Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός Αθήνα: Τι λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Αθήνα: Τι λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σεισμός Αθήνα: Σεισμική δόνηση 4.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο ανατολικά νοτιοανατολικά της Ύδρας, σημειώθηκε στις 20:15.

Σεισμός Αθήνα: Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μετά τον σεισμό των 4,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αθήνα. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στην οποία έγραψε:

«Σεισμός αισθητός στην Αττική. Προ ολίγου, μέγεθος 4,1, νότια της Ύδρας, δεν ανησυχούμε».

Σεισμός Αθήνα: Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο της Ύδρας

Σεισμική δόνηση 4.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο ανατολικά νοτιοανατολικά της Ύδρας, σημειώθηκε στις 20:15. Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 20:15 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 89 Χλμ. Ν της Αθήνας.Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 42 Χλμ. ΑΝΑ της Ύδρας.

Σεισμός Αθήνα: Το ρήγμα της Πάρνηθας

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 αρχές του μήνα, ο σεισμολόγος δήλωσε πως το ρήγμα της Πάρνηθας, το οποίο έδωσε τον φονικό σεισμό το 1999 είναι ορατό από απόσταση 12 χιλιομέτρων. Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «αυτό που ενεργοποιήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό του 1999 αλλά και στις 19 Ιουλίου του 2019 με τον γνωστό σεισμό της Μαγούλας. Αυτός ο τεράστιος βράχος είναι του ενός έως δύο εκατομμυρίων ετών είναι το δημιούργημα της επανειλημμένης δράσης του ρήγματος λόγω των σεισμών».

Ο βράχος «σκίστηκε» στη μέση με τον σεισμό του 1999, όμως με τον σεισμό της Μαγούλας μεγάλωσε το άνοιγμα με αποτέλεσμα τα τελευταία 20 χρόνια το έδαφος να έχει βυθιστεί κατά 8 εκατοστά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με κάθε σεισμό το ρήγμα διευρύνεται. Όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, «το ρήγμα αυτό το έχουμε δει σε μήκος περίπου 10-12 χιλιομέτρων». «Το ρήγμα είναι ενεργό, θα δώσει στο μέλλον και άλλους ισχυρούς σεισμούς. Πιστεύουμε όμως ότι το δυναμικό του είναι τέτοιο που δεν θα μας δώσει μέγεθος μεγαλύτερο του 6 ή 6,2 Ρίχτερ», πρόσθεσε.

Δείτε εδώ: 

Παπαδόπουλος: Το ρήγμα της Πάρνηθας είναι ενεργό, θα δώσει ισχυρούς σεισμούς

Σεισμός: Οι φονικοί σεισμοί που έπληξαν την Ελλάδα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις