4 Δεκεμβρίου: Τι έχει συμβεί σαν σήμερα

ΚΟΣΜΟΣ

4 Δεκεμβρίου: Τι έχει συμβεί σαν σήμερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: intern1

4 Δεκεμβρίου: Η 338η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο (339η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 27 ημέρες για το τέλος του χρόνου. Ιστορικά, αυτή η ημερομηνία έχει σηματοδοτήσει πολλά γεγονότα.

04.12.2019 | 14:48

4 Δεκεμβρίου: Για την Ελλάδα, το σημαντικότερο γεγονός που συνέβη σε αυτήν την ημερομηνία είναι τα Δεκεμβριανά” του 1944. Ακόμη, είναι η γιορτή της Αγίας Βαρβαρας, μεγάλης Αγίας της ορθοδοξίας. Μερικά, από τα υπόλοιπα σημαντικά γεγονότα που έγιναν στην Ελλάδα και τον κόσμο σαν σήμερα, και σημάδεψαν την ιστορία στις 4 Δεκεμβρίου είναι:

4 Δεκεμβρίου: Τα γεγονότα που αφορούν την Ελλάδα:

4 Δεκεμβρίου 1601: Οι Τούρκοι σουβλίζουν ζωντανό τον αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου στη Θεσσαλία Σεραφείμ, καθώς και άλλους ιεράρχες.

4 Δεκεμβρίου 1786: Την ημέρα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, εγκαινιάζεται η ιεραποστολή της Αγίας Βαρβάρας στη σημερινή Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας.

4 Δεκεμβρίου 1903: Παραιτείται η κυβέρνηση Δημήτριου Ράλλη. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανατίθεται στο Γεώργιο Θεοτόκη.

Ο Δημήτριος Ράλλης

4 Δεκεμβρίου 1907: “Γυμναστικά”: Αίμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται για τις φοιτητικές ταραχές που σημειώνονται το Νοέμβριο του 1907, εξαιτίας της υποχρεωτικής παρακολούθησης και εξέτασης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο μάθημα της γυμναστικής. Η επιτυχία στο μάθημα της γυμναστικής αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στις πτυχιακές και διδακτορικές εξετάσεις. Ο Υπουργός Παιδείας αποφασίζει το κλείσιμο του ιδρύματος. Ακολουθούν ανακρίσεις και εντάλματα συλλήψεων.

4 Δεκεμβρίου 1913: Υπογράφεται στη Φλωρεντία από τις Μεγάλες Δυνάμεις το ομώνυμο πρωτόκολλο, με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νεοδημιουργηθέντος αλβανικού κράτους. Στους όρους του περιλαμβάνεται και η απόδοση της Βορείου Ηπείρου (περιοχές Χειμάρρας, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Τεπελενίου και Αργυροκάστρου) από την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες μετείχαν στη συνδιάσκεψη (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία), θέτουν ως μοναδικό κριτήριο γι’ αυτή τους την απόφαση τη γλώσσα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα που αφορούν τον υπόλοιπο κόσμο:

4 Δεκεμβρίου 1534: Ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής καταλαμβάνει τη Βαγδάτη.

4 Δεκεμβρίου 1619: Οι Άγγλοι άποικοι γιορτάζουν για πρώτη φορά στο Νέο Κόσμο την Ημέρα των Ευχαριστιών.

4 Δεκεμβρίου 1676: Ο στρατός της Δανίας υπό τη διοίκηση του βασιλιά Χριστιανού Ε΄ ηττάται από τον σουηδικό στρατό στη μάχη της Λουντ.

4 Δεκεμβρίου 1791: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της βρετανικής εφημερίδας The Observer, της πρώτης κυριακάτικης εφημερίδας στον κόσμο.

4 Δεκεμβρίου 1877: Ο Τόμας Έντισον γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που δοκιμάζει την ικανότητα της εφεύρεσής του – του φωνόγραφου- να καταγράφει και να αναπαράγει την ανθρώπινη φωνή

4 Δεκεμβρίου 1881: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο των Los Angeles Times.

4 Δεκεμβρίου 1909: Ιδρύεται ο σύλλογος Μόντρεαλ Κανάντιενς, ο παλαιότερος σύλλογος επαγγελματικού χόκεϊ επί πάγου στον κόσμο.

4 Δεκεμβρίου 1918: Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Γούντροου Ουίλσον αναχωρεί για τις Βερσαλλίες, για να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι, γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των Η.Π.Α. που ταξιδεύει στην Ευρώπη.

4 Δεκεμβρίου 1952: Σύννεφο ομίχλης σκεπάζει το Λονδίνο. Σε συνδυασμό με τη μόλυνση του αέρα θα προκαλέσει τους επόμενους μήνες το θάνατο τουλάχιστον 12.000 ανθρώπων.

4 Δεκεμβρίου 1969: Ο Φρεντ Χάμπτον και ο Μαρκ Κλαρκ, μέλη του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων, πυροβολούνται και σκοτώνονται κατά τη διάρκεια εφόδου από 14 αστυνομικούς του Σικάγου.

4 Δεκεμβρίου 1971: Στην Ελβετία το Καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep Purple, που γράφουν το πιο γνωστό κομμάτι τους Smoke on the Water.

1992: Απόβαση Αμερικάνικων δυνάμεων στην Σομαλία.

Γεννήσεις και θανάτοι στις 4 Δεκεμβρίου:

Σαν σήμερα γεννήθηκαν: Το 1866 ο ρωσος ζωγράφος Βασίλι Καντίνσκι. Το 1888 ο βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας, Αλέξανδρος Α’ Καρατζόρτζεβιτς. Το 1892 ο ισπανός δικτάτορας Φρανσίσκο Φράνκο. Το 1949 ο αμερικανός ηθοποιός, Τζεφ Μπρίτζες και το 1963 ο ουκρανός αθλητής του στίβου, Σεργκέι Μπούμπκα, ο κορυφαίος επικοντιστής όλων των εποχών.

Σαν σήμερα πέθαναν: Το 1131 ο πέρσης μαθηματικός, αστρονόμος και ποιητής, Ομάρ Καγιάμ, γνωστός για το έργο του “Ρουμπαγιάτ”. Το 1642 ο Καρδινάλιος Αρμάνδος Ρισελιέ, πρωθυπουργός του Λουδοβίκου ΙΓ’ της Γαλλίας. Το 1679 ο άγγλος πολιτικός φιλόσοφος, Τόμας Χομπς (“Λεβιάθαν”). Το 1993 ο αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης Φρανκ Ζάπα και το 2004 η ελληνίδα σοπράνο, Έλενα Σουλιώτη.

4 Δεκεμβρίου: Η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του πυροβολικού

Exit mobile version