Κινέζος πρόεδρος Αθήνα: Στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, συνάντηση με τον ΠτΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κινέζος πρόεδρος Αθήνα: Στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, συνάντηση με τον ΠτΔ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κινέζος πρόεδρος Αθήνα: Για εμβάθυνση των συνεργασιών ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά τον χαιρετισμό του.

11.11.2019 | 11:19

Κινέζος πρόεδρος Αθήνα: Στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατέθεσε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Ο Κινέζος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του Προκόπη Παυλόπουλου. Το πρόγραμμα του Σι Τζινπίνγκ ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Για εμβληματική αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Κίνας έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Σι Τζιπίνγκ στην Αθήνα αναβαθμίζει με εμβληματικό τρόπο τη στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας-Κίνας, η οποία είχε ως αφετηρία την επένδυση της Cosco, το 2006, επί κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και πρόσθεσε ότι αυτή την αναβάθμιση πιστοποιεί και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στην 2η Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης.

Κινέζος πρόεδρος Αθήνα: Η Κίνα, παγκόσμιος παράγοντας στην οικονομία

«Η σημερινή επίσκεψή σας επισφραγίζει την σχέση Ελλάδας – Κίνας. Υπό την καθοδήγησή σας, η Κίνα έχει κάνει αλματώδεις προόδους στο εσωτερικό της και στο εξωτερικό, στην παιδεία, στην οικονομία, στην υγεία. Η Κίνα είναι πλέον παγκόσμιος παράγοντας στην οικονομία. Ο Δρόμος του Μεταξιού φέρνει την Κίνα πιο κοντά στην Δύση και στην Ευρώπη. Εμείς μετέχουμε στην πρωτοβουλία αυτή, όπως και στην πρωτοβουλία 17+1, για τις χώρες της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης», δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι Έλληνες, ανοίγουμε το δρόμο στην Κίνα για να συναντήσει, υπό όρους ειρηνικής συνεργασίας και δημιουργίας, τα κράτη και τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε, υπό όρους πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου να διαδραματίσουμε το ρόλο που αναλογεί, αμοιβαίως, στην Ελλάδα και στην Κίνα.

«Διότι η χώρα σας και εσείς προσωπικώς γνωρίζετε καλά -προς τιμήν σας- πως, στο πλαίσιο των Πολιτισμών μας, οι σχέσεις μεταξύ των Λαών μετρώνται όχι με την έκταση του εδάφους και με τον πληθυσμό τους αλλά με την δύναμη της ψυχής τους ν’ ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ιστορίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υπενθύμισε, δε, τη θέση που είχε εκφράσει ο κ. Σι κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο, ότι τάσσεται ευθέως υπέρ μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέρ ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, ικανού να διαδραματίσει τον ιστορικό πλανητικό ρόλο του για την εμπέδωση, σε διεθνή κλίμακα, ιδίως των αρχών του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης, κυρίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Κινέζος πρόεδρος Αθήνα: Ακολουθεί επίσκεψη στο Μαξίμου

Ακολούθως, υπογράμμισε, ότι ισχυρή αντηρίδα των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας και της δημιουργικής συμπόρευσής τους προς το μέλλον είναι εκείνη την οποία έχουν χτίσει, εδώ και αιώνες, οι δυο Πολιτισμοί. Όπως τόνισε, πρόκειται για πανάρχαιους Πολιτισμούς, των οποίων οι αυτονόητες, όπως είναι φυσικό, διαφορές όχι μόνο δεν τους χωρίζουν αλλά τους ενώνουν, με την έννοια ότι λειτουργούν, αρμονικά, συμπληρωματικώς και διαλεκτικώς.

Ο Κινέζος πρόεδρος έφτασε στην Ελλάδα λίγα λεπτά μετά τις 19:30 της Κυριακής, όπου τον υποδέχθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο γ.γ. της Προεδρίας, Γιώργος Γεννηματάς.

Ο Σι Τζινπίνγκ μετά τη συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρίσκονται εμπορικές συμφωνίες, στενότερη οικονομική συνεργασία και επενδύσεις.

Exit mobile version