Επεισόδια Πολυτεχνείο 2019: Απολογισμός συλλήψεων και προσαγωγών – “Μάχη” στα Εξάρχεια

ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια Πολυτεχνείο 2019: Απολογισμός συλλήψεων και προσαγωγών – “Μάχη” στα Εξάρχεια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Επεισόδια Πολυτεχνείο 2019: Επεισόδια και κλεφτοπόλεμος ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και τα ΜΑΤ στα στενά των Εξαρχείων ακολούθησαν τη μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

18.11.2019 | 07:04

Επεισόδια Πολυτεχνείο 2019: Τα drones  της Αστυνομίας κέρδισαν τη… μάχη της ταράτσας κατά τις χθεσινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου  και είδαν μεταδίδοντας την εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ, όσα προετοίμαζαν για επιθέσεις και έκρυβαν διάφορα άτομα πάνω σε ταράτσα πολυκατοικίας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Η σύλληψη των ατόμων, που σκόπευαν, όσο ήταν σε εξέλιξη η πορεία με τους ειρηνικούς διαδηλωτές, να μετατρέψουν τις ταράτσες σε ορμητήρια επιθέσεων από ψηλά κατά αστυνομικών δυνάμεων, φαίνεται να πάγωσε το ευρύτερο σχέδιο των κουκουλοφόρων και έτσι δεν παρατηρήθηκαν και εφέτος όσα απίστευτα είχαν καταγραφεί άλλες χρονιές. Συνολικά, εβδομήντα δύο άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν μέχρι τα μεσάνυχτα τα 28, προσήχθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν διαταχθεί να περιφρουρούν τα μέτρα για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τα στοιχεία αυτά, περιέχονται στην  επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, που εκδόθηκε στις 11 τη νύχτα της Κυριακής.

Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρεται ότι “οι σημερινές (σ.σ χθεσινές) προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου σε διάφορες περιοχές της χώρας, εξελίχθηκαν στο σύνολό τους ομαλά χωρίς να καταγραφούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Αφού προσθέτει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έλαβαν τα αναγκαία μέτρα, συνεχίζει:

“Σε ορισμένες περιπτώσεις, ομάδες ατόμων, επιχείρησαν να προβούν σε έκνομες ενέργειες και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες προχώρησαν σε συλλήψεις και προσαγωγές.

Στην Αθήνα, προσήχθησαν συνολικά 41 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν 28 και συγκεκριμένα:

Μολότοφ, γάντια, πέτρες, μάσκες

Έξι σε δώμα κτιρίου στην οδό Σπύρου Τρικούπη, στα Εξάρχεια, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες, γάντια, πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Δύο στην οδό Στουρνάρη και είκοσι στην Πλατεία Εξαρχείων, μετά τη λήξη των πορειών, για επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων.

Στη διάρκεια όλων αυτών που περιγράφονται, αναφέρεται ότι τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί. Στις άλλες πόλεις, προσήχθησαν τριάντα ένα άτομα και ειδικότερα, 14 στη Θεσσαλονίκη, δέκα στην Πάτρα και επτά στο Ηράκλειο Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι επεισόδια περιορισμένης έκτασης, μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ, αφού ο κύριος όγκος όσων συμμετείχαν στην πορεία μνήμης , είχε αποχωρήσει, ακολούθησαν την ολοκλήρωση της πορείας για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι  συμπλοκές έλαβαν χώρα στα στενά των Εξαρχείων,  από τις 8 το βράδυ  και μετά κοντά στην πλατεία των Εξαρχείων και στους γύρω δρόμους.

Οι “εκκαθαριστικές επιχειρήσεις”

Εκεί όπου από το απόγευμα της Κυριακής και για να… προλάβει η Αστυνομία τη μετατροπή των ταρατσών των πολυκατοικιών σε ορμητήρια κουκουλουφόρων,  όπως είχε συμβεί προηγούμενα χρόνια όταν πετούσαν μολότοφ, πέτρες, ξύλα, μάρμαρα ακόμη και ψυγεία η πλυντήρια κατά των αστυνομικών, είχε προχωρήσει στις λεγόμενες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Βρέθηκαν, πάντως, έτοιμα για χρήση, βόμβες μολότοφ, μάσκες προσώπων, γάντια, πέτρες και αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Έρευνα σε ταράτσα της Στουρνάρη

Έρευνα πανομοιότυπη, ακολούθησε και σε ταράτσα κτιρίου της οδού Στουρνάρη, όπου κατά πληροφορίες συνελήφθη ένα ακόμη άτομο. Η Αστυνομία αργά το βράδυ είχε δημιουργήσει με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έναν κλοιό στα Εξάρχεια, δυσχεραίνοντας τις όποιες κινήσεις ταραξιών.

Κάποια στιγμή ομάδες κουκουλοφόρων,  επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, σημαδεύοντας τους αστυνομικούς των ΜΑΤ με… λέιζερ για να μη βλέπουν οι αστυνομικοί!Η Αστυνομία απάντησε στον πετροπόλεμο με χημικά ενώ γίνονταν και νέες προσαγωγές. Μία από τις μολότοφ που πέταξαν κατά των αστυνομικών προκάλεσε μικρή εστία φωτιάς στη στολή ενός αστυνομικού.

Exit mobile version