθεσή του στα σχέδια της Άγκυρας εξέφρασε ο Διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ. Ο στρατηγός αναφέρθηκε στο σύμφωνο θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας-Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης. Όπως μεταδίδει η αραβόφωνη ιστοσελίδα «Αawsat», ο Χαφτάρ σε δήλωσή του καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ματαιώσει τα σχέδια της Άγκυρας που στοχεύουν στην «αποκατάσταση της καταστρεπτικής επιρροής της στην περιοχή».

Ο ίδιος περιέγραψε την κυβέρνηση της Λιβύης ως «νεκρό εγκέφαλο», λέγοντας ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες, επομένως, αυτές καθίστανται άκυρες. Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ως «επιθετική πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα». «Η Τουρκία έχει γίνει άμεση απειλή για τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης», προειδοποίησε ο Χαφτάρ.

Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: Στην ΑΘήνα το μνημόνιο

Η είδηση αυτή έρχεται λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης. Το κείμενο αλλά και οι χάρτες με όλες τις συντεταγμένες δόθηκαν, σήμερα, στην τουρκική Βουλή προκειμένου να εγκριθεί το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον ίδιο χάρτη που είχε δημοσιευθεί τις προηγούμενες μέρες. Το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης έχει περιέλθει σε γνώση του ΥΠΕΞ. Δεν έχει παραδοθεί από την πρεσβεία της Λιβύης. Ωστόσο το περιεχόμενό της επιβεβαιώνει ότι δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για μια συμφωνία νομικά άκυρη, που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διατύπωσε την ίδια θέση, ενώ η Αθήνα έχει ήδη επιδώσει τελεσίγραφο στον Πρέσβη της Λιβύης να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, μέχρι την Παρασκευή. Την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης έχουν ήδη καταδικάσει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αλλά και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις