Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΜΟΕ Τουρκία νέα: «Παγώνουν» λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
ΠΡΙΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΜΟΕ Τουρκία νέα: «Παγώνουν» λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

ΜΟΕ Τουρκία νέα: Η απόφαση αυτή έρχεται ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα τεταμένες και ενόψει της αυριανής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΜΟΕ Τουρκία νέαΑναστέλλονται, μέχρι νεοτέρας και με πρωτοβουλία της Αθήνας, οι συζητήσεις με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέσα στον μήνα στην ελληνική πρωτεύουσα. Μετά και τις τελευταίες τουρκικές πρωτοβουλίες – το εμπρηστικό τουρκολιβυκό σύμφωνο και την δημοσιοποίηση χαρτών με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων στη χάραξη θαλασσίων ζωνών, στο ΥΠΕΘΑ υπάρχει η άποψη ότι ο διάλογος είναι περιττός για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έως ότου η τουρκική πλευρά επανέλθει με πνεύμα δημιουργικό στις συνομιλίες με την Αθήνα.

Η απόφαση αυτή έρχεται ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα τεταμένες και ενόψει της αυριανής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι συζητήσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν μέσα στο μήνα στην Αθήνα. Η απόφαση αυτή έρχεται ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα τεταμένες και ενόψει της αυριανής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης έχει βάλει νέες… φωτιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδιαίτερα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.

ΜΟΕ Τουρκία νέα: Τα θέματα που θα θέσει ο Μητσοτάκης στη συνάντηση

Σημειώνεται ότι κατά την αυριανή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας: «Θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε συνεργάτες του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

«Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Ελλάδα – Τουρκία νέα: Τι είπε σήμερα ο Πάιατ

Σημειώνεται ότι σήμερα ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης υποχώρηση από τη σταθερότητα.

Ο κ. Πάιατ αν και σημείωσε ότι δεν έχει δει το κείμενο, υπενθύμισε ότι η κάθε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. «Κάθε συμφωνία πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο. Αν και δεν έχουμε δει το κείμενο συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας υπάρχει ξεκάθαρη υποχώρηση από την κατάσταση σταθερότητας», δήλωσε ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις