Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας Σκόπια: Συνάντηση με Ντιμιτρόφ – Επίσκεψη στο Δυρράχιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας Σκόπια: Συνάντηση με Ντιμιτρόφ – Επίσκεψη στο Δυρράχιο

Δένδιας Σκόπια: H Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια.

Δένδιας Σκόπια: Την υποστήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια. Εκτίμησε, δε, ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας και υπογράμμισε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας «περνούν» από την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Συμμερίζομαι την απογοήτευση στη Βόρεια Μακεδονία για τη λήψη μη θετικής απόφασης των 28 σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από τη δική μας πλευρά κινηθήκαμε άμεσα και αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε η θετική προς τούτο απόφαση της Ένωσης να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, γνωστοποιώντας ότι προσκάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας σε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, στις 9 Δεκεμβρίου.

Δένδιας Σκόπια: Βίντεο από την επίσκεψη του υπουργού

Δένδιας Σκόπια: Η ικανοποίηση του υπουργού της Β. Μακεδονίας από την επίσκεψη του Δένδια

Παράλληλα, στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επίσκεψη «σε μια χώρα γείτονα και σύντομα σύμμαχο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μία χώρα την οποία προσδοκούμε να δούμε εταίρο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Ν. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ. Δένδια και υπογράμμισε ότι αυτή αποτελεί ένδειξη της νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμόζεται και να υλοποιείται ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών στη χώρα του και σημείωσε ότι αποτελεί, πλέον, μέρος του νομικού συστήματος της Β. Μακεδονίας και ως τέτοια δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Δένδιας Δυρράχιο: Συνάντηση με τον Στέβο Πεντάροφσκι

Ο Νίκος Δένδιας εκτός από τον ομόλογό του συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, αλλά και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ενώ συναντήθηκε και με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο υπουργός εξωτερικών αμέσως μετά μετέβη στο Δυρράχιο όπου παρακολούθησε, μαζί με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα ερείπια πολυκατοικίας που κατέρρευσε από τον καταστροφικό σεισμό. Ακολούθως επισκεφτήκαν μαζί τραυματίες στο στάδιο της πόλης το οποίο έχει μετατραπεί σε προσωρινό νοσοκομείο.  Ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του στην Ελλάδα για την άμεση ανταπόκριση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι δίπλα στον αλβανικό λαό και στην κυβέρνησή του, έστειλε από το Δυρράχιο, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο του σημερινού σεισμού, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Βρίσκομαι εδώ με την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με δύο μονάδες ΕΚΑΜ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον φίλο αλβανικό λαό» ανέφερε σε δήλωσή του, παρουσία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο κ. Δένδιας. Και σημείωσε: «Τα έχουμε περάσει, τα ξέρουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό, στην κυβέρνησή του, για να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε. Σας ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις