Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νάξος: Φυλακισμένα σε άθλιες συνθήκες άγρια πτηνά
ΕΛΛΑΔΑ

Νάξος: Φυλακισμένα σε άθλιες συνθήκες άγρια πτηνά

Νάξος: Χθες βράδυ έγινε καταγγελία από περαστικούς ότι στη Χώρα της Νάξου υπάρχει σε κοινή θέα χώρος με αιχμάλωτα πτηνά υπό άθλιες συνθήκες.

Νάξος: Χθες βράδυ έγινε καταγγελία από περαστικούς ότι στη Χώρα της Νάξου υπάρχει σε κοινή θέα χώρος με αιχμάλωτα πτηνά υπό άθλιες συνθήκες. Με άμεσες ενέργειες της Εισαγγελικής Αρχής και παρουσία Δικαστικού Λειτουργού έγινε έρευνα από την Αστυνομία στην αυλή αλλά και την οικία, όπου και βρέθηκαν δεκάδες πτηνά, περιστέρια διαφόρων ειδών, άγρια ωδικά, φασιανός, κότες και κουνέλια σε αυτοσχέδια κλουβιά και καφάσια γεμάτα ακαθαρσίες.

Επιπλέον βρέθηκαν έτοιμες ξόβεργες που προφανώς χρησιμοποιούνταν για την παγίδευση των άγριων πτηνών. Ο Σύλλογος παρέλαβε συνολικά 11 άγρια πτηνά, καρδερίνες, φλώρους και φανέτο, και η Φιλοζωική Νάξου θα μεριμνήσει για τα υπόλοιπα οικόσιτα πτηνά και ζώα. Ο ιδιοκτήτης συνελήφθη και η υπόθεσή ακολουθεί πλέον την δικαστική οδό.

Ανθεί το παράνομο εμπόριο άγριων πτηνών

Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μοναδική, καθώς η σύλληψη άγριων πτηνών σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας είναι παράδοση. Παράλληλα, ανθεί το παρεμπόριο των άγριων πτηνών. Θυμίζουμε ότι στις αρχές της χρονιάς πάνω από 500 άγρια πουλιά, που διατηρούνταν σε εξαιρετικά άσχημες συνθήκες, κατασχέθηκαν σε οικία ιδιώτη στον Ασπρόπυργο.

Στα είδη που κατασχέθηκαν περιλαμβάνονται Καρδερίνες,  Βραχοτσοπανάκοι, Δεντροτσοπανάκοι, Φλώροι, Σκαρθάκια, Φανέτα, ένα ζευγάρι Σταυρομύτηδες, Ελατοπαπαδίτσες, Σπίνοι, Χειμωνόσπινοι, Αμπελουργοί, Κοτσύφια, Γαλαζοκότσυφες, Σιρλοτσίχλονα και Κοκκινολαίμηδες. Επίσης βρέθηκαν δίχτυα παγίδευσης, ξόβεργες, ηχομιμητικές συσκευές, παγίδες σύλληψης άγριων πουλιών και παραποιημένα κυνηγετικά όπλα.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εφιστά την προσοχή των πολιτών

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι:

  • Η σύλληψη και κατοχή σε αιχμαλωσία όλων των ειδών άγριων πουλιών από το φυσικό περιβάλλον απαγορεύεται από τον Νόμο.
  • Η αντιμετώπιση των εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής είναι στο χέρι όλων μας
  • Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί κατοχή ή εμπόριο άγριων πουλιών επικοινωνήστε άμεσα με τις αρμόδιες Δασικές Αρχές:
  • 1591 (Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας, καθημερινά 8:00-22:00, Σαβ/κο: 10:00-20:00).
  • Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: 210 8228704 & 210 8227937 (καθημερινά 9:00-17:00)
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις