Τραμπ Μακρόν Λονδίνο: Χαμός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ Μακρόν Λονδίνο: Χαμός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: intern1

Τραμπ Μακρόν Λονδίνο: Αγριεμένος ο πρόεδρος της Αμερικής στη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν.

03.12.2019 | 18:57

Τραμπ Μακρόν Λονδίνο: Σε ιδιαίτερα «παγερό» κλίμα διεξήχθη η συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ και Γαλλίας στο πλαίσιο της επετειακής Συνόδου του ΝΑΤΟ. Η επίθεση, την οποία εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο, ενώ η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο προέδρους ανοίγει ευρύ πεδίο ερμηνειών, ανησυχιών και προβληματισμών. Ο Εμανουέλ Μακρόν διατρανώνει συνεχώς την αξία της κοινωνικής πολιτικής και της συνεργασίας εντός της ΕΕ, με τη Γαλλία να ηγείται του στρατοπέδου που μάχεται υπέρ της ενίσχυσης της Ένωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε, ωστόσο, σε αυτή τη Σύνοδο στο Λονδίνο να επιτεθεί στους Ευρωπαίους και αντί να σταθεί στην καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, αναλώθηκε στη γνωστή συνταγή της εμπρηστικής πολιτικής, με την οποία επιδιώκει να γίνει αρεστός στους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Δεν φρόντισε, δε, να φανεί συνεργάσιμος στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αντιθέτως ο Μακρόν του υπενθύμισε ότι το ISIS παραμένει σοβαρή απειλή, Προτού ο  Αμερικανός πρόεδρος ρωτήσει, με το γνωστό του ύφος, τον Μακρόν εάν θέλει τζιχαντιστές, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ είχε εξαπολύσει επίθεση στον Γάλλο ομόλογό του μετά τις δηλώσεις «περί εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ».

Τραμπ Μακρόν Λονδίνο: Η ερώτηση για τον ISIS

Σε ένα σημείο, δημοσιογράφος ρώτησε τον Ντόναλντ Τραμπ για το ζήτημα των φυλακισμένων τζιχαντιστών του ISIS και την επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους, στην Ευρώπη. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ίσως θέλοντας να αιφνιδιάσει τον Μακρόν, τον ρώτησε ευθέως για το θέμα, πήρε όμως πληρωμένη απάντηση. Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε ότι το Ισλαμικό Κράτος παραμένει απειλή, παρότι ο Τραμπ επιμένει ότι το εξολόθρευσε. Αναλυτικά ο διάλογος:

Τραμπ: Έχουμε πολλούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φυλακισμένους στη Συρία. Πολλοί είναι από τη Γαλλία, από τη Γερμανία, τη Βρετανία. Κυρίως προέρχονται από την Ευρώπη. Θα θέλατε κάποιους καλούς μαχητές του ISIS; Μπορώ να σας τους δώσω, πάρτε όποιους θέλετε.

Μακρόν: Ας είμαστε σοβαροί. Ο μεγάλος αριθμός μαχητών που έχετε είναι τζιχαντιστές που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή. Είναι αλήθεια ότι έχετε ξένους μαχητές που προέρχονται από την Ευρώπη. Αλλά είναι μια μικρή μειοψηφία του συνολικού προβλήματος που έχουμε στην περιοχή. Το βασικό είναι να ξεφορτωθούμε τον ISIS και τις άλλες τρομοκρατικές διοργανώσεις. Και αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμη, λυπάμαι που το λέω. Υπάρχουν ακόμη στη Συρία και το Ιράκ. Το Νο1 πρόβλημά σας δεν είναι οι ξένοι τζιχαντιστές, είναι το ISIS.

Τραμπ: Για αυτό είναι τόσο μεγάλος πολιτικός. Είναι ίσως η καλύτερη μη απάντηση που έχω ακούσει ποτέ.

Τραμπ Μακρόν Λονδίνο: Το ζήτημα του ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε στις δηλώσεις που έχει κάνει για το ΝΑΤΟ, ότι είναι «εγκεφαλικά νεκρό». Δηλώσεις τις οποίες είχε καταδικάσει λίγες ώρες νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος. «Ξέρω ότι οι δηλώσεις μου προκάλεσαν κάποιες αντιδράσεις. Εμμένω σε αυτές. Το θέμα δεν είναι μόνο το πόσα χρήματα δαπανά κάθε χώρα στις αμυντικές δαπάνες. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι είναι το ΝΑΤΟ. Στο τραπέζι δεν υπάρχει κοινή ερμηνεία για την τρομοκρατία», δήλωσε ο Μακρόν και επιτέθηκε εκ νέου στην Άγκυρα. «Η Τουρκία μάχεται κόντρα σε ανθρώπους που πολέμησαν στο πλευρό μας κόντρα στο Ισλαμικό Κράτος. Και κάποιες φορές συνεργάζονται με παρακλάδια του ISIS. Αυτό είναι ένα στρατηγικό ζήτημα. Αν απλά συζητάμε για το τι πληρώνουμε και δεν έχουμε ξεκάθαρες συζητήσεις για μία τέτοια κατάσταση, τότε δεν είμαστε σοβαροί», υπογράμμισε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατακεραύνωσε την Τουρκία και για την αγορά των ρωσικών S-400, ενώ αναφέρθηκε στην απειλή της Άγκυρας να μπλοκάρει όλες τις κοινές δηλώσεις του ΝΑΤΟ, αν τα υπόλοιπα μέλη δεν συμφωνήσουν με εκείνη ότι οι Κούρδοι της Συρίας (YPG) είναι τρομοκρατική ομάδα.

Exit mobile version