alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καμμένος – Πάχτας: Ο πρώην υπουργός καταδικάστηκε στην καταβολή χρηματικής ποινής λόγω ηθικής βλάβης
ΕΛΛΑΔΑ

Καμμένος – Πάχτας: Ο πρώην υπουργός καταδικάστηκε στην καταβολή χρηματικής ποινής λόγω ηθικής βλάβης

Καμμένος – Πάχτας: Την απόρριψη της έφεσης του πρώην υπουργού Πάνου Καμμένου για το «λιντσάρετε τον Πάχτα» αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Πειραιά.

Καμμένος – Πάχτας: Καταδικάστηκε ο Πάνος Καμμένος για τη δήλωση που είχε κάνει εναντίον του δημάρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα το 2014 από το βήμα της ΔΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός είχε προτρέψει «Λιντσάρετε τον Πάχτα. Πρέπει να μη μπορεί να κυκλοφορήσει. Εγώ μαζί σας». Για την επίμαχη φράση ο Πάνος Καμμένος καταδικάστηκε τελεσίδικα στην καταβολή χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης.

Σύμφωνα με το Εφετείο, «…η επίμαχη δήλωση του εναγομένου και μάλιστα με ενδυνάμωση της φωνής του με τη χρήση της περιέχουσας έντονη νοηματική βαρύτητα και συναισθηματική φόρτιση φράσης “λιντσάρετέ τον”, που συνοδευόταν από την προτροπή “πρέπει να μην μπορεί να κυκλοφορήσει”, με την παράλληλη γνωστοποίηση της εκ μέρους του ψυχικής συμπαράστασης και πολιτικής κάλυψης στις ανωτέρω ενέργειες, εκφεύγει του ορθού πολιτικού λόγου και της διάθεσης συμπαράστασης στους κατοίκους της περιοχής, που καλόπιστα ή μη, εξέφραζαν τις ανησυχίες τους και την αντίθεσή τους στις εξορυκτικές εργασίες χρυσού και πληροί την αντικειμενική υπόσταση του άρθρου 184 του ΠΚ.

Τούτο διότι, διεγείροντας το συναίσθημα και ερεθίζοντας το θυμικό των αντιδρώντων κατοίκων, εν γνώσει του προέτρεψε όχι μόνο εκείνους προς τους οποίους απευθυνόταν, αλλά και αόριστο αριθμό ατόμων που είτε βρίσκονταν πλησίον του και γίνονταν κοινωνοί της δήλωσής του, είτε παρακολουθούσαν τη δήλωσή του μέσω των ειδησιογραφικών εκπομπών, να διαπράξουν σε βάρος του ενάγοντος κακούργημα ή πλημμέλημα.

Καμμένος – Πάχτας: Έντονα παράνομη η δήλωση

Με τον τρόπο αυτό και με δεδομένη την έντονα παράνομη και κοινωνικά απρόσφορη αυτή δήλωση, ο εναγόμενος πρόσβαλε την προσωπικότητα του ενάγοντος, καθώς τον στοχοποίησε στα μάτια αορίστου αριθμού ατόμων…. παρέχοντας τους ταυτόχρονα πολιτική, τουλάχιστον, κάλυψη, σε οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια σε βάρος του. Η φράση “λιντσάρετέ τον} είναι σαφής και το ιστορικό και νοηματικό υπόβαθρό της γνωστό στον εναγόμενο,…. (ο οποίος) κατανοεί τη σημασία των δηλώσεων και των λέξεων που χρησιμοποιεί και επιβάλλουν την αυτοσυγκράτησή του και την αποφυγή παράσυρσής του σε ποινικά κολάσιμες και ηθικά απαξιωτικές φράσεις, ακόμα και για να ικανοποιήσει πολιτικά τους συνομιλητές ή ακροατές του…».

Το σχόλιο του Χρήστου Πάχτα για την απόφαση

Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας σε δήλωσή του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «επιβεβαιώνεται έτσι και από ένα ανώτερο Δικαστήριο, η κρίση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου ότι αποδείχθηκε ότι οι παραπάνω δημόσιες προτροπές συνιστούν αξιόποινη πράξη η οποία προβλέπεται και τιμωρείται από τον Ποινικό Κώδικα και έτσι απορρίφθηκε στο σύνολό της η έφεση ως αβάσιμη στην ουσία της».

«Αυτονόητα η προτροπή για λιντσάρισμα ενός ανθρώπου αποτελεί την πιο απεχθή έκφραση ενός αρρωστημένου πολιτικού λαϊκισμού, στο όνομα του οποίου στοιχειώδεις κανόνες νομιμότητας και δημοκρατικής λειτουργίας περιφρονούνται και καταπατώνται δημόσια. Ο Καμμένος αυτό ακριβώς έκανε. Με εξαιρετικά απάνθρωπο τρόπο παρακίνησε το πλήθος να προχωρήσει ουσιαστικά και στη φυσική εξόντωση του τότε εκλεγμένου δημάρχου», προσθέτει ο κ. Πάχτας.