Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Ζάγκρεμπ: Στο συνέδριο του ΕΛΚ για την εκλογή νέας ηγεσίας – Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΚ

Μητσοτάκης Ζάγκρεμπ: Στο συνέδριο του ΕΛΚ για την εκλογή νέας ηγεσίας – Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης Ζάγκρεμπ: Οι διήμερες εργασίες γίνονται για την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΕΛΚ, καθώς και της συνόδου κορυφής του.

Μητσοτάκης ΖάγκρεμπΣτην πόλη του Ζάγκρεμπ μεταβαίνει σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα μετέχει στις διήμερες εργασίες του καταστατικού συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες της κεντροδεξιάς, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. Οι διήμερες εργασίες γίνονται για την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΕΛΚ, καθώς και της συνόδου κορυφής του.

Η εκλογή του απερχόμενου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναμένεται να αποτελέσει τυπική διαδικασία, καθώς είναι ο μοναδικός υποψήφιος. Ο Τουσκ θα διαδεχθεί στο τιμόνι του ΕΛΚ τον Γάλλο πολιτικό Ζοζέφ Ντολ, ενώ μεταξύ των 12 υποψήφιων για τις 10 θέσεις αντιπροέδρων του ΕΛΚ είναι ο πρόεδρος του κυπριακού κόμματος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Για τη θέση του ταμία του κόμματος έχει καταθέσει υποψηφιότητα ο Γερμανός βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών, Κρίστιαν Σμιτ.

Μητσοτάκης Ζάγκρεμπ: Ομιλία Μητσοτάκη στις 16:00 για τη συμμετοχή της νεολαίας

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να φτάσει στην πρωτεύουσα της Κροατίας το μεσημέρι της Τετάρτης για να συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου του ΕΛΚ, που ξεκινούν στις 15:00 (ώρα Ελλάδος), με τους εναρκτήριους χαιρετισμούς του οικοδεσπότη του συνεδρίου, Κροάτη πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς, του απερχόμενου προέδρου του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ και του υποψήφιου Ντόναλντ Τουσκ.

Στις 16:00 ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει ως ειδικός προσκεκλημένος σε εκδήλωση, με θέμα τη συμμετοχή της νεολαίας στην ευρωπαϊκή πολιτική. Στη συνέχεια, στις 17.45 (Ελλάδος), ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε πάνελ του δικτύου νέων ευρωβουλευτών του ΕΛΚ.

Την ίδια ημέρα έχουν προγραμματιστεί διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Λούντοβικ Όρμπαν, την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ και τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του νέου προέδρου του ΕΛΚ και με τη διεξαγωγή διευρυμένης συνόδου κορυφής του ΕΛΚ.

Μητσοτάκης Ζάγκρεμπ: Το πρόγραμμα της Πέμπτης

Την Πέμπτη, στις 9 το πρωί ώρα Ελλάδας, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλένκοβιτς, ενώ στις 11 θα συμμετάσχει σε πάνελ του συνεδρίου με θέμα τις πρωτοβουλίες του ΕΛΚ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στις 12:50 αναμένεται η κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού στην ολομέλεια του συνεδρίου του ΕΛΚ.

Μητσοτάκης Ζάγκρεμπ: Και η τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα

Στην κορυφή της ατζέντας της συνεδρίου αναμένεται να βρεθούν η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πολιτικές για την ενίσχυση της νέας γενιάς. Σε ανακοίνωση του ΕΛΚ, τονίζεται ότι το συνέδριο του Ζάγκρεμπ θα επικεντρωθεί σε «αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στην ενδυνάμωση των νεότερων γενεών και στα Δυτικά Βαλκάνια». Επίσης, σύμφωνα με πηγές από το ΕΛΚ, στις εργασίες θα υπάρχει ψήφισμα για την καταδίκη των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο συνέδριο που θα διεξαχθεί στη Ζάγκρεμπ αρένα της κροατικής πρωτεύουσας, έχουν προσκληθεί για να συμμετάσχουν 2.000 συμμετέχοντες από περισσότερες από 40 χώρες.

Το ΕΛΚ με 182 έδρες, αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το κόμμα ιδρύθηκε το 1976 και κατά τη διάρκεια της ιστορίας του πρόεδροι έχουν διατελέσει ο Λέο Τίντεμανς (1976-1985), ο Πιέ Μπουκμάν (1985-1987), ο Ζακ Σαντέρ (1987-1990), ο Βίλφιρντ Μάρτενς (1990-2013) και ο Ζοζέφ Ντολ (2013-2019).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις