Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Φορολογικό νομοσχέδιο: Μείωση των φόρων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Μείωση των φόρων

Φορολογικό νομοσχέδιο: Βασικός πυλώνας του νομοσχεδίου είναι η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκαν σημαντικά.

Φορολογικό νομοσχέδιο: Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή αποδεικνύει ότι όλα όσα είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Δ.Ε.Θ. γίνονται πράξη. Μειώνονται, αντί να αυξάνονται όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, οι φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά, καθώς περιλαμβάνει σημαντικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο φορολογείται το οικογενειακό εισόδημα. Βασικός πυλώνας του νομοσχεδίου είναι η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκαν σημαντικά.

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι της κατηγορίας εισοδήματος από 12 έως 18 χιλιάδες ευρώ, θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει μείωση φόρου 1.300 ευρώ. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με ξεκάθαρα αναπτυξιακή διάσταση. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η διαφάνεια και ο περιορισμό της φοροδιαφυγής, η επέκταση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και η μετάβαση του φορολογικού συστήματος στην ψηφιακή εποχή.

από τη Φωτεινή Βρύνα, επικεφαλής του γραφείου ισότητας ΕΝΠΕ, Γραμματέα Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών

 Τι προβλέπεται για τη φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων

-Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 9%, αντί του 22% που ισχύει σήμερα, για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

-Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των συντελεστών για τα υψηλότερα εισοδήμα, (με εξαίρεση τον συντελεστή 22% για εισοδήματα 10.000- 20.000 ευρώ), ενώ προβλέπεται προσαύξηση του αφορολογήτου για τα παιδιά.

-Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως του αριθμού τους, ενώ ειδικά για τους πολύτεκνους με 5 παιδιά και άνω δεν ισχύει η μείωση των 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματός τους, εφόσον το φορολογητέο τους εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

-Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.

-Μείωση του Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

-Μείωση του Φ.Π.Α. για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%

Νέα έκπτωση φόρου για τις οικογένειες

Στο κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου τονίζεται ότι εξαιρούνται από το πραγματικό εισόδημα για το 30% ηλεκτρονικών πληρωμών και η έκτακτη εισφορά και η διατροφή διαζευγμένων ή σε διάσταση. Επιπλέον, διαγράφονται οι οφειλές έως 10 ευρώ, με τις οποίες βαρύνονται πάνω από 500.000 φορολογούμενοι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις