Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης μεταναστευτικό 2019: Η απάντηση στην Γεννηματά – «Τα σύνορα πλέον φυλάσσονται»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης μεταναστευτικό 2019: Η απάντηση στην Γεννηματά – «Τα σύνορα πλέον φυλάσσονται»

Μητσοτάκης μεταναστευτικό 2019: Στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «το πρόβλημα έχει σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο και πολλές αντικειμενικές δυσκολίες διαχείρισης».

Μητσοτάκης μεταναστευτικό 2019: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σχετικά με το μεταναστευτικό, ξεκαθάρισε πως πλέον «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, αυτή η εποχή έχει περάσει. Τα σύνορα πλέον φυλάσσονται». Παράλληλα, ο κ.Μητσοτάκης ανέδειξε και πάλι την ευρωπαϊκή – διεθνή διάσταση του προβλήματος, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.  Ξεκινώντας την απάντησή του στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «το πρόβλημα έχει σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο και πολλές αντικειμενικές δυσκολίες διαχείρισης».

Συνέχισε λέγοντας: «Δυστυχώς άστοχες αποφάσεις του πρώτου καιρού το γιγάντωσαν και οι αρχικές προσφυγικές ροές έχουν μετατραπεί σε μεταναστευτική καταιγίδα. Από τη στιγμή που λήφθηκε η απόφαση να κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας, ο πυρήνας του προβλήματος που εντοπίζεται στα ανατολικά σύνορα έχει οδηγήσει σε έκρηξη του προβλήματος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Δεν μπορούμε να αναλωθούμε στις ευθύνες των προηγούμενων. Έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε στις δικές μας ευθύνες και να στηριχθούμε και στην δική σας βοήθεια. Μου προσάψατε ότι δεν θίγω το θέμα στην ΕΕ αλλά χθές στο ΕΛΚ αφιέρωσα την ομιλία μου για την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος θέτοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την ΕΕ και επισήμανα τις ευθύνες κομμάτων που ανήκουν στην δική μας ευρωπαϊκή οικογένεια.»

Μητσοτάκης μεταναστευτικό 2019: Απόσπασμα από την Βουλή

Μητσοτάκης μεταναστευτικό 2019: «Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό όχι διμερές με την Τουρκία.»

«Δεν γίνεται να ωφελούνται από τα ευρωπαϊκά προνόμια όπως συνθήκη Σέγκεν και από την άλλη να αρνούνται τις ευθύνες και υποχρεώσεις τους. Ο κ. Σχοινάς έχει δεσμευτεί ότι έως τον Φεβρουάριο θα καταθέσει τις πρώτες προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος». Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό όχι διμερές με την Τουρκία. Εμείς είμαστε αντιμέτωποι όμως με το πρόβλημα. Η χώρα χρειάζεται εθνική πολιτική διαχείρισης του ζητήματος που δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα καλυτερεύσει. Η δική μας πολιτική έχει αλλάξει από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σύνορά μας φυλάσσονται και θα φυλάσσονται γιατί έχουμε σύνορα και στην ξηρά και στην θάλασσα.»

«Ο νέος νόμος επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου. Σταδιακά τα ακριτικά νησιά ανακουφίζονται με αναλογική μεταφορά προσφύγων μεταναστών σε άλλες περιοχές. Σε διεθνές επίπεδο θα επιμένουμε στην βελτίωση πλαισίου Δουβλίνου. Η Ελλάδα έχει τις αντοχές της αλλά ξέφραγο αμπέλι δεν είναι. Αυτή η εποχή τελείωσε. Αυτό σημαίνει αυστηρότερη πολιτική φύλαξης συνόρων, κλειστοί χώροι φιλοξενίας. Αναφερθήκατε στην Σάμο, έχω απόλυτη κατανόηση του προβλήματος. Το πρόβλημα είναι ο άθλιος καταυλισμός στο βαθύ. Στη θέση του θα είναι νέα δομή μακρυά από την πόλη με μεγαλύτερη χωρητικότητα από αυτή που είχε η παλιά. Βέλτιστη λύση δεν υπάρχει.»

«Χαίρομαι που οι τοπικοί παράγοντες κατανοούν ότι αυτή η πρόταση που είναι η καλύτερη δυνατή.Είκοσι χιλ. πρόσφυγες και μετανάστες θα απομακρυνθούν. Ήδη 5 χιλ έχουν μεταφερθεί. Αυτοί που μεταφέρονται είναι πρωτίστως οικογένειες και ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται στην επικράτεια, δεν υπάρχει κάποιος μαγικός αλγόριθμος, καταβάλλουμε καλύτερη δυνατή προσπάθεια να γίνει όσο πιο δίκαια γίνεται και εκεί που υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες. Οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν το καλύτερο δυνατό. Ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει γίνεται. Είμαστε πάντα ανοικτοί αν υπάρχουν ιδέες να τις συζητήσουμε.»

