Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σεισμός Αλβανία: Χάος στη χώρα – Αυξάνονται οι νεκροί, βίντεο που κόβουν το αίμα
ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Σεισμός Αλβανία: Χάος στη χώρα – Αυξάνονται οι νεκροί, βίντεο που κόβουν το αίμα

Σεισμός Αλβανία: Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών που έχουν θαφτεί κάτω από ερείπια ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί καθώς περνούν οι ώρες.

Σεισμός Αλβανία: Τις πληγές της μετρά η Αλβανία μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την πόλη του Δυρραχίου.  Η ισχυρή σεισμική δόνηση «βύθισε» στο πένθος την χώρα, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν 14 νεκροί και περίπου 600 άτομα τραυματίες. Όσο περνά η ώρα ο φόβος ότι η μαύρη λίστα του θανάτου θα αυξηθεί, μεγαλώνει. Η υπουργός Άμυνας της χώρας, Ολτα Τζάσκα ανέφερε ότι αρκετά άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα κάτω από τα συντρίμμια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τοπικά μέσα αναφέρουν επίσης, πως μία βίλα κοντά στην πόλη του Δυρραχίου έχει καταρρεύσει πλήρως και πιστεύεται πως υπήρχαν οκτώ άτομα στο εσωτερικό της. Δεν υπάρχει, ωστόσο, κανένα νέο σχετικά με την τύχη τους.

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Ogerta Manastirliu δήλωσε ότι οι ιατρικές ομάδες βρίσκονται σε επιφυλακή. «Στα νοσοκομεία της Τιράμπα, το Δυρράχιο, το Κρούγια, το Κούρμπιν και η Λέζα έλαβαν υπηρεσίες πάνω από 600 τραυματίες εξαιτίας του σεισμού. Έχουν γίνει ενέργειες για την προμήθεια φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών, ενώ η ομάδα έκτακτης ανάγκης οργανώνει υπηρεσία στην περιοχή».

Σεισμός Αλβανία: Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Ο ισχυρός σεισμός που «χτύπησε» την Αλβανία, εκτός από ανθρώπινες απώλειες, προκάλεσε και σημαντικές υλικές καταστροφές. Κτίρια ισοπεδώθηκαν, άλλα υπέστησαν ζημιές, ενώ προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και επικοινωνίες σημειώνονται σε αρκετές περιοχές. Οι μεγαλύτερες καταστροφές εντοπίζονται σε στην πρωτεύουσας της χώρας, το Δυρράχιο, το Φίερι και τη Λέζια.  Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και μια ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της, καλύπτοντάς τον με το σώμα της. Το παιδί ανασύρθηκε στιγμές αργότερα από τα συντρίμμια, με το βίντεο της διάσωσής του να κάνει το γύρο του κόσμου.

Την ίδια ώρα, ζωντανός ανασύρθηκε ένας άντρας από τα ερείπια κτηρίου στην πόλη Θούμαν, κοντά στο Δυρράχιο, που κατέρρευσε έπειτα από τον ισχυρό σεισμό. Όπως μεταδίδουν αλβανικά μέσα ενημέρωσης, τη στιγμή που ο άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός, πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο ξέσπασαν σε κλάματα από τη χαρά τους και σε χειροκροτήματα για τους διασώστες που κατάφεραν να σώσουν τον άνδρα, ο οποίος είχε καταπλακωθεί από τοίχο διαμερίσματος στην πολυκατοικία όπου διέμενε.

Σεισμός Αλβανία: Βίντεο σοκ

Σεισμός Αλβανία: Γεμάτα τα νοσοκομεία

«Από τις 4 τα ξημερώματα, είμαστε έξω στον δρόμο. Ξυπνήσαμε έντρομοι από τον σεισμό ο οποίος δεν σταματούσε, διήρκεσε πάνω από είκοσι με εικοσιπέντε δευτερόλεπτα» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 32χρονος Τομ, κάτοικος Τιράνων, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος, όπως περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άρπαξε το χέρι της γυναίκας του για να την προφυλάξει από τον σεισμό και, όπως σημειώνει, «κάτσαμε κάτω από την πόρτα περιμένοντας να σταματήσει ο σεισμός». Το διαμέρισμα του ζευγαριού στον τρίτο όροφο μίας πολυώροφης πολυκατοικίας στα Τίρανα «κουνήθηκε» αρκετά όπως σημειώνει ο νεαρός, που μόλις κατάφερε μαζί με τη γυναίκα του να βγει από την πολυκατοικία, έτρεξε για να σώσει άλλο ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μπω στο αυτοκίνητο και να τρέξω να φτάσω στο σπίτι της μητέρας μου. Κατάφερα να πάω, την πήρα και πήγαμε όλοι μαζί σε ασφαλές μέρος, στο κέντρο της πόλης» επισημαίνει χαρακτηριστικά, μιλώντας για τον σεισμό. Ο ίδιος, όπως και χιλιάδες πολίτες της αλβανικής πρωτεύουσας, βρίσκονται στο κέντρο των Τιράνων στο σημείο όπου υπάρχει τεχνητή λίμνη, ένα σημείο στο οποίο και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο Εγκέλαδος «χτύπησε» πάλι την Αλβανία, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες.

Την ίδια ώρα δεκάδες είναι οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία. Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αλβανία, δήλωσε πως μια ομάδα περίπου 20 Τούρκων υπηκόων διασώθηκε από ένα ξενοδοχείο που υπέστη ζημιές από τον σεισμό. Όπως δήλωσε στο CNN- Turk ο Αχμέτ Γιορούκ, οι Τούρκοι διέμεναν σε ξενοδοχείο του Δυρραχίου, μία από τις περιοχές που επλήγησαν πιο έντονα από τον σεισμό.

Σεισμός Αλβανία: Πάνω από 100 μετασεισμοί

Σύμφωνα με την υπουργό, μετά τον κύριο σεισμό σημειώθηκαν 100 μετασεισμοί.Στις 07:03 το πρωί της Τρίτης καταγράφηκε μετασεισμός 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιταλία από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επισκέφθηκε το χώρο όπου βρισκόταν το αεροσκάφος C-130 που θα μετέφερε στην Αλβανία το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για τον σεισμό και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στην αποστολή τους. Στην Αλβανία θα βρεθεί το απόγευμα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στα Σκόπια. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του στο Twitter σημείωσε: «Οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι με τον αλβανικό λαό».

Σεισμός Αλβανία: Ολοένα και αυξάνονται οι νεκροί

Την ίδια ώρα τα αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν κατά πάσα πιθανότητα τους 20 στον αριθμό, όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 η Γλυκερία Μητροπούλου από το γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα. Όπως επισήμανε δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες ανάμεσα στους νεκρούς, τους τραυματίες ή τους εγκλωβισμένους στα ερείπια. Σύμφωνα με την αλβανική κυβέρνηση, μέχρι στιγμής 28 άνθρωποι έχουν διασωθεί από κτήρια που κατέρρευσαν και 600 άτομα έχουν λάβει ιατρική βοήθεια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις