Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μεταναστευτικό αντιδράσεις: Πέντε δήμαρχοι αρνούνται το σχέδιο της κυβέρνησης
ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Μεταναστευτικό αντιδράσεις: Πέντε δήμαρχοι αρνούνται το σχέδιο της κυβέρνησης

Μεταναστευτικό αντιδράσεις: Πέντε δήμαρχοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, λένε «όχι» στις κυβερνητικές εξαγγελίες για το μεταναστευτικό.

Μεταναστευτικό αντιδράσεις: Με κοινή δήλωση πέντε δήμαρχοι νησιών του Aνaτολικού Αιγαίου που πλήττονται από το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα απορρίπτουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το θέμα. Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, Λέρου, Μιχαήλ Κόλιας, Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης και Χίου, Σταμάτιος Κάρμαντζης, σε κοινή τους δήλωση λένε «όχι» στο κυβερνητικό σχέδιο και αναφέρουν: «Οι δήμαρχοι των πέντε ακριτικών νησιών που πλήττονται περισσότερο από το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα, δηλώνουμε ότι:

Δεν αποδεχόμαστε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με τον σχεδιασμό που πρόσφατα ανακοίνωσε.

Ζητάμε την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεών της για το παραπάνω ζήτημα.

Να σεβαστεί η κυβέρνηση τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων μας.

Να αποσυμφορήσει άμεσα και μαζικά τα νησιά.

Να προβεί στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.

Επίσης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν είχαμε καμία ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ζητάμε τη συμπαράσταση του συνόλου των συναδέλφων μας, όλης της επικράτειας, στις δύσκολες στιγμές που περνάνε τα νησιά μας. Σε κάθε περίπτωση, ενωμένοι και με ομοψυχία θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό πρόβλημα που αφορά την ασφάλεια και την ευημερία τους».

Μεταναστευτικό αντιδράσεις: Δήμαρχος Λέρου και αντιδήμαρχος Σάμου

Μεταναστευτικό αντιδράσεις: Τα αυστηρότερα μέτρα στα σύνορα

Το σχέδιο που ανακοινώθηκε και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων των δημάρχων αυτών, προβλέπει αυστηρότερη φύλαξη συνόρων με συγκρότηση ενιαίου φορέα, κλειστά κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, αποσυμφόρηση των δομών και αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Στεφανή το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη μέσω της επαναφοράς του ελέγχου και της ασφάλειας και παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου με την μεταφορά 20 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Στεφανής 5 χιλιάδες θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και 15 χιλιάδες σε δομές στην ενδοχώρα. Στόχος είναι η μεταφορά των 20 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020. Παράλληλα, στη δεύτερη φάση του σχεδιασμού δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή. Ανακοινώθηκε ότι καθορίζεται εθνικός συντονιστής για τα ασυνόδευτα παιδιά, νέο πλαίσιο υποχρεώσεων και λειτουργίας των ΜΚΟ, επιτάχυνση των διαδικασιών και πρόσληψη 500 ατόμων για τις υπηρεσίες. Επιπλέον, ο κ. Στεφανής ανακοίνωσε ότι κλείνει η Μόρια και δημιουργείται νέα κλειστή δομή χωρητικότητα 5 χιλιάδων ατόμων. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις δομές σε Χίο και Σάμο ενώ σε Κω και Λέρο οι υπάρχουσες δομές μετατρέπονται σε κλειστά κέντρα.

Μεταναστευτικό αντιδράσεις: Το κύμα αντιδράσεων στο δημοτικό συμβούλιο της Σπάρτης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις