Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κυπριακή ΑΟΖ – Τουρκία: «Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις», ανέφερε ο Οκτάι
ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακή ΑΟΖ – Τουρκία: «Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις», ανέφερε ο Οκτάι

Κυπριακή ΑΟΖ - Τουρκία: «Και το Γιαβούζ και το Φατίχ θα συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο», ανέφερε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

Κυπριακή ΑΟΖ – ΤουρκίαΣτην ελληνοκυπριακή πλευρά επιρρίπτει τις ευθύνες για τη μη επίλυση του Κυπριακού ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι. Ο κ. Οκτάι, ο οποίος βρέθηκε στα κατεχόμενα για να παραστεί στα χθεσινά πανηγύρια για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους είχε συναντήσεις με τον «πρόεδρο» της βουλής των κατεχομένων, Τεμπερουκέν Ολουτζάι και τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, κατά τις συναντήσεις του, ο κ. Οκτάι υποστήριξε πως η Toυρκία και οι Τ/κ άδραξαν όλες τις ευκαιρίες επίλυσης του Κυπριακού αλλά η ελληνοκυπριακή στάση απέτρεψε κάθε ευκαιρία, επειδή «είναι κακομαθημένη λόγω της ιδιότητας του κράτους – μέλους της ΕΕ». Σημείωσε ότι η Τουρκία θα στηρίζει πάντοτε το κατοχικό καθεστώς, προσθέτοντας πως η τουρκική πλευρά θα επιζητεί τον δίκαιο διαμοιρασμό των φυσικών πόρων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Κυπριακή ΑΟΖ – Τουρκία: «Συνεχίζονται οι γεωτρήσεις»

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την πρόταση της τ/κ πλευράς για σύσταση κοινής επιτροπής, η οποία, όπως είπε, απερρίφθη από τους Ε/κ και πρόσθεσε πως η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις γεωτρητικές και σεισμικές δραστηριότητες. «Και το Γιαβούζ και το Φατίχ θα συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο», ανέφερε.

«Η διεθνής κοινότητα θα δει ότι δεν θα μας επηρεάσουν διεθνείς απειλητικές αποφάσεις και η Τουρκία δεν θα αφήσει κανέναν να παραβιάσει τα συμφέροντα των Τ/κ», επεσήμανε. Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε πως παραμένουν ανοικτοί στην ιδέα του χώρου κοινής συμβίωσης στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των πόρων και στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι δεν καλωσορίζουν διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις