Επέτειος 17 Νοέμβρη Πολυτεχνείο: Στο “πόδι” η ΕΛΑΣ, ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο

ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος 17 Νοέμβρη Πολυτεχνείο: Στο “πόδι” η ΕΛΑΣ, ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Επέτειος 17 Νοέμβρη Πολυτεχνείο: Την ίδια ώρα στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. επικρατεί προβληματισμός για το ενδεχόμενο πιο δυναμικών χτυπημάτων που κινούνται στις παρυφές της τρομοκρατίας.

12.11.2019 | 08:13

Επέτειος 17 Νοέμβρη Πολυτεχνείο: “Θύελλα” επικρατεί στις τάξεις της ΕΛΑΣ μετά τα επεισόδια το μεσημέρι της Δευτέρας έξω από την ΑΣΟΕΕ. Πολλοί εκτιμούν πως οι εικόνες χάους στην Πατησίων χθες Δευτέρα, αποτέλεσαν «πρόβα» ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. «Λάδι» στη φωτιά έριξε και η παρουσία βουλευτών και πολιτευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜεΡΑ25 οι οποίοι, πάντως, αποδοκιμάστηκαν από μερίδα φοιτητών που βρέθηκαν στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ αφού πρώτα έκοψαν το λουκέτο που είχε μπει μετά την απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει το πανεπιστήμιο μέχρι τις 17 Νοεμβρίου.

Πηγές με γνώση του σχεδιασμού της αστυνομίας σημειώνουν ότι όλες οι επιχειρήσεις γίνονται με βάση το νόμο, παρουσία εισαγγελέα και ύστερα από καταγγελίες για παράνομες πράξεις. Θυμίζουν μάλιστα την ανακοίνωση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και έκανε λόγο για κίνδυνο τόσο των φοιτητών, όσο και του προσωπικού.Ο στόχος που περιγράφεται από κυβερνητικής πλευράς είναι τα πανεπιστήμια της χώρας «να λειτουργήσουν ως πραγματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και όχι ως άσυλα ανομίας και παρανομίας». Άλλωστε το περασμένο Σάββατο, στην άτυπη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε πει ότι «οι καταλήψεις θα τελειώσουν με προσοχή κι όχι με 3.000 παιδιά μέσα στο Πανεπιστήμιο» και πρόσθεσε ότι «κάποιοι θέλουν έναν νέο Γρηγορόπουλο».

Χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν ενάντια στην εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ

ΑΣΟΕΕ: Πολιτική αντιπαράθεση

Το όλο κλίμα έχει πυροδοτήσει και σκληρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου μιλά για «εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ, κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και του ασύλου, που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, όταν η νεολαία ήταν ο εσωτερικός εχθρός και νόμος ήταν το δίκαιο του χωροφύλακα». Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι «η παρουσία ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΣΟΕΕ, η έκδοση ανακοίνωσης από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και η κάλυψη που παρέχουν στους μπαχαλάκηδες δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει κολλημένο στη λογική του 3%». Σημειώνουν επίσης ότι «το γεγονός ότι χθες είδαμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατούν σε διαδηλώσεις προκειμένου να συνεχιστεί η ίδια απαράδεκτη κατάσταση, αποδεικνύει ότι η κυβέρνησή του υπέθαλπε για 4,5 χρόνια αυτές τις συμπεριφορές. Η ιστορία όμως τους έχει ξεπεράσει».

Επέτειος 17 Νοέμβρη Πολυτεχνείο: Σχέδιο κύκλωσης εισβολέων

Τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα, δηλαδή το Πολυτεχνείο και η ΑΣΟΕΕ, αποτελούν βασικό άξονα πάνω στον οποίο θα στηριχτεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τα Εξάρχεια τις ημέρες του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Σκοπός είναι να μην καταφέρουν αντεξουσιαστές και μπαχαλάκηδες να μπουν μέσα να τα καταλάβουν και να τα χρησιμοποιήσουν ως ορμητήρια. Οι εικόνες των προηγούμενων ημερών με τους κουκουλοφόρους να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (μετά την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης «Βανκούβερ», δίπλα στην ΑΣΟΕΕ), να τρομοκρατούν φοιτητές, καθηγητές και υπαλλήλους να βανδαλίζουν και να προκαλούν, πρέπει, λένε οι επιτελείς, να σταματήσουν. Η επιχείρηση αυτή ξεκινά από τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η ειδική ομάδα Δίκυκλη ΟΠΚΕ, που στήθηκε μυστικά πριν από λίγες εβδομάδες. Πενήντα αστυνομικοί με 25 δίκυκλα μικρού κυβισμού (παπάκια) εκπαιδεύτηκαν προκειμένου να φτιάξουν πέντε δεκαμελείς μηχανοκίνητες ομάδες που θα χτενίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ το κέντρο της Αθήνας. Οι αστυνομικοί της υπηρεσίας φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα, φέρουν πιστόλι, ακόμη και υποπολυβόλο MP5 όταν χρειάζεται, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Η πρωτεύουσα έχει χωριστεί σε πέντε ζώνες στις οποίες θα περιπολούν και σε περίπτωση επεισοδίων θα σπεύδουν άμεσα στα σημεία της έντασης. «Θέλουμε από αυτούς να κινούνται ταχύτατα και να κάνουν συλλήψεις», τονίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.. «Για παράδειγμα, αν κάποιοι βγουν από την ΑΣΟΕΕ και επιτεθούν στις δυνάμεις των ΜΑΤ, τότε αυτές μπορούν να τραβηχτούν λίγο πιο πίσω προκειμένου να παρασύρουν τους κουκουλοφόρους – μπαχαλάκηδες και με μια κυκλωτική κίνηση η Δίκυκλη ΟΠΚΕ να επιχειρήσει και να τους συλλάβει».

Επέτειος 17 Νοέμβρη Πολυτεχνείο: 5.000 αστυνομικοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 17 Νοέμβρη στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετάσχουν συνολικά 5.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Τα μέτρα φέτος θα είναι τα πιο αυστηρά των τελευταίων ετών. Φέτος άλλωστε, ύστερα από τέσσερα χρόνια, στα μέτρα ασφαλείας παίρνει μέρος η νεοσύστατη μηχανοκίνητη ομάδα της ΕΛ.ΑΣ., γνωστή ως ομάδα «Δέλτα». Πρόκειται για 51 αστυνομικούς με μηχανάκια μικρού κυβισμού, οι οποίοι έκαναν «ντεμπούτο» χθες Δευτέρα στα επεισόδια έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην οδό Πατησίων. Στην επέτειο του Πολυτεχνείου η συγκεκριμένη μηχανοκίνητη ομάδα θα βρίσκεται στα Εξάρχεια.

Βασικός στόχος της ΕΛ.ΑΣ. στις 17 Νοέμβρη είναι η περιφρούρηση της μεγάλης πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Μάλιστα, στην πορεία δεν αποκλείεται να δώσουν το παρών και αντιεξουσιαστές από το εξωτερικό.

Επέτειος 17 Νοέμβρη Πολυτεχνείο: Και drone σε ετοιμότητα

Σε ετοιμότητα για άμεση απογείωση είναι ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. και τα δύο ολοκαίνουρια drones που διαθέτουν υπερσύγχρονες κάμερες με απίστευτο ζουμ. Οταν οι καταστάσεις γίνουν έκρυθμες, θα περιπολούν πάνω από τα Εξάρχεια και ειδικά τα drones θα απλώνουν τα ηλεκτρονικά τους «μάτια» και θα δίνουν online εικόνα για το πώς και πού κινούνται οι κουκουλοφόροι. Την ίδια ώρα, αν διαπιστώνουν ότι κάποια άτομα έχουν ανέβει σε ταράτσες κτιρίων, τότε θα ενημερώνονται οι επίγειες δυνάμεις και αμέσως ομάδες συλλήψεων θα ανεβαίνουν και θα τους προσάγουν. Αφορμή γι’ʼαυτές τις οδηγίες στάθηκε ένα βίντεο που ανέβασαν στο Διαδίκτυο οι ίδιοι οι αντεξουσιαστές και δείχνει κουκουλοφόρους κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από την ΑΣΟΕΕ, στην Πατησίων, να ανεβαίνουν σε ταράτσες πολυκατοικιών και να εκτοξεύουν πέτρες και αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις.

Exit mobile version