Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βασίλης Σπανάκης: Ενίσχυση των συνταξιουχικών οργανώσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Σπανάκης: Ενίσχυση των συνταξιουχικών οργανώσεων

Βασίλης Σπανάκης: Ανοίγει ο δρόμος για την απόδοση της οικονομικής ενίσχυσης στις δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις από τον Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής.

Βασίλης Σπανάκης: Με Υπουργική Απόφαση που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, ανοίγει ο δρόμος για την απόδοση της οικονομικής ενίσχυσης στις δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις από τον Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής. Αυτό αναφέρει ο υφυπουργός Εργασίας κ. Παναγιώτης Μηταράκης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας, Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Βασίλη-Πέτρου Σπανάκη, με θέμα την ενίσχυση του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων Εφοριακών Υπαλλήλων, από τη μηνιαία εισφορά των 0,20 ευρώ, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.

«Ο ρόλος των Συνταξιουχικών Οργανώσεων-Σωματείων είναι σημαντικός, τόσο για τα μέλη τους όσο και για την ελληνική κοινωνία που τα τελευταία χρόνια βιώνει μία σοβαρή οικονομική κρίση. Οι διεκδικήσεις τους και οι προτάσεις τους συμβάλλουν καθοριστικά στον δημόσιο διάλογο και γι αυτό πρέπει να ενισχυθούν άμεσα από τον Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής, στον οποίο καταλήγει η μηνιαία παρακράτηση των 0,20 ευρώ. Παρά τα συνεχή αιτήματα πολλών συνταξιουχικών οργανώσεων, η προηγούμενη κυβέρνηση αδιαφόρησε για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης, αλλά όπως προκύπτει από τη σχετική Απάντηση, η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα», δήλωσε ο κ. Σπανάκης.

Βασίλης Σπανάκης:  Σχετικά με την απόδοση της εισφοράς 0,20€ στις συνταξιουχικές οργανώσεις.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της απάντησης του υφυπουργού Εργασίας κ. Παναγιώτη Μηταράκη στην ερώτηση του κ. Σπανάκη: «Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή, κ. Σπανάκη Βασίλειο-Πέτρο, σας πληροφορούμε τα εξής: Με τις διατάξεις του άρθρου 102 του ν. 4387/2016 όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 4611/2019 θεσπίσθηκε μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και αποδίδεται από τον ΕΦΚΑ στις δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις με σκοπό την οικονομική τους ενίσχυση. Η μηνιαία εισφορά αποδίδεται σε Ειδικό Λογαριασμό που τηρείται στον ΕΦΚΑ με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των δικαιούχων σΑυνταξιουχικών οργανώσεων.

Κάλυψη των λειτουργικών δαπανών

Τα ποσά που συγκεντρώνονται από την παρακράτηση αποδίδονται στις συνταξιουχικές οργανώσεις με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών, όπως δαπάνες στέγασης, λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, μισθοδοσία προσωπικού, έξοδα για την έκδοση εντύπων ενημερωτικών, καθώς και την εν γένει ενίσχυσή τους και την κάλυψη εξόδων για ανάπτυξη πολιτιστικών, κοινωνικών και πνευματικών δραστηριοτήτων προς όφελος των συνταξιούχων που εκπροσωπούν.

Καθορισμός των κριτηρίων επιλεξιμότητας

Με Υπουργική Απόφαση, η οποία βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας από το Υπουργείο μας, σύμφωνα με τα επιμέρους οριζόμενα στην παρ.3 του άρθρου 102 του ν.4387/2016 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, θα καθορισθούν τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των δικαιούχων οργανώσεων, η διαδικασία συμμετοχής στην κατανομή, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις