Νεκροι μετανάστες Μαυριτανία: Ναυάγιο στην Αφρική

ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροι μετανάστες Μαυριτανία: Ναυάγιο στην Αφρική

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: intern1

Νεκροι μετανάστες Μαυριτανία: Τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πλοίο που μετέφερε μετανάστες.

05.12.2019 | 10:06

Νεκροί μετανάστες Μαυριτανία: Πολύνεκρο ναυάγιο συνέβη αργά το βράδυ της Τετάρτης 4 Δεκεμβρίου κοντά στην ακτή της Μαυριτανίας. Ανάμεσα στους 58 νεκρούς είναι και πολλά παιδιά και γυναίκες. Αισίως, άλλοι 83 άνθρωποι διασώθηκαν. Οι πληροφορίες λένε πως ο λόγος που βυθίστηκε το πλοίο είναι η έλλειψη καυσίμων. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) βρίσκεται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και τις μαυριτανικές αρχές. Εργάζεται για να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Συγκεκριμένα, η Λάουρα Λουνγκαρότι, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στη χώρα της δυτικής Αφρικής, ανέφερε ότι ο οργανισμός της “προσφέρει οι πρώτες βοήθειες και ιατρική περίθαλψη σε 83 μετανάστες από την Γκάμπια οι οποίοι επέζησαν μετά το ναυάγιο πλοίο κοντά στη μαυριτανική ακτογραμμή”. Οι νεκροί μετανάστες φαίνεται να ήθελαν να φτάσουν στην Ευρώπη. Η Λουνγκαρότι τόνισε μέσω Twitter ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 58 ανθρώπων. Συμπεριλαμβάνονται μεταξύ τους και σοροί γυναικών και παιδιών. Οι έρευνες συνεχίζονται. Ο ΔΟΜ ανέφερε επίσης ότι το σκάφος είχε αποπλεύσει από την Γκάμπια την 27η Νοεμβρίου με περίπου 150 επιβαίνοντες. Τα στοιχεία βασίζονται στις μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν.

Νεκροι μετανάστες Μαυριτανία: Παρέχεται βοήθεια σε 83 επιζήσαντες από την κυβέρνηση, τον ΔΟΜ και την UNHCR.

Η επικίνδυνη θαλάσσια διαδρομή από τη δυτική Αφρική προς την Ευρώπη ήταν στο παρελθόν μια από τις κύριες οδούς για τους αφρικανούς μετανάστες που θέλουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τους πολέμους. Ωστόσο, οι προσπάθειες των μεταναστών να φθάσουν στην ευρωπαϊκή επικράτεια διά της συγκεκριμένης οδού έχουν μειωθεί σημαντικά. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της αύξησης των περιπολιών του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος της Ισπανίας στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Οι 58 νεκροί μετανάστες στην Μαυριτανία είναι από τους περισσότερους που έχουν βρεθεί σε ναυάγιο στην συγκεριμένη θαλάσσια οδό.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος των μαυριτανικών αρχών για να σχολιάσει τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε ο ΔΟΜ.

Τα κράτη της δυτικής Αφρικής δεν καταφέρνουν να δημιουργούν θέσεις εργασίας για τον αυξανόμενο νεαρό πληθυσμό τους. Αυτό συμβαίνει παρ’όλο που στην περιοχή βρίσκονται ορισμένες από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ηπείρου. Συνέπεια της δυσπραγίας αυτής, είναι το ότι μετανάστες συνεχίζουν να παίρνουν επικίνδυνες οδούς στην προσπάθειά τους να φθάσουν σε χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης.

Οι επιζόντες λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη σε νοσοκομείο της πόλης Nouadhibou, η οποία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη της Μαυριτανίας.

Exit mobile version