Μητσοτάκης μεταναστευτικό 2019: Απάντηση του πρωθυπουργού σε επίκαιρη ερώτηση

Μητσοτάκης μεταναστευτικό 2019: Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση

«Τι έχετε σκοπό να κάνετε; Θα καθιερώσετε αυτή την κατάσταση;», ρώτησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και κάλεσε νωρίτερα τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, χαρακτηρίζοντάς το «πρόβλημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας», και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει «να υπάρξουν προγράμματα μετεγκατάστασης και αναλογική κατανομή στην ΕΕ», σημειώνοντας πως «δεν μπορεί το πρόβλημα του ασύλου να το έχουν μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής. «Φυλάξτε επιτέλους τα σύνορά μας, ενισχύστε τις δυνάμεις, απαιτήστε κι άλλες δυνάμεις της Frontex» είπε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να πάρει άμεσα ουσιαστικές πρωτοβουλίες. «Σταματήστε το χάιδεμα των ισχυρών. Αφήστε την επικοινωνία και μπείτε στην ουσία. Το αυγό του φιδιού παραμονεύει. Να θέσουμε τις δικές μας προτεραιότητες, τα δικά μας όρια. Πρώτον το Προσφυγικό Μεταναστευτικό είναι θέμα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας. Έχετε υποχρέωση να εξασφαλίσετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε χώρα μέλος θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Να υπάρξει άμεσα απόφαση της Ε.Ε. για νέα προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων, σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Να υπάρξει επιτέλους αναλογική κατανομή των βαρών. Με συγκεκριμένα μέτρα κατά χωρών, όπως η Ουγγαρία, που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις. Να υπάρξουν κυρώσεις οικονομικές», υποστήριξε

Πρόσθεσε ακόμα ότι: «Να αλλάξει η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας και να γίνονται επιστροφές και από την ενδοχώρα. Να προχωρήσουν οι διαδικασίες αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου. Δεν μπορεί το βάρος της εξέτασης του ασύλου να πέφτει μόνο σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Ως πρώτο βήμα να υπάρξει συμμετοχή της ΕΕ στις διαδικασίες εξέτασης ασύλου στην χώρα μας. Δεν αρκούν μόνο οι χρηματοδοτήσεις. Δεν ξεμπερδεύει η Ευρώπη μόνο με αυτές, έχει μεγαλύτερες και ευρύτερες ευθύνες».

Μητσοτάκης μεταναστευτικό 2019: Απόσπασμα από την ομιλία

Μητσοτάκης μεταναστευτικό 2019: Αιχμές της Γεννηματά

Η κυρία Γεννηματά άφησε παράλληλα αιχμές για την πολιτική που ακολούθησε και με την οποία δέσμευσε τη χώρα ο κ. Τσίπρας. «Ο κ. Τσίπρας δέσμευσε τη χώρα μας σε αυτή την περιπέτεια. Για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους. Και σεις συνεχίζετε στα ίδια χνάρια. Δεν βλέπετε μπροστά σας τι έρχεται; Δεν βλέπετε ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε εθνική τραγωδία; Δεν μπορεί να φορτωνόμαστε εμείς όλο το πρόβλημα, να είμαστε οι μοναδικοί σχεδόν “πρόθυμοι” της Ευρώπης», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Αποδοκίμασε επίσης τις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Είναι τραγικό πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι δεν γίνονται και κάθε μέρα βιασμοί, μόνο μια φορά στους έξι μήνες. Δηλαδή δεν τρέχει και τίποτα. Είναι κι αυτός ικανοποιημένος, καλά τα κάνανε. Ντροπή. Τι θα έλεγαν αν ήταν τα παιδιά τους; Τι θα κάναμε, κύριε πρωθυπουργέ, αν ήταν τα δικά μας παιδιά;». Στη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με την Φώφη Γεννηματά για το προσφυγικό αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη που έκανε για την αρνητική απάντηση που έλαβε από την Ευρώπη όσον αφορά την κατανομή 3.000 ασυνόδευτων παιδιών στις 27 χώρες. Όπως είπε ο πρωθυπουργός «υπάρχουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή 4.500 χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά. Προτείναμε στην Ευρώπη να κρατήσουμε εμείς τα 1.500 και τα άλλα 3.000 να κατανεμηθούν στις 27 χώρες. Δυστυχώς η απάντηση για τα συνοδευτικά παιδιά δεν ήταν θετική και αυτό δεν τιμά την Ευρώπη. Εμείς θα συνεχίσουμε να θέτουμε το θέμα με ευθύνη και σοβαρότητα. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας για το τι πρέπει να κάνουμε στη χώρα και αυτό μας διευκολύνει στην συζητήσεις μας στην Ευρώπη».

Ολόκληρη η ομιλία της Φώφης Γεννηματά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις