Επέτειος Γρηγορόπουλου 2019: Πορείες στη χώρα, “πυρετός” στην ΕΛΑΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Γρηγορόπουλου 2019: Πορείες στη χώρα, “πυρετός” στην ΕΛΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Επέτειος Γρηγορόπουλου 2019: Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος, στις 6 Δεκέμβρη, από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.

04.12.2019 | 13:57

Επέτειος Γρηγορόπουλου 2019: “Πυρετός” στην ΕΛΑΣ ενόψει της εκδηλώσεων μνήμης στη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Τα επιτυχημένα μέτρα του Πολυτεχνείου, που απέτρεψαν γενικευμένα επεισόδια, έφεραν νέα δεδομένα και στον χώρο των αντιεξουσιαστών που κατά τους αστυνομικούς είχαν το χρόνο να αναλύσουν κι έτσι να σχεδιάσουν τον “τέλειο” τρόπο δράσης. Ανώτατα στελέχη είναι σίγουρα πως οι αναρχικοί θα προσπαθήσουν να πάρουν μια ιδιότυπη ρελάνς. «Τα Εξάρχεια τελείωσαν και πρέπει να βρουν άλλο σημείο συγκρούσεων» δήλωσε αξιωματικός στο Cnn. Πάντως, οι εντολές που έχουν δοθεί είναι τα μέτρα ασφαλείας να ξεκινήσουν από σήμερα και κυρίως να διασφαλιστούν κυβερνητικά κτήρια και αστυνομικά τμήματα.

Οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο να γίνουν στόχοι καταδρομικών επιθέσεων αστυνομικά τμήματα περιφερειακά της Αθήνας και για αυτό το λόγο έχει ζητηθεί να απομακρυνθούν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα από τα σημεία και να αυξηθούν οι περιπολίες περιμετρικά ώστε να γίνει αμέσως αντιληπτή η οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση. Την ίδια ώρα, ο συναγερμός για την ΕΛ.ΑΣ. θα αρχίσει από την Πέμπτη, καθώς η μέρα θα ξεκινήσει με συγκέντρωση ατόμων στον προαύλιο χώρο της ΑΣΟΕΕ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, υπάρχει πανελλαδικό κάλεσμα για συγκέντρωση ενάντια στο τελεσίγραφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για εκκένωση των καταλήψεων.

Επέτειος Γρηγορόπουλου 2019: Μέτρα και από αέρος

Ανήμερα των εκδηλώσεων μνήμης, έχουν δοθεί εντολές για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση -ειδικά στη συγκέντρωση των μαθητών το πρωί. Όσον αφορά στη συγκέντρωση το απόγευμα, θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα ασφαλείας από αέρος, με τα drone της ΕΛΑΣ να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα περιπολούν πάνω από όλα τα κτήρια για τον εντοπισμό μολότοφ, όπως είχε γίνει και στην επέτειο της 17 Νοέμβρη.

Την ίδια ώρα, οι διμοιρίες στο κέντρο της Αθήνας θα ενισχυθούν και οι περιπολίες θα αυξηθούν στα στενά των Εξαρχείων. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να ενεργοποιήσουν το πληροφοριακό τους δίκτυο για να εντοπίσουν διαμερίσματα «καβάτζες» στην περιοχή που ίσως να παίξουν και το ρόλο του κρησφύγετου. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες αρκετά συχνά στη ΓΑΔΑ και έχει δώσει σαφείς εντολές στους επιτελείς για το πόσο ψύχραιμα θα πρέπει να εκτελούν οι αστυνομικοί τις εντολές που θα παίρνουν από το κέντρο επιχειρήσεων.

Επέτειος Γρηγορόπουλου 2019: Πορείες μνήμης σε 18 πόλεις την Παρασκευή

Όπως κάθε χρόνο φοιτητές, μαθητές, νεολαίοι και πολιτικές συλλογικότητες αναμένεται να βγουν στους δρόμους για να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας, που συγκλόνισε τη χώρα. Προκειμένου, ωστόσο, να αποφευχθούν τα επεισόδια στην πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, η ΕΛ.ΑΣ θα θέσει σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Βασική προτεραιότητα της ΕΛ.ΑΣ είναι η κεντρική πορεία που θα γίνει για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στην Αθήνα, σε μια περίοδο που έχει οξυνθεί η αντιπαράθεση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο και τις καταλήψεις.

Οι κεντρικές πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Το κέντρο της Αθήνας, την προσεχή Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, θα μπει σε «καραντίνα» από νωρίς. Η πρώτη, μαθητική πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12:00. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στα Προπύλαια, ενώ η πορεία θα κινηθεί προς τη Βουλή. Την ίδια ώρα, θα ξεκινήσει από την Καμάρα η μαθητική πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η μαθητική πορεία μνήμης στην Πάτρα (12:00, Παράρτημα).

Οι πορείες μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο θα συνεχιστούν με τις μεγάλες, απογευματινές κινητοποιήσεις. Η κεντρική πορεία στην Αθήνα θα ξεκινήσει στις 18:00 από τα Προπύλαια, και αναμένεται να δώσουν το «παρών» πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιεξουσιαστές. Στις 18:00 θα πραγματοποιηθούν οι κεντρικές πορείες μνήμες για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα) και στην Πάτρα (Παράρτημα). Από τις 18:00 και πέρα έχουν ήδη προγραμματιστεί πορείες και συγκεντρώσεις σε Γιάννενα, Πρέβεζας, Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Σάμο, Κω, Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Τρίκαλα, Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο. Δεν αποκλείεται, μέχρι αύριο, να εκδοθούν και νέα καλέσματα για πορείες και συγκεντρώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Exit mobile version