Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Οικονομία: Σε ρυθμούς υπερπλεονάσματος ο προϋπολογισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Σε ρυθμούς υπερπλεονάσματος ο προϋπολογισμός

Οικονομία: Το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 5,755 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 2,314 δισ. ευρώ.

Οικονομία: Με τον προϋπολογισμό να κινείται σε ρυθμούς υπερπλεονάσματος και τον Οκτώβριο, εκτιμάται πως στο τέλος του έτους το σχετικό ποσό θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά το ακριβές ποσό που θα διατεθεί με τη μορφή μερίσματος, αυτό θα αποφασιστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πιθανότατα μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού. Το ύψος του μερίσματος θα διαμορφωθεί και από το αδιάθετο ποσό του αποθεματικού του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούλιο, το αποθεματικό ήταν 380 εκατ. ευρώ, αλλά εν τω μεταξύ έγιναν κάποιες δαπάνες και θα εκταμιευθούν σύντομα και τα 68 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης. Επιπλέον, από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο θα αφαιρεθούν οι δαπάνες έως 200 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που θα καταβάλει το Δημόσιο στη ΔΕΗ, καθώς και ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας που ασφαλώς θα διατηρήσει το Δημόσιο.

Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν προς διανομή ένα χώρο 400 εκατ. ευρώ για το μέρισμα. Ισχυρές αξιώσεις προβάλλει η πρόταση για ενίσχυση των δικαιούχων του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης. Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης προτάσεις για ενίσχυση των υποδομών του κράτους που έχουν καταρρεύσει λόγω κρίσης (π.χ. νοσοκομεία). Οι συνταξιούχοι έχουν πάρει το επίδομα της λεγόμενης 13ης σύνταξης από τον Μάιο, και μάλιστα με μόνιμη ρύθμιση, επομένως αν δοθεί κάτι, θα αφορά μόνο τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Οικονομία: Ανοδικά το πρωτογενές πλεόνασμα

Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν ότι το δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 5,755 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 2,314 δισ. ευρώ, δηλαδή το υπερπλεόνασμα ήταν 3,441 δισ. ευρώ. Όπως δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, «τα έσοδα του Οκτωβρίου ήταν υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κατά 71 εκατ. ευρώ, ποσό που ανταποκρίνεται στις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού». Συνολικά στο 10μηνο τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού ήταν 1,666 δισ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις