ΝΔ: Σε απόλυτο κυρίαρχο εξελίσσεται η οικονομική πολιτική Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Σε απόλυτο κυρίαρχο εξελίσσεται η οικονομική πολιτική Μητσοτάκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αυτιάς

ΝΔ: Τόσο στο φορολογικό, όσο και στο ασφαλιστικό οι κινήσεις Μητσοτάκη έχουν πλέον χειροπιαστό αποτέλεσμα!

02.12.2019 | 21:41

ΝΔ: Σε απόλυτο κυρίαρχο εξελίσσεται η οικονομική πολιτική Μητσοτάκη. Τόσο στο φορολογικό, όσο και στο ασφαλιστικό οι κινήσεις έχουν πλέον χειροπιαστό αποτέλεσμα! Στο φορολογικό έχουμε: Ο πρώτος συντελεστής μειώνεται από το 22% στο 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 10.000 ευρώ. Διατηρείται ο συντελεστής 22% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 10.000 έως τα 20.000 ευρώ, ενώ μειώνεται στο 28% ο συντελεστής για τα εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, στο 36% για εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ. Ο ανώτατος συντελεστής διαμορφώνεται στο 44% για υψηλότερα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Τα μεγαλύτερα οφέλη από την νέα φορολογική κλίμακα και την νέα έκπτωση φόρου θα έχουν οι έχοντες εισοδήματα από 10.000 έως και 15.000 ευρώ.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι σε αυτά τα όρια εισοδήματος, θα ωφεληθούν έως και 177 ευρώ τον χρόνο αν δεν έχουν παιδιά, έως και κατά 160 ευρώ αν έχουν ένα παιδί, έως και κατά 200 ευρώ αν έχουν δύο παιδιά και έως και κατά 320 ευρώ αν έχουν τρία παιδιά. Για τα μεσαία εισοδήματα από έως και 50.000 ευρώ τα οφέλη θα είναι μικρά ενώ μεγάλα οφέλη θα προκύψουν για όσους έχουν υψηλές αποδοχές άνω των 80.000 ευρώ. Ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι θα δουν τον φόρο να μειώνεται από 650 ευρώ τον χρόνο έως και πάνω από 2.000 ευρώ τον χρόνο.

από τον Γιώργο Αυτιά

ΝΔ: Αφορολόγητο

Το αφορολόγητο όριο διατηρείται στα 8.636 ευρώ και αυξάνεται στα 9.000 ευρώ για όσους έχουν 1 παιδί, τα 10.000 ευρώ για φορολογούμενους με δυο παιδιά, 11.000 ευρώ για τρία παιδιά, 12.000 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα παιδιά.

Ζημιές επιχειρήσεων

Μεγαλώνει ο χρόνος μέσα στον οποίο μπορεί να μεταφέρεται η φορολογική ζημιά των επιχειρήσεων, από τα πέντε έτη, στα δέκα έτη, για φορολογικές ζημιές που αφορούν στα έτη 2014 και μετά. Με τη ρύθμιση αυτή, η κυβέρνηση δίνει σε περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις τη δυνατότητα να σβήσουν σε δέκα χρόνια αντί για πέντε τις ζημιές που υπέστησαν από το 2014 και μετά.

Ακίνητα

Κίνητρα για την τόνωση της αγοράς ακινήτων όπως το πάγωμα του ΦΠΑ 24% για τρία χρόνια. Το μέτρο ισχύει για τα ακίνητα των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά. Οι αγοραστές ακινήτων θα πληρώνουν μόνο φόρο μεταβίβασης 3%.

Κίνητρα για επενδύσεις

Εισαγωγή σοβαρών κινήτρων για την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων. Στην ελληνική φορολογική νομοθεσία αναμένεται να ενσωματωθούν διατάξεις αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Οι πολίτες εκτός Ελλάδας θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα και να πληρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό για το σύνολο του εισοδήματος που αποκτούν εκτός Ελλάδας (π.χ. 100.000 ευρώ). Για τα εισοδήματα που θα αποκτούν εντός Ελλάδας θα πληρώνουν κανονικά φόρο με βάση τους συντελεστές που ισχύουν και για τους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας. Το συγκεκριμένο μέτρο συνιστά σοβαρό κίνητρο για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων καθώς εύποροι πολίτες τρίτων χωρών θα έχουν κάθε λόγο να εξετάσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της φορολογικής τους έδρας στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα, η χώρα μετράει μόνο απώλειες σε αυτό το πεδίο εξαιτίας της πολύ υψηλής φορολογίας τόσο σε επίπεδο φυσικών όσο και σε επίπεδο νομικών προσώπων.

 Ασφαλιστικό και φορολογικό δίνουν λύσεις με επιστροφή χρημάτων!

«Η δική μας πρόταση», τονίζει ο κ. Βρούτσης, «φέρνει κάτι τελείως διαφορετικό. Ένα νέο, καινοτόμο, απλό και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα. Κάτι που είμαι σίγουρος ότι θα αγκαλιάσει ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα της χώρας, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Οι βασικές αρχές και άξονες του νέου συστήματος είναι οι ακόλουθοι:

  • Απλότητα. Είναι το πιο απλό σύστημα που υπήρξε ποτέ
  • Πλήρης αποσύνδεση από τα χρόνια ασφάλισης και τις γνωστές κλάσεις του παρελθόντος
  • Πλήρης αποσύνδεση από το εισόδημα. Παύει πλέον το ασφαλιστικό να είναι φορολογικό
  • Αποσύνδεση του ασφαλιστικού από την αύξηση του κατώτατου μισθού
  • Εξακολουθούν οι ασφαλιστικές εισφορές να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα
  • Διευρύνεται καθολικά η ειδική πρόνοια και ευνοϊκή μεταχείριση σε όλους τους νεοεισερχόμενους στην παραγωγική διαδικασία (όχι μόνο στους νέους ιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς που ίσχυε μέχρι σήμερα) μέσω των χαμηλών εισφορών τα 5 πρώτα χρόνια έναρξης του εργασιακού τους βίου

Οι ασφαλιστικές εισφορές

  • Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικών εισφορών, όπου καθένας θα μπορεί να επιλέξει ελεύθερα την κατηγορία των ασφαλιστικών του εισφορών
  • Απόλυτη ευελιξία, καθώς στην αρχή κάθε έτους θα δίνεται στον ασφαλισμένο η δυνατότητα επιλογής οποιασδήποτε κατηγορίας, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω και για όσο χρόνο επιθυμεί.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, θα είναι ωφελημένοι μέσα από τον συνδυασμό ασφαλιστικού και φορολογικού. Τα 1.300 ευρώ που προκύπτουν από τη μείωση του φόρου –μέχρι τα 10.000 ευρώ- από το 22% στο 9%, θα υπερκαλύπτουν την όποια επιπλέον επιβάρυνση
  • Ο πρωτογενής τομέας (αλιείς, αγρότες, κτηνοτρόφοι) θα αντιμετωπιστεί με ευαισθησία, μέσα από ένα ειδικό, ευνοϊκό και προστατευτικό πλαίσιο.

Αυτή είναι η πρόταση της Ν.Δ., όπως είχαμε υποσχεθεί. Με τις παραπάνω αλλαγές, απεγκλωβίζουμε ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας από τις ναρκοθετημένες περιοχές των αδιέξοδων ρυθμίσεων του παλιού συστήματος, και, ταυτόχρονα, διαμορφώνουμε συνολικά ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, δίκαιο, απλό και ανταποδοτικό, που θα ενισχύει την απασχόληση και την παραγωγικότητα και κυρίως θα καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση.

Ο πρωτογενής τομέας

Στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο πρωτογενής τομέας (αλιείς, αγρότες, κτηνοτρόφοι) θα αντιμετωπιστεί με ευαισθησία, μέσα από ένα ευνοϊκό και προστατευτικό πλαίσιο. Για τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κρίσιμο αναπτυξιακό πυλώνα. Γεγονός που γίνεται πράξη μέσα από τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί και ο Πρωθυπουργός. Επιδίωξή μας είναι, όλοι οι Έλληνες να πιστέψουν ξανά στην κοινωνική ασφάλιση, να ενταχθούν σε αυτή, να της εμπιστευθούν τους κόπους τους και στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου να γνωρίζουν ότι θα λάβουν μια αξιοπρεπή σύνταξη».

Ύψος μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών σε ευρώ

Πρώην ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ Εναλλακτικές επιλογές Σύνολο κύρια σύνταξη, υγεία σε χρήμα & υγεία σε είδος
έως 5 έτη ασφάλισης 126
1ο επίπεδο (κατώτατο) 210
2ο επίπεδο 252
3ο επίπεδο 302
4ο επίπεδο 363
5ο επίπεδο 435
6ο επίπεδο 566


 

Exit mobile version