Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λόφος του Λυκαβηττού: Αλλαγές στην όψη – Έργα και παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων
ΕΛΛΑΔΑ

Λόφος του Λυκαβηττού: Αλλαγές στην όψη – Έργα και παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων

Λόφος του Λυκαβηττού: Ο δήμος Αθηναίων προχωράει σε αρκετά έργα που πρόκειται να αλλάξουν την όψη του Λόφου του Λυκαβηττού μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Λόφος του Λυκαβηττού: Με μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων που θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ο λόφος του Λυκαβηττού αλλάζει όψη. Ένα σημείο που αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά τοπόσημα της Αθήνας, αλλάζει όψη και γίνεται πιο ασφαλής για τους επισκέπτες του και τους περίοικους, έτσι ώστε να αποτελεί πόλο έλξης και τόπο αναψυχής για ακόμα περισσότερους Έλληνες και ξένους που θέλουν να απολαύσουν την ομορφιά του. Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν οι διαδικασίες που είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, για την υλοποίηση μιας παρέμβασης εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, σε έναν σπάνιας ομορφιάς πνεύμονα πρασίνου, που θα συμβάλει στην προστασία του αλλά και στην ανάδειξη του.

Το έργο προϋπολογισμού ύψους 1.500.000 ευρώ, περιλαμβάνει την πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων, αντιπλημμυρικών τεχνικών, με χρήση καλαίσθητων και ήπιων οικολογικών υλικών. Με τις παρεμβάσεις αυτές θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται όταν βρέχει στην περιοχή του λόφου από την πλευρά του Κολωνακίου. Στον δρόμο που διατρέχει τον λόφο μήκους περίπου 1700 μέτρων προγραμματίζεται να γίνει ασφαλτόστρωση με υλικό ειδικών προδιαγραφών. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η πλήρης αντιπλημμυρική προστασία ενώ ο δρόμος θα είναι ενταγμένος αρμονικά στην φυσιογνωμία ενός μοναδικού, αστικού δάσους.

Λόφος του Λυκαβηττού: Βίντεο από τον λόφο

Λόφος του Λυκαβηττού: Ο βράχος που κουβαλούσε η Θεά Αθηνά

Εξαιρετικής καλαισθησίας θα είναι οι αποκαταστάσεις, με φυσικά υλικά, της περιπατητικής διαδρομής στα υφιστάμενα μονοπάτια, συνολικού μήκους τριών χιλιομέτρων, που θα συνδέουν επιμέρους σημεία όπως το Πέτρινο Περίπτερο και η Πράσινη Τέντα. Τμήματα αυτής της διαδρομής θα αποτελούνται από υλικό που κι αυτό θα συμβάλει όχι μόνο στην αντιπλημμυρική προστασία αλλά θα δίνει τη δυνατότητα στους χιλιάδες περιπατητές για μια άνετη και ασφαλή πεζοπορική εμπειρία. Ο Λυκαβηττός είναι το δεύτερο ψηλότερο σημείο του λεκανοπεδίου Αθηνών μετά τα Τουρκοβούνια και υψώνεται στα 277 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και 227 μέτρα πάνω από την πόλη.

Αναφέρεται στη μυθολογία πως ήταν ένας βράχος που κουβαλούσε στα χέρια της η Θεά Αθηνά και της έπεσε έπειτα από μια κακή είδηση που της έφερε ένα κοράκι. Από τότε τα κοράκια έγιναν μαύρα, λέει ο μύθος.  Πάνω στον λόφο υπάρχει το Θέατρο Λυκαβηττού ένα ανοιχτό σύγχρονο αμφιθέατρο στο οποίο παλιότερα ελάμβαναν χώρα συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Το θέατρο βέβαια έχει κλείσει, ενώ έξω από αυτό υπήρχαν μπασκέτες, οι οποίες απομακρύνθηκαν και το μέρος πλέον είναι μόνο πάρκινγκ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις