Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΔΕΗ – απεργίες: Οι στάσεις εργασίας ξεκινούν από τα λιγνιτορυχεία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΗ – απεργίες: Οι στάσεις εργασίας ξεκινούν από τα λιγνιτορυχεία

ΔΕΗ - απεργίες: Αρχίζουν από τις 00:01 της Τρίτης οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που κήρυξε η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

ΔΕΗ – απεργίες: Αρχίζουν από τις 00:01 τα ξημερώματα της Τρίτης οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που προκήρυξε η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ. Η απεργία στα ορυχεία θα ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα 11:00 το βράδυ κατά την έναρξη της νυχτερινής βάρδιας. Επίσης, για σήμερα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει αποφασίσει τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 μέχρι τις 15:00 για την Λιγνιτική Μεγαλόπολης και από τις 15:00 μέχρι τις 18:00 για τα Ορυχεία και τους Σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας. Οι στάσεις εργασίας γίνονται ώστε οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια πού θα γίνουν σήμερα στις 12:00 στη Μεγαλόπολη και στις 17:00 στην Πτολεμαΐδα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στο νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, ανέφερε ότι «στόχος μας είναι να πάμε στο 35% την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας συνολικά από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2030». «Ολοκληρώνεται η προετοιμασία για το νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση […] Στόχος μας είναι να πάμε στο 35% την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας συνολικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2030, ενώ στην αγορά ηλεκτρισμού το ποσοστό αυτό θα είναι 60% και παραπάνω», επεσήμανε.

Προς την εποχή της πράσινης ενέργειας

Ο υπουργός έκανε λόγο για «ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και ένα πολύ μεγάλο άλμα στη χώρα» το οποίο -όπως είπε- «δείχνει τη βούληση της κυβέρνησης να περάσουμε στην εποχή της πράσινης ενέργειας». «Θέλουμε να συνδυάσουμε την ενεργειακή πολιτική με την περιβαλλοντική πολιτική, υπάρχουν μια σειρά από ενεργειακές δράσεις οι οποίες έχουν πράσινο πρόσημο. Αναφέρομαι στην απολιγνιτοποίηση: θα προχωρήσει γρήγορα και με φροντίδα για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, στην υποθαλάσσια διασύνδεση των νησιών από την οποία θα έχουμε όφελος και στο περιβαλλοντικό και στο οικονομικό επίπεδο, στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης επίσης η οποία θα παρουσιαστεί με κάποια συνολική νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τιμολόγια

Ερωτηθείς σχετικά για τη ρύθμιση που αφορά στη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ για τη νυχτερινή κατανάλωση που αφορά στους πελάτες οικιακής χρήσης Χαμηλής Τάσης (κυρίως νοικοκυριά) στις υψηλότερες καταναλώσεις, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι «είναι μία ρύθμιση που δεν ισχύει μόνο για τη ΔΕΗ, ισχύει για όλες τις εταιρείες που δίνουν νυχτερινό ρεύμα, όλους τους παρόχους».

«Δεν θα είναι μειώσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, μιλάμε για κάποιες στοχευμένες μειώσεις που αφορούν στο νυχτερινό τιμολόγιο, διότι το 2018 είχαν υπάρξει αυξήσεις από τις 1.600 κιλοβατώρες και πάνω στο νυχτερινό ρεύμα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι επιβαρύνθηκαν από αυτή τη ρύθμιση 30.000 περίπου νοικοκυριά σε όλη τη χώρα που έχουν θερμοσυσσωρευτές και οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν μπροστά σε μια οδυνηρή έκπληξη, διότι είχαν ένα συγκεκριμένο τρόπο να θερμαίνονται το χειμώνα με υπόθεση εργασίας ότι θα πληρώνουν πάνω κάτω ένα τιμολόγιο μιας συγκεκριμένης κλίμακας και τελικά είχαν μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση. Διαμαρτυρόντουσαν εδώ και καιρό, ήταν μια αδικία».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις