Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κροατία: Ένας μετανάστης τραυματίας από πυροβολισμούς
ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Ένας μετανάστης τραυματίας από πυροβολισμούς

Κροατία: Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Ντάβορ Μποζίνοβιτς ανέφερε ότι οι μετανάστες πιστεύεται πως προσπαθούσαν να περάσουν στο έδαφος της Σλοβενίας.

Κροατία: Πυρ άνοιξε η κροατική αστυνομία εναντίον ομάδας μεταναστών, που επιχειρούσε να περάσει στη γειτονική Σλοβενία. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ του Σαββάτου κοντά στην πόλη Ριέκα, στις ακτές της Αδριατικής. Οι πυροβολισμοί είχαν ως συνέπεια ένας μετανάστης να τραυματιστεί βαριά. Μιλώντας στον Τύπο, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Ντάβορ Μποζίνοβιτς ανέφερε πως η αρχική εκτίμηση είναι πως οι μετανάστες προσπαθούσαν να περάσουν στο έδαφος της Σλοβενίας. Δεν διευκρίνισε πόσα ήταν τα μέλη της ομάδας αυτής, ούτε ποιες είναι οι εθνικότητές τους. «Αστυνομικοί απέτρεψαν τη διέλευση ομάδας που πιθανότητα ήθελε να φθάσει στη Σλοβενία», ανέφερε ο Μποζίνοβιτς.

Γιατρός σε νοσοκομείο στη Ριέκα δήλωσε ότι ο άνδρας εισήχθη και νοσηλεύεται με τραύματα από σφαίρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο άνθρωπος αυτός υπεβλήθη «σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση καθώς είχε υποστεί τραύματα από σφαίρες στον θώρακα και στο στομάχι». «Βρίσκεται στην εντατική» και η κατάστασή του παρακολουθείται στενά, πάντως δεν πιστεύεται ότι «απειλείται η ζωή του» πλέον, συμπλήρωσε. Ο Μποζίνοβιτς διαβεβαίωσε ότι θα διενεργηθεί έρευνα για το συμβάν, που εκτυλίχθηκε στην ορεινή περιοχή Γκόρσκι Κόταρ, κοντά στη Ριέκα, η οποία απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Σλοβενία.

Κροατία: Στον δρόμο προς την… βόρεια Ευρώπη

Η Κροατία αποτελεί τμήμα της οδού που επιλέγουν πολλοί από τους μετανάστες προκειμένου να φθάσουν στα κράτη της βόρειας Ευρώπης. Η στάση της κροατικής κυβέρνησης απέναντι στους μετανάστες χαρακτηρίζεται σκληρή. Πιθανότατα εντάσσεται στη γενικότερη πρόσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στη συνθήκη Σένγκεν. Υπ’ αυτή την έννοια καλείται να πείσει τις ευρωπαϊκές αρχές ότι μπορεί με επάρκεια να φυλάσσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δυνατότητα αυτή χαρακτηρίζεται ουσιώδους σημασίας μετά την προσφυγική κρίση του 2015.

Κατηγορίες από Βοσνία, αλλά και από τους μετανάστες

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά εξάλλου, όπου η κυβέρνηση της γειτονικής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έχει κατηγορήσει της κροατικές αρχές για την επαναπροώθηση μεταναστών στο έδαφός της. Αυτό, σύμφωνα με τις βοσνιακές, συμβαίνει ακόμα κι όταν εντοπίζονται βαθιά στην κροατική επικράτεια. Παράλληλα, πολλοί μετανάστες έχουν καταγγείλει επανειλημμένα κρούσματα αστυνομικής βαρβαρότητας στην Κροατία, κατηγορίες τις οποίες το Ζάγκρεμπ υποβαθμίζει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις