Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σεισμός Αλβανία: Νεκροί, τραυματίες, αγνοούμενοι – Κατέρρευσαν κτίρια, κάτοικοι στους δρόμους
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Αλβανία: Νεκροί, τραυματίες, αγνοούμενοι – Κατέρρευσαν κτίρια, κάτοικοι στους δρόμους

Σεισμός Αλβανία: Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης επιχειρήσεις διάσωσης των δεκάδων εγκλωβισμένων.

Σεισμός Αλβανία: Τρεις νεκροί και 150 τραυματίες είναι ο απολογισμός του σεισμού 6, 4 Ρίχτερ στην Αλβανία. Ο σεισμός έπληξε τη χώρα στις 03:53 [τοπική ώρα· 04:53 ώρα Ελλάδας] και προκάλεσε τρεις θανάτους, δεκάδες τραυματισμούς και τεράστιες υλικές ζημιές, ενώ υπάρχουν φόβοι και για την απώλεια περισσότερων ανθρώπινων ζωών. Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο, ενώ το εστιακό βάθος ήταν μικρό, 10 χιλιόμετρα. Πρόκειται για τη δεύτερη ισχυρή δόνηση μέσα σε χονδρικά ένα δίμηνο και κατατρομοκράτησε χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους, ορισμένοι με βρέφη στα χέρια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε στο Κούρμπιν, όταν πανικοβλήθηκε λόγω του σεισμού και πήδηξε από το μπαλκόνι. Όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας της Αλβανίας Ogerta Manastirliu, υπάρχουν τουλάχιστον 150 τραυματίες που έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία. «Είμαστε σε επιφυλακή και στο πλευρό των ιατρικών ομάδων», δήλωσε η υπουργός. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης επιχειρήσεις διάσωσης των δεκάδων εγκλωβισμένων.

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια.

https://twitter.com/EuronewsAlbania/status/1199202463213072384?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1199202463213072384&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F949327%2Fishuros-seismos-64-rihter-stin-alvania%2F

Σεισμός Αλβανία: Βίντεο τρόμου

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει στο Δυρράχιο, 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική. Άλλα καταγράφουν μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτίρια και δραματικές σκηνές από διασώσεις ανθρώπων, ακόμα και μικρών παιδιών, από τα συντρίμμια. Δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι πιο εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια έχουν καταγραφεί στο Δυρράχιο. Οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Τιράνων.

Σεισμός Αλβανία: Άνθρωποι στους δρόμους

Στο Δυρράχιο, ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει. Πολλά τμήματα στις περιοχές αυτές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι. Κάτοικοι που τρομοκρατήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βρίσκονται στους δρόμους. Υπενθυμίζεται ότι σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα.

Σεισμός Αλβανία: Είχε προηγηθεί σεισμός 4,4 Ρίχτερ

Ελάχιστα λεπτά νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 3:47, είχε προηγηθεί σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια περιοχή της Αλβανίας. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στα 31 χιλιόμετρα δυτικά από τα Τίρανα, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο στα 10 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της γειτονικής χώρας. Στο Δυρράχιο, που αριθμεί σχεδόν 150.000 κατοίκους και βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα βόρεια από το επίκεντρο του σεισμού, υπήρξαν αναφορές για πανικό των κατοίκων, ενώ ένας ικανός αριθμός εγκατέλειψε τα σπίτια του, υπό τον φόβο ενός νέου μεγαλύτερου σεισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις