Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Συμμορία Ρομά 2019: Χειροπέδες σε άγρια συμμορία που λήστευε βενζινάδικα, περίπτερα, οδηγούς και πεζούς
ΕΛΛΑΔΑ

Συμμορία Ρομά 2019: Χειροπέδες σε άγρια συμμορία που λήστευε βενζινάδικα, περίπτερα, οδηγούς και πεζούς

Συμμορία Ρομά 2019: Τα μέλη της σπείρας δεν δίσταζαν να χτυπήσουν άγρια τα θύματά τους όταν επιχειρούσαν να αντιδράσουν «γεγονός που καταδεικνύει ότι είναι ιδιαίτερα αδίστακτοι και επικίνδυνοι».

Συμμορία Ρομά 2019: Μέχρι και εννέα ένοπλες ληστείες που συνήθως συνοδεύονταν από άγρια χτυπήματα στα θύματά τους, διέπραττε μια άκρως επικίνδυνη συμμορία Ρομά, η οποία εξαρθρώνεται από την Ελληνική Αστυνομία.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στο στόχαστρο της συμμορίας, τρία μέλη της οποίας ήδη συνελήφθησαν και δύο καταζητούνται, έμπαιναν πρατήρια υγρών καυσίμων, ιδιοκτήτες, υπάλληλοι και πελάτες περιπτέρων, αλλά και πεζοί η οδηγοί αυτοκινήτων τους οποίους αφού ακινητοποιούσαν, πετούσαν από τα αυτοκίνητά τους τους χτυπούσαν και τους καταλήστευαν. Δύο φορές, που αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, έφθασαν κοντά τους, οι σκληροί κακοποιοί με τα πιστόλια, τους σιδηρολοστούς και άλλα αντικείμενα, πίεζαν τους πυροσβεστήρες, που είχαν μαζί τους και ένα λευκό σύννεφο κάλυπτε τα πάντα και εκμηδένιζε την ορατότητα των αστυνομικών με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται.

Ένα ακόμη στοιχείο που τους χαρακτήριζε  είναι το ότι με κολλητικές ταινίες, “έπιαναν” τις άκρες του παντελονιού για να μην αφήνουν ίχνη DNA! Οι συλλήψεις των σκληρών κακοποιών  πραγματοποιήθηκαν στον Ασπρόπυργο με πολυπρόσωπη συμμετοχή πάνοπλων αστυνομικών.

Δεκάδες ληστείες

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι εμπλέκονται, το τελευταίο τουλάχιστον οκτάμηνο, σε εξήντα δυο  εγκληματικές ενέργειες και συγκεκριμένα:

Σε σαράντα δύο  ληστείες πρατηρίων υγρών καυσίμων, περιπτέρων και τυχαία διερχόμενων οδηγών και πεζών,

σε δεκαέξι κλοπές οχημάτων και

σε τέσσερις εμπρησμούς οχημάτων.

Όσον αφορά τον φρενήρη ρυθμό με τον οποίο διέπρατταν ληστείες, η Αστυνομία αναφέρει ότι “πολλές φορές δεν περιορίζονταν σε ένα «κτύπημα» την ημέρα, αλλά ενεργούσαν «μπαράζ» σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σε στόχους που είχαν προεπιλέξει.

Οι 9 ληστείες της 11ης Ιουλίου

Ενδεικτικά, τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Ιουλίου 2019 διέπραξαν εννέα  ληστείες και αφαίρεσαν τουλάχιστον δύο  οχήματα”.

Η Αστυνομία τους χαρακτηρίζει επικίνδυνους, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

“Μάλιστα, η επικινδυνότητά τους αντικατοπτρίζεται και στον τρόπο που αντιδρούσαν σε περιπτώσεις που γίνονταν αντιληπτοί από περιπολούντες αστυνομικούς.

Για να διαφύγουν ανέπτυσσαν ιδιαίτερα μεγάλες ταχύτητες και έκαναν χρήση πυροσβεστήρων, το περιεχόμενο των οποίων ψέκαζαν προς τις μοτοσικλέτες και τα περιπολικά οχήματα που τους ακολουθούσαν, επιχειρώντας να ματαιώσουν την καταδίωξή τους.

Με τον τρόπο αυτό έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών και τυχαία διερχομένων πολιτών – οδηγών, περιορίζοντας το οπτικό τους πεδίο και δημιουργώντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη ολισθηρότητα στο οδόστρωμα.

Αναλύθηκε σε επίσημη παρουσίαση και  η μεθοδολογία δράσης της συμμορίας:

“Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, αρχικά αφαιρούσαν κατά προτίμηση ΙΧΕ αυτοκίνητα παλαιού και συγκεκριμένου τύπου, για τα οποία είχαν αναπτύξει εξειδικευμένες τακτικές διάρρηξης και αφαίρεσης.

Βενζινάδικα, περίπτερα

Με αυτά προσέγγιζαν, μεταμεσονύχτιες ώρες, διανυκτερεύοντα πρατήρια υγρών καυσίμων και περίπτερα.

Αιφνιδίαζαν υπαλλήλους και πελάτες, ακινητοποιώντας τους με την απειλή πυροβόλων όπλων, σιδηρολοστών ή άλλων αντικειμένων και στη συνέχεια αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, χρηματοκιβώτια, καπνικά προϊόντα, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα αξίας.

Επιπλέον θύματά τους ήταν και τυχαία διερχόμενοι πεζοί ή οδηγοί οχημάτων που βρίσκονταν στη διαδρομή τους, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα, αφού πρώτα τους είχαν ακινητοποιήσει, με απειλή ή χρήση βίας”.

Για να εναλλάσσουν τα αυτοκίνητα και να παραπλανούν την Αστυνομία, είτε έκλεβαν  ΙΧΕ αυτοκίνητα, εγκαταλείποντας στο σημείο τα ήδη αφαιρεθέντα, είτε με χρήση βίας, αποβίβαζαν οδηγούς προσωρινά σταθμευμένων οχημάτων, τα οποία στη συνέχεια άρπαζαν.

Ανέκοπταν την πορεία

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με επικίνδυνους ελιγμούς των αυτοκινήτων τους ανέκοπταν την πορεία διερχομένων οχημάτων, ακινητοποιούσαν τους οδηγούς τους, τους αποβίβαζαν βίαια και στη συνέχεια διέφευγαν με αυτά. Στη συνέχεια,  σε ερημικές περιοχές της Δυτικής Αττικής, εγκατέλειπαν τα κλεμμένα  οχήματα, τα οποία – στις περισσότερες των περιπτώσεων- πυρπολούσαν, προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

Ως ορμητήριο χρησιμοποιούσαν καταυλισμό στον Ασπρόπυργο Αττικής, ενώ για την ταχύτερη προσέγγιση ή διαφυγή από τις περιοχές που δραστηριοποιούνταν, χρησιμοποιούσαν το οδικό δίκτυο της Αττικής Οδού, καθώς και της Ν.Ε.Ο.Α.Λ. Έτσι ανέπτυσσαν υψηλές ταχύτητες σε περιπτώσεις καταδίωξης από αστυνομικούς, ενώ εξασφάλιζαν και τη γρήγορη επιστροφή τους στο ασφαλές περιβάλλον του τόπου διαμονής τους.

Δεν μιλούσαν στα κινητά

Χαρακτηριστικό της εμπειρίας και του επαγγελματισμού τους είναι ότι κατά την εγκληματική τους δράση, δεν επικοινωνούσαν με κινητά τηλέφωνα, φρόντιζαν να έχουν πλήρως καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, έφεραν γάντια στα χέρια τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έφεραν κολλητικές ταινίες στα άκρα των παντελονιών τους, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να αφήσουν στο χώρο γενετικό υλικό.

Τα κατασχεθέντα

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες,  κατασχέθηκαν είδη ρουχισμού και υπόδησης, τα οποία έφεραν κατά την τέλεση των ληστειών, κινητά τηλέφωνα, προϊόντα ληστείας και άλλα αντικείμενα, πιστόλι ρέπλικα, διαρρηκτικά εργαλεία, καθώς και εννέα  Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, που είχαν αφαιρέσει οι δράστες και τα οποία αποδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις