Πειρατεία Τόγκο: Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

ΕΛΛΑΔΑ

Πειρατεία Τόγκο: Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Πειρατεία Τόγκο: Το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε με ανακοίνωσή του πως είναι σε διαρκή επικοινωνία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, καθώς και με την οικογένεια του απαχθέντος.

12.11.2019 | 21:16

Πειρατεία Τόγκο: Με μια λιτή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε πως βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, καθώς και με την οικογένεια του απαχθέντος. Το ΥΠΕΞ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης απαγωγής του Έλληνα ναυτικού στο Τόγκο, στοχεύοντας στην διευκόλυνση των ενεργειών που θα οδηγήσουν στην ασφαλή επιστροφή του το συντομότερο δυνατόν.

Χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες ευαίσθητου περιεχομένου για την εξέλιξη της υπόθεση, το ΥΠΕΞ στη σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει πως προέβη στην ενημέρωση των εμπλεκομένων αρχών της χώρας στο εξωτερικών, που άπτονται της υπόθεσης. Αυτές η είναι η πρεσβεία της χώρας μας στην Αμπούτζα, πρωτεύουσα της Νιγηρίας, που καλύπτει και το Τόγκο, καθώς και η πρεσβείες στην Τιφλίδα της Γεωργίας και στη Μανίλα των Φιλιππίνων, καθώς οι λοιποί απαχθέντες είναι υπήκοοι των χωρών αυτών.

Πειρατεία Τόγκο: Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης απαγωγής Έλληνα ναυτικού στο Τόγκο. Από λήψεως της σχετικής ενημέρωσης από το Υπουργείο Ναυτιλίας, προέβη άμεσα σε ενημέρωση των εμπλεκομένων αρχών της χώρας μας στο Εξωτερικό, ειδικότερα την Πρεσβεία μας στην Αμπούτζα (καλύπτει δια παράλληλης διαπίστευσης το Τόγκο) η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε άμεσα τις αρχές του Τόγκο, καθώς και τις Πρεσβείες μας στην Τιφλίδα και τη Μανίλα, καθώς οι λοιποί απαχθέντες είναι υπήκοοι Γεωργίας και Φιλιππίνων.

Παράλληλα, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών είναι σε διαρκή επικοινωνία με την πλοιοκτήτρια εταιρία καθώς και με την οικογένεια του απαχθέντος. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης και να διευκολύνει τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην ασφαλή επιστροφή του απαχθέντος Έλληνα ναυτικού το συντομότερο δυνατόν».

Το χρονικό της απαγωγής

Όλα συνέβησαν στις 4 Νοεμβρίου, όταν πειρατές επιτέθηκαν σε ελληνικό πλοίο που έπλεε στα ανοιχτά του Τόγκο, συλλαμβάνοντας ως ομήρους τέσσερα μέλη του πληρώματος. Όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας, επρόκειτο για ένα τάνκερ με ελληνική σημαία. Μεταξύ των απαχθέντων είναι ένας Έλληνας, δύο Φιλιππινέζοι και ένας Γεωργιανός. «Τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019, περίπου στις 3 τοπική ώρα, το τάνκερ Elka Aristotle δέχτηκε επίθεση περίπου 18 χιλόμετρα (11 μίλια) ανοιχτά του λιμανιού του Λόμε από ενόπλους» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το πετρελαιοφόρο φυλασσόταν από ιδιώτες φύλακες, εκ των οποίων ένας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών. Το Σάββατο, καταγράφηκε παρόμοιο συμβάν κοντά στη γειτονική Μπενίν, με πειρατές να επιτίθενται σε πλοίο με νορβηγική σημαία και να απάγουν εννέα μέλη του πληρώματος.

Τι είπε η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Το περιστατικό επιβεβαίωσε και η πλοιοκτήτρια εταιρεία, με επίσημη ανακοίνωση που έχει αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα της. «Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσουμε, ότι συνέβη ένα περιστατικό που αφορά το “ELKA ARISTOTLE”, στο Τόγκο, στις 4 Νοεμβρίου 2019. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απαγωγή 4 μελών του πληρώματος» ανέφερε η ανακοίνωση. «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε λεπτομερώς, προς το παρόν. Μπορούμε να πούμε μόνο ότι η προστασία και η ασφάλεια των ανθρώπων μας, είναι ύψιστης σημασίας για εμάς και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη και ασφαλή απελευθέρωσή τους».

Την ίδια ώρα, η European Navigation Inc. τόνιζε πως το σκάφος και το υπόλοιπο πλήρωμα είναι ασφαλή. «Ζητούμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σέβονται τόσο τον ευαίσθητο χαρακτήρα της κατάστασης, όσο και την ιδιωτικότητα των οικογενειών των μελών του πληρώματος κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο» έκλεινε η εν λόγω ανακοίνωση.

«Ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή»

Ο πατέρας του δόκιμου Δημήτρη Γκιάτη από το Μεσολόγγι, που απήχθη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και Alpha αποκάλυψε πως ο γιος του έχει πρόβλημα υγείας και ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή. «Αντιμετωπίζει ένα προβληματάκι υγείας. Το έχει χρόνια από μικρό παιδί. Παίρνει τρία χαπάκια, και αυτά πρέπει καθημερινά. Μαζί του… που να τα έχει… Όπως βγήκε από την καμπίνα να δει τι γίνεται, του ριχτήκανε. Από εκεί συνέχισε πόλεμος. Αν ήταν στο καράβι δεν θα είχαμε πρόβλημα. Τα παιδιά τα πήρανε. Αυτό είναι όλο το πρόβλημα. Πήραν τα παιδιά από το καράβι και δεν ξέρουμε πού τα πάνε, αν είναι καλά στην υγεία τους και όλα αυτά», υπογράμμισε.

Exit mobile version