Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ιερόσυλοι – εκκλησίες: Έκλεβαν μέχρι και τάματα, έξι συλλήψεις
ΕΛΛΑΔΑ

Ιερόσυλοι – εκκλησίες: Έκλεβαν μέχρι και τάματα, έξι συλλήψεις

Ιερόσυλοι - εκκλησίες: Πριν εξαπολύσουν τις ληστρικές εισβολές, επισκέπτονταν σαν... ευσεβείς τους ναούς και προσποιούνταν ότι... προσκυνούσαν τις εικόνες.

Ιερόσυλοι – εκκλησίες: Ιερόσυλοι και βέβηλοι. Αυτοί είναι οι χαρακτηρισμοί της Αστυνομίας για τα μέλη της εξαμελούς συμμορίας, τα οποία σαν στίφη εισέβαλαν σε Ιερούς Ναούς της χώρας και όχι μόνο άρπαζαν τα χρυσά τάματα των πιστών, αλλά έκλεβαν εικόνες και πετούσαν στο δάπεδο θήκες λειψάνων Αγίων!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Πρόκειται για τους ιερόσυλους που άρπαζαν τα τάματα-γίνεται λόγος για πολλά κιλά χρυσού- και με αυτόν τον τρόπο μετέτρεψαν σε ευρώ τα δάκρυα και τις ικεσίες των πιστών που άφηναν τα τάματά τους. Μάλιστα, αποκαλύφθηκε και ένα απίστευτο στοιχείο για τη δράση τους. Πριν εξαπολύσουν τις ληστρικές εισβολές, επισκέπτονταν σαν… ευσεβείς τους ναούς και προσποιούνταν ότι… προσκυνούσαν τις εικόνες! Στην πραγματικότητα, κατόπτευαν τους χώρους, έβλεπαν σε ποιες εικόνες είχαν εναποτεθεί τα τάματα και γνώριζαν πια πως θα δράσουν όταν θα γινόταν μέσα στο σκοτάδι η εξόρμηση…

Μετά από έρευνες, σε επιχείρηση της Ασφάλειας Πειραιά, βρέθηκαν με χειροπέδες έξι Αλβανοί υπήκοοι, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός τους, ο πιο βέβηλος απ όλους. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη πέντε άτομα, από τα οποία ένα είναι έγκλειστο σε κατάστημα κράτησης, καθώς και άγνωστος αριθμός συνεργών τους, συγκατηγορούμενοι για συναφή αδικήματα. Όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, οι ιερόσυλοι, είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση και σκοπό τη διάπραξη κλοπών, κυρίως από Ιερούς Ναούς.

Εξιχνίαση 11 περιπτώσεων

Εξιχνιάστηκαν έντεκα περιπτώσεις κλοπών από Ιερούς Ναούς σε Ύδρα, Σπάρτη, Αθήνα, Μαρκόπουλο Αττικής, Χαλάνδρι καθώς και δυο στην Τήνο και τέσσερις στην Άνδρο.

Ενδεικτικές περιπτώσεις της εγκληματικής τους δράσης αποτελούν:

· Η διάρρηξη Ιερού Ναού στην Ύδρα, όπου άρπαξαν περίπου πέντε κιλά χρυσό σε τάματα και παλαιά κοσμήματα, εικόνα της Θεοτόκου, τιμαλφή και 200 ευρώ από το παγκάρι της εκκλησίας.

· Η αξία των αφαιρεθέντων ταμάτων υπολογίστηκε ότι ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Βεβήλωσαν προθήκη με λείψανα αγίων

· Η διάρρηξη Ιερού Ναού στην Άνδρο, όπου αφαίρεσαν χρυσά και αργυρά τιμαλφή (τάματα) από εικόνες, ενώ βεβήλωσαν προθήκη με Ιερά Λείψανα, πετώντας τις θήκες των λειψάνων στο πάτωμα του Ναού.

· Η διάρρηξη Ιερού Ναού σε περιοχή της Σπάρτης όπου αφαίρεσαν χρυσά τάματα, δύο εγκόλπια και δύο σταυρούς, συνολικής αξίας 15.000 ευρώ.

Ληστείες σε σπίτια σε Κορωπί και Ρόδο

Επιπλέον από την έρευνα εξιχνιάστηκαν άλλες δυο περιπτώσεις και συγκεκριμένα ληστεία σε μονοκατοικία στο Κορωπί, όπου αφού έδεσαν και φίμωσαν τον ιδιοκτήτη αφαίρεσαν 750 ευρώ και διάρρηξη σε οικία σε περιοχή της Ρόδου, από όπου αφαίρεσαν 1.800 ευρώ και διάφορα τιμαλφή.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων και στην κατοχή τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

· (2) τάματα σε λεπτό φύλλο χρώματος χρυσαφί,

· (2) βραχιόλια χρώματος χρυσαφί,

· (2) δαχτυλίδια χρώματος χρυσαφί ,

· ρολόι χειρός,

· (8) κινητά τηλέφωνα και (12) κάρτες sim,

· (1.570) ευρώ,

· (2) φακοί και

· (2) αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις