Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Συντάξεις: Ποιες αυξάνονται
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Ποιες αυξάνονται

Συντάξεις: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέο επανυπολογισμό όλων των συντάξεων κύριας ασφάλισης, με βάση τα αναθεωρημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Συντάξεις: Στο πλαίσιο του εναρμονισμού της με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε νέο επανυπολογισμό όλων των συντάξεων κύριας ασφάλισης, με βάση τα αναθεωρημένα ποσοστά αναπλήρωσης. Τα τελευταία αναμένεται να φέρουν αναδρομικές αυξήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων. Από την άλλη, όσοι έχουν προσωπική διαφορά από τον προηγούμενο, θα υποστούν αντίστοιχη μείωση της συγκεκριμένης διαφοράς.

Η ψήφιση των νέων αλλαγών του ασφαλιστικού καθεστώτος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του Ιανουαρίου. Το νέο ασφαλιστικό θα αντικαταστήσει τον –αντισυνταγματικό πλέον νόμο Κατρούγκαλου-και υιοθετεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο εντός του 2019.

Συντάξεις: Το ύφος των αλλαγών

Όσον αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης των ανταποδοτικών συντάξεων, οι αλλαγές που σχεδιάζονται εδράζονται στη λογική ότι η παράταση της παραμονής στην εργασία και την ασφάλιση αυξάνουν και την ανταπόδοση. Έτσι αναμένεται η αύξηση των ποσοστών ανταπόδοσης μετά τα 30 έτη κλιμακωτά. Σήμερα η αναπλήρωση στη 15ετία µόνο για το τμήμα της ανταποδοτικής είναι στο 11,55%, στην 20ετία στο 15,87%, στην 25ετία στο 20,68%, στην 30ετία στο 26,37%, στην 35ετία στο 33,81% και στην 40ετία στο 42,80%.

Ποιους αφορούν

Τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης θα αφορούν όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με περισσότερα από 30 και κυρίως με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης. Τη μεγαλύτερη αύξηση θα έχουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ή συνταξιοδοτούνται με 40 έτη και πάνω.

Ποιοι δεν θα δουν διαφορά

Μετά την ισχύ του νομοθετήματος με τα νέα ενιαία ποσοστά αναπλήρωσης και  τον επανυπολογισμό των συντάξεων, οι παλαιοί συνταξιούχοι που διατηρούν «προσωπική διαφορά» δεν θα δουν στην πλειονότητά τους αύξηση στον λογαριασμό τους. Η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης θα οδηγήσει σε ανάλογη μείωση της συνολικής προσωπικής διαφοράς. Στο δε καθαρό ποσό δεν θα προκύψει διαφορά.

Οι νέοι συνταξιούχοι

Οι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν αυξήσεις αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης που έχουν διανύσει. Τα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι ενιαία για παλιούς και νέους, και θα επιφέρουν αυξήσεις σε όσους έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30, και κυρίως με πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις