Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μεταναστευτικό 2019: “H Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων”
ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Μεταναστευτικό 2019: “H Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων”

Μεταναστευτικό 2019: Το γερμανικό περιοδικό έχει στη διάθεσή του σχετικά έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης, τα οποία περιλαμβάνουν νέα στατιστικά στοιχεία της Άγκυρας.

Μεταναστευτικό 2019: Για μαζικές, παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία κατηγορούν η Άγκυρα και οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων την Ελλάδα, αναφέρει το Spiegel, επικαλούμενο έγγραφα της τουρκικής διάθεσης που έχει, όπως λέει, στη διάθεσή του. Τα έγγραφα για τις επαναπροωθήσεις ή τις βίαιες απωθήσεις (push-backs, όπως λέγονται) -συνολικά 58.283 ατόμων, ως επί το πλείστον Πακιστανών, Αφγανών, Σομαλών, Αλγερινών, Σύρων και από το Μπαγκλαντές – περιλαμβάνουν σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, νέα στατιστικά στοιχεία της Τουρκίας, συνεντεύξεις με φερόμενα θύματα, φωτογραφίες αλλά και εσωτερική αλληλογραφία. Τα ίδια στοιχεία κάνουν λόγο για περισσότερες από 6.500 βίαιες απωθήσεις μόνον τον Οκτώβριο καθώς συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές στη χώρα μας.

Στην ηλεκτρονική του έκδοση το Spiegel, όπως αναφέρει η DW, παραθέτει κι ένα περιστατικό που κατέτραψαν οι τουρκικές Αρχές στις 3 Νοεμβρίου, όταν οι ελληνικές Αρχές φέρονται να απέλασαν 252 πρόσφυγες και μετανάστες παρά τη θέλησή τους και χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου, όπως φέρονται οι ίδιοι να δήλωσαν στην ανάκρισή τους στην Τουρκία.

Η Ελλάδα αρνείται τις κατηγορίες για τις παράνομες απελάσεις προσφύγων

Το Spiegel επισημαίνει, πάντως, ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα αρνείται κατηγορηματικά ότι γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα. Αλλά, όπως, λέει εκτός από τις τουρκικές Αρχές και «ακτιβιστές προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Ελλάδα κι άλλα ευρωπαικά κράτη στα εξωτερικά σύνορα [της ΕΕ] εδώ και χρόνια για push-backs», προσφύγων και μεταναστών. Δημοσιεύματα του ελληνικού και διεθνούς Τύπου έχουν αναφερθεί συχνά σε μεμονωμένα περιστατικά, ενω και το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο για «αξιόπιστες» καταγγελίες, ενώ και η UNHCR εμφανίστηκε ανήσυχη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις