Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γηρυόνης κακοκαιρία: Συναγερμός στην Αττική – Επιστολή Πατούλη σε δημάρχους
ΕΛΛΑΔΑ

Γηρυόνης κακοκαιρία: Συναγερμός στην Αττική – Επιστολή Πατούλη σε δημάρχους

Γηρυόνης κακοκαιρία: Ο «Γηρυόνης» θα φέρει μαζί του ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αλλά και θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Γηρυόνης κακοκαιρία: Επιστολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη προς τους Δημάρχους της Αττικής με το αίτημα να προχωρήσουν άμεσα σε προληπτικές ενέργειες, με αφορμή την αναμενόμενη εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων που θα φέρει ο «Γηρυόνης». Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης με αφορμή την αναμενόμενη εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, απέστειλε επιστολή προς τους 66 Δημάρχους της Αττικής με την οποία τους ζητά να προχωρήσουν σε προληπτικές ενέργειες, για την αποφυγή τυχόν πλημμυρικών φαινομένων.

Ειδικότερα λόγω των ισχυρών βροχών και καταιγίδων που ενδεχομένως πλήξουν την Αττική σήμερα Κυριακή, από τις βραδινές ώρες, ο κ. Πατούλης ζήτησε από τους Δήμους να απομακρύνουν, κατά απόλυτη προτεραιότητα μέχρι το απόγευμα, τυχόν ογκώδη αντικείμενα και φερτά υλικά που βρίσκονται περιμετρικά κάδων απορριμμάτων, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα εμφράξεων φρεατίων υδροσυλλογής ή και απορροής υδάτων σε ρέματα.

Γηρυόνης κακοκαιρία: Ξεκινάει η επέλαση

Ξεκινάει σήμερα, Κυριακή, η επέλαση της νέας κακοκαιρίας που θα «χτυπήσει» το σύνολο της χώρας, τη στιγμή που οι «πληγές» από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θάσο και στη Χαλκιδική να είναι ακόμη νωπές.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο ονομάζεται «Γηρυόνης», θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα από τα δυτικά και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας θα επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Ο «Γηρυόνης» θα φέρει μαζί του ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αλλά και θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Ο καιρός την Κυριακή

Ειδικότερα, σήμερα η κακοκαιρία θα πλήξει από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και από το βράδυ την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς από τη νύχτα τη Θεσσαλία.

Σε ό,τι αφορά, συγκεκριμένα, την Αττική, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από τις βραδινές ώρες σήμερα μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Ακόμη, σήμερα θα πνέουν πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στα δυτικά και τη Δευτέρα στο Αιγαίο. Μάλιστα, πιθανώς στο Ιόνιο έως και τις βραδινές ώρες σήμερα να φτάσουν πρόσκαιρα τα 10 μποφόρ.

Αύριο, Δευτέρα, η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» τις εξής περιοχές:

Μέχρι τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς την Ήπειρο.
Μέχρι το μεσημέρι την ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη, μέχρι αργά το απόγευμα τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και έως τις βραδινές ώρες τη Μακεδονία (κυρίως τη δυτική και την κεντρική).
Σταδιακά από τις πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Στη συνέχεια, την Τρίτη, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν:

Τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα.

Από τις μεσημβρινές ώρες την Κρήτη, πιθανώς τις Κυκλάδες και βαθμιαία από το απόγευμα εκ νέου τα Δωδεκάνησα.

Οι Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για τα νέα έντονα φαινόμενα, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σημειωτέον ότι η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών meteo.gr προειδοποιεί για σημαντικές ποσότητες βροχής λόγω της νέας κακοκαιρίας, με κίνδυνο για νέα προβλήματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις