Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εξάρχεια τώρα: Ύποπτο αντικείμενο σε εγκαταλελειμμένη πολυκατοικία
ΕΛΛΑΔΑ

Εξάρχεια τώρα: Ύποπτο αντικείμενο σε εγκαταλελειμμένη πολυκατοικία

Εξάρχεια τώρα: Κλήθηκαν άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Εξάρχεια τώρα: Συναγερμός σήμανε το πρωί της Πέμπτης στα Εξάρχεια μετά από ύποπτο αντικείμενο που εντοπίστηκε σε κτίριο. Σύμφωνα με πληροφορίες στο εγκαταλελειμμένο κτίριο επί της οδού Ρεθύμνου 2 το οποίο αγοράστηκε πρόσφατα, εντοπίστηκε από υπάλληλο που βρέθηκε στο σπίτι για εργασίες μια οπλοβομβίδα παλαιού τύπου κάτω από σκάλα. Προληπτικά διακόπηκε η κυκλοφορία στη Βασιλέως Ηρακλείου ενώ κλήθηκε συνεργείο του στρατού για να παραλάβει τη βομβίδα. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί η Κρατική Ασφάλεια.

Η οπλοβομβίδα είναι τύπος πυρομαχικού, το οποίο βάλλεται από το ατομικό τυφέκιο και μπορεί να προσβάλλει μια πλειάδα στόχων, από συγκέντρωση προσωπικού μέχρι και σκληρούς στόχους, όπως θωρακισμένα οχήματα, άρματα και οχυρώσεις. Με τον όρο οπλοβομβίδα γενικά, περιγράφεται κάποιο πυρομαχικό (πλην φυσιγγίων), που βάλλεται από το ατομικό τυφέκιο. Σαν έμπνευση, ξεκίνησε το 1904 από τον Ιαπωνικό στρατό, ο οποίος δοκίμασε απλές χειροβομβίδες εκτοξευόμενες από τυφέκιο κατά τη διάρκεια του Ρωσοιαπωνικού πολέμου.

Ύποπτο αντικείμενο Εξάρχεια: Kαίριο ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις

Το έτος ορόσημο όμως για τις οπλοβομβίδες είναι το 1907, όπου ο Βρετανός Martin Hales ανέπτυξε μια χειροβομβίδα πάνω σε μία ράβδο, η οποία βαλόταν από το ατομικό τυφέκιο χρησιμοποιώντας αβολίδωτο φυσίγγιο. Κατά τον Α’ ΠΠ και τον Β’ΠΠ οι οπλοβομβίδες εξελίχτηκαν και διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στις επιχειρήσεις. Ειδικότερα ο Ελληνικός Στρατός,  χρησιμοποιούσε ευρύτατα το τυφέκιο lebel με χοάνη εκτόξευσης οπλοβομβίσων VB. Το προσωπικό που το χρησιμοποιούσε ονομαζόταν οπλοβομβιστής (ή τρομπλονιστής στην αργκό).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις