Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ισπανία εκλογές 2019 αποτελέσματα: Νίκησαν οι Σοσιαλιστές, “ανεβαίνουν” οι ακροδεξιοί
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία εκλογές 2019 αποτελέσματα: Νίκησαν οι Σοσιαλιστές, “ανεβαίνουν” οι ακροδεξιοί

Ισπανία εκλογές 2019 αποτελέσματα: Ο Πέδρο Σάντσεθ συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές της Ισπανίας, αλλά δεν ξεπέρασε το 28% και αυτό σημαίνει πολλά.

Ισπανία εκλογές 2019 αποτελέσματα: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ εξασφάλισε τη νίκη επί των αντιπάλων του και το ακροδεξιό Vox αναδεικνύεται στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του κοινοβουλίου, έπειτα από την καταμέτρηση του 95% των ψήφων, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ισπανία. Βάσει των αποτελεσμάτων, οι Σοσιαλιστές κερδίζουν τουλάχιστον 120 έδρες στο κοινοβούλιο των συνολικά 350 εδρών. Κανένα κόμμα, της αριστεράς ή της δεξιάς, δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κερδίζει 88 έδρες, το Vox συγκεντρώνει 52 έδρες, οι Ciudadanos 10 έδρες. Μεγάλοι χαμένοι των εκλογών οι Podemos, οι οποίοι φέρονται να εξασφαλίζουν 26 έδρες. Σε αυτό το στάδιο, το ακροδεξιό Vox αναδεικνύεται σε τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου, η οποία σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα κερδίζει έδρες στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια.

Ισπανία εκλογές 2019 αποτελέσματα: ‘Πατριωτική εναλλακτική’

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι θέλει να οικοδομηθεί η «πατριωτική εναλλακτική» για την Ισπανία, μετά τον διπλασιασμό των εδρών της παράταξής του στο ισπανικό κοινοβούλιο. Με σχεδόν το 99% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, το Vox καταλαμβάνει 52 από τις 350 έδρες του ισπανικού κοινοβουλίου, υπερδιπλασιάζοντας την πολιτική του δύναμη από τον Απρίλιο. Ο Αμπασκάλ δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τις συμμαχίες που θα συνεπαγόταν αυτή η «πατριωτική εναλλακτική» λύση.

Ισπανία εκλογές 2019 αποτελέσματα: Τι έδειχνε δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση της εταιρείας GAD3 έδειξε ότι οι Σοσιαλιστές κερδίζουν τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ενώ το ακροδεξιό Vox αναδεικνύεται στην τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο ισπανικό κοινοβούλιο, διπλασιάζοντας τις έδρες του, από τις 24 στις 56-59, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTVE. Η συμμετοχή στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές ήταν μειωμένη, όπως κατέγραψε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Η Ισπανία πασχίζει εδώ και τέσσερα χρόνια να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση, όταν αναδύθηκαν νέες πολιτικές δυνάμεις από την οικονομική κρίση μετά από μακροχρόνια κυριαρχία των Σοσιαλιστών (PSOE) και των Συντηρητικών του Λαϊκού Κόμματος (PP).

Ισπανία εκλογές 2019 αποτελέσματα: Ο Σάντσεθ καλεί όλα τα κόμματα, πλην Vox, για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας και αρχηγός των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε «όλα τα πολιτικά κόμματα» — πλην του ακροδεξιού Vox — να καταβάλλουν προσπάθεια από σήμερα Δευτέρα (11/11) για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής — την τέταρτη καταφυγή στις κάλπες μέσα σε τέσσερα χρόνια — από τις οποίες προέκυψε ένα κοινοβούλιο με κατακερματισμένη την πολιτική ισχύ. Ο Σάντσεθ είπε ότι σκοπός του είναι να σχηματίσει σταθερή και «προοδευτική» κυβέρνηση.

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με γενναιότητα και υπευθυνότητα για να αποκατασταθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο Σάντσεθ, η παράταξη του οποίου κατέλαβε την πρώτη θέση. Ο Σάντσεθ τόνισε ότι η πρόκλησή του για συνεργασία απευθύνεται σε «όλα» τα κόμματα εκτός εκείνων που διασπείρουν το μίσος, προφανώς αναφερόμενος στο Vox.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις