Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ο σεβασμός στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους δεν έχει «χρώμα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο σεβασμός στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους δεν έχει «χρώμα»

Οι Ε. Κ. Ο. δικαιούνται να υπερηφανεύονται ότι οι ζυμώσεις εντός τους, δύνανται να παράγουν πολιτική προς ανέλιξη και μετασχηματισμό της Χώρας για την ευημερία όλων.

από τον Νίκο Παγώνη
Γραμματέα Ειδικών Οργανώσεων Ν.Δ.

Η Γραμματεία Ε.Κ.Ο. ΝΔ συντονίζει τις επιμέρους Ε. Κ. Ο. αναφορικά με την συνεχή δραστηριότητα μηχανισμών επαφής και επικοινωνίας με τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, την ορθή αξιολόγηση των ζητημάτων που αφορούν τις Ε.Κ.Ο. με πορίσματα προερχόμενα από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, και μάλιστα χωρίς να θέτει προϋποθέσεις στον πολιτικό τους προσανατολισμό, την διαφάνεια και την στρατηγική στην ανάδειξη και επίλυση των ζητημάτων.

Οι Ε.Κ.Ο. δεν αξιώνουν το «αλάθητο», όπως επίσης και δεν διατηρούν αξιώσεις μονοπωλίου στην διατύπωση προτάσεων. Παρόλα αυτά εάν μια Ε.Κ.Ο. είναι πεπεισμένη ότι πράττει το σωστό, αγωνίζεται, με όλη την δύναμη των μελών της, να επιτύχει το καλύτερο για το πεδίο που την αφορά. Μια τέτοια Ε.Κ.Ο. είναι και η Ε.Κ.Ο. Συνταξιούχων, η οποία είναι αλήθεια, ότι είχε αρκετή δουλεία, εξαιτίας του Νόμου Κατρούγκαλου και η οποία διατύπωσε έγκυρες προτάσεις, επέδειξε πειθώ αλλά και σεβασμό προς όλους όσους φέρουν τον χαρακτηρισμό «συνταξιούχος», ανεξάρτητα από το αν ήταν κάποιος μέλος της ή όχι, η ανήκε σε άλλον πολιτικό χώρο. Πολλή δουλειά όμως είχαν και όλες οι άλλες Ε. Κ. Ο. σε σχέση με το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, ως εκ της φύσεώς τους, διότι τα εργασιακά θέματα συνδέονται, καλώς ή κακώς, στενότατα με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά.

Τον Ιανουάριο ψηφίζεται το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο δύναται να επιφέρει ριζικές τομές στην Ελληνική κοινωνική ασφάλιση:

-Απόλυτα ελεύθερο, ευέλικτο και απλό σύστημα επιλογής εισφορών,

-περιβάλλον δίκαιης ανταποδοτικότητας,

-αποσύνδεση από έτη, κατώτατο μισθό και εισόδημα,

-έγκυρες αναλογιστικές μελέτες και μελέτες επάρκειας των συντάξεων,

-μείωση φόρου και εισφορών κατά τα 5 πρώτα έτη του εργασιακού βίου,

-μείωση συνόλου φόρου και εισφοράς σε όλους,

-έκπτωση εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα,

-αύξηση κύριων και επικουρικών συντάξεων με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ,

-υπευθυνότητα και σοβαρότητα στο θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων με εργαλείο την πρότυπη-πιλοτική δίκη ενώπιον του ΣτΕ, που θα άρει την απαράδεκτη εικόνα αβεβαιότητας των συνταξιούχων για τα αναδρομικά δια της εκδόσεως ενιαίας αποφάσεως για όλα τα θέματα αναδρομικών,

-σεβασμός των αποφάσεων των δικαστηρίων,

-ειδική μέριμνα για τον πρωτογενή αγροτικό τομέα,

-ίδια εθνική σύνταξη και όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων,

-επιδίωξη για γρήγορη ηλεκτρονική έκδοση όλων των συντάξεων, κύριας και επικουρικής καθώς και του εφάπαξ.

Στους επικεφαλής του αρμόδιου Υπουργείου, αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια. Για τα περισσότερα όμως από τα παραπάνω θέματα, υπήρξαν διαρκείς παρεμβάσεις όλων των Ε.Κ.Ο. μέσα στο κόμμα και επισήμανση ειδικότερων σημείων, χρηζόντων διερεύνησης και επεξεργασίας. Όλες οι επισημάνσεις όμως, ανεξάρτητα από την οικονομική συγκυρία και τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος, είχαν ως κοινό παρονομαστή τον σεβασμό προς τον συνταξιούχο, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου ή οικονομικής κατάστασης. Οι Ε. Κ. Ο. δικαιούνται να υπερηφανεύονται ότι οι ζυμώσεις εντός τους, δύνανται να παράγουν πολιτική προς ανέλιξη και μετασχηματισμό της Χώρας για την ευημερία όλων.

Νίκος Παγώνης, Γραμματέας Ειδικών Οργανώσεων Ν.Δ.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις