Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σεισμός Αλβανία νεκροί: Απέραντη θλίψη στη γειτονική χώρα
51 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Σεισμός Αλβανία νεκροί: Απέραντη θλίψη στη γειτονική χώρα

Σεισμός Αλβανία νεκροί: Τους 51 νεκρούς έφτασε ο θλιβερός απολογισμός από τον φονικό σεισμό στην Αλβανία.

Σεισμός Αλβανία νεκροίΔεν έχει τέλος ο θλιβερός απολογισμός του φονικού σεισμού στην Αλβανία. Τραγικό τέλος είχε τελικά και η 20χρονη που νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου Τιράνων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό της Αλβανίας να ανέβει στους 51. Η σημερινή ήταν ακόμη μια δύσκολη μέρα για την Αλβανία. Τα οκτώ μέλη της οικογένειας Λιάλια, που σκοτώθηκαν όταν η τετραώροφη κατοικία τους κατέρρευσε, στα προάστια του Δυρραχίου, οδηγήθηκαν στην τελευταία τους κατοικία μέσα σε ομαδικό θρήνο.

Στην νεκρώσιμη ακολουθία παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και χιλιάδες πολίτες. Από την οικογένεια σώθηκε μόνο ένα 17χρονο αγόρι, το οποίο ανασύρθηκε ζωντανό από τα συντρίμμια και μεταφέρθηκε χθες στην Ιταλία για εξειδικευμένη νοσηλεία.

Σεισμός Αλβανία: Σταμάτησαν οι έρευνες στα συντρίμμια

Εν τω μεταξύ σήμερα οι επιχειρήσεις στην Αλβανία για τον εντοπισμό αγνοουμένων από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ ολοκληρώθηκαν. Πλέον δεν υπάρχει ελπίδα ούτε για θαύματα κι έτσι οι έρευνες των σωστικών συνεργείων σταμάτησαν. Στα νοσοκομεία η κατάσταση παραμένει δύσκολη με τους τραυματίες να αγγίζουν τους χίλιους. Στην πόλη του Δυρραχίου έχουν πληγεί 701 κατοικίες, μεταξύ των οποίων 176 πολυκατοικίες. Στα Τίρανα επλήγησαν 202 πολυκατοικίες, με 61 από αυτές να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι οκτώ να θεωρούνται ακατοίκητες.

Από την πλευρά της η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τη γειτονική χώρα.  Χθες αναχώρησε από την περιφέρεια Αττικής κλιμάκιο ιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με υγειονομικό υλικό και φάρμακα για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες. Το κλιμάκιο, από τέσσερις ιατρούς- τρείς εκ των οποίων είναι χειρουργικών ειδικοτήτων – μετέβη, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στα Τίρανα, για να συνδράμει στην αποκατάσταση των τραυματιών. Το υγειονομικό υλικό και τα φάρμακα συγκεντρώθηκαν από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο πλαίσιο της δράσης «Όλοι Μαζί Μπορούμε» του ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού ΣΚΑΪ.

Με αφορμή την αποστολή ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ανέφερε ότι η Περιφέρεια εξετάζει και άλλους τρόπους να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανακούφιση των πληγέντων στη γειτονική Αλβανία. Αυτοδιοίκηση και επιστημονικός κόσμος θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, πέρα από σύνορα».

Σεισμός Αλβανία: Το «ευχαριστώ» του Ράμα στην Ελλάδα

Παράλληλα, το «ευχαριστώ» του προς τον Ελληνικό λαό, που στάθηκε στο πλευρό της χώρας του, μετά τον καταστροφικό σεισμό, που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε σημερινή μετάδοση από την προσωπική του ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ο Έντι Ράμα ευχαρίστησε επίσης και τους φίλους του, όπως είπε, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον προκάτοχό του Αλ. Τσίπρα, για τη συμπαράσταση που προσφέρουν στον δοκιμαζόμενο αυτή την ώρα αλβανικό λαό.

Με τα πλέον θερμά λόγια μίλησε για τους Έλληνες διασώστες, που έδωσαν μάχες στα συντρίμμια. «Θαύμασα τους Έλληνες διασώστες και ελπίζω κάποια στιγμή να σας μοιάσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις