Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / «Ημέρα ανακωχής» Γαλλία: Ο Μακρόν δίπλα στην ελληνική σημαία
ΚΟΣΜΟΣ

«Ημέρα ανακωχής» Γαλλία: Ο Μακρόν δίπλα στην ελληνική σημαία

«Ημέρα ανακωχής» Γαλλία: Ενα ξεχωριστό στιγμιότυπο επιφύλασσε ο εορτασμός της Ημέρας Ανακωχής στη Γαλλία, που τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου.

«Ημέρα ανακωχής» Γαλλία: Η Ημέρα Ανακωχής -γνωστή και ως Ημέρα Εκεχειρίας (L’Armistice)- ουσιαστικά αναφέρεται στον τερματισμό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη Γαλλία αποτελεί επίσημη αργία, καθώς αποτίεται φόρος μνήμης στα 20 εκατομμύρια νεκρών. Παραδοσιακά, ο εκάστοτε Γάλλος πρόεδρος, με την ετήσια επέτειο για το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιεί δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο. Στο πλαίσιο της φετινής δεξίωσης -ως είθισται- ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με βετεράνους και επιζώντες από άλλες χώρες που συμμετείχαν στην Αντάντ -τη συμμαχία των χωρών που πολέμησαν εναντίον της Γερμανίας και των συμμάχων της. Φέτος, ανάμεσα σε όσους χαιρέτισε ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ήταν και ένας άνδρας που κρατούσε την ελληνική σημαία.

Στη Μεγάλη Βρετανία και αρκετές χώρες της Κοινοπολιτείας φέρεται με το όνομα “Ημέρα Ανάμνησης” («Remembrance Day» ή «Jour du Souvenir» στον Καναδά, στην Πολωνία με το όνομα «Ημέρα Πολωνικής Ανεξαρτησίας» και στην Αμερική με το όνομα «Veterans Day» (= Ημέρα Παλαιμάχων). Στις 11:00 π.μ. 11 Νοεμβρίου 1918, «την ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας, του ενδέκατου μήνα» όπως αναφέρεται αρκετές φορές από τον τύπο η χρονική στιγμή έναρξης της συνθήκης ανακωχής των συμμάχων με τη Γερμανία της Κομπιέν (Compiègne), έληξε και επίσημα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

«Ημέρα ανακωχής» Γαλλία: Οι τελετές μνήμης σε Βρετανία – Γαλλία

«Ημέρα ανακωχής» Γαλλία: Η αξία της ημέρας για την Γαλλία και το Βέλγιο

Η επέτειος που σημαίνει την λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η οποία γιορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου στη Γαλλία και το Βέλγιο με το όνομα «L’Armistice» (όπου είναι και επίσημη αργία). Η επέτειος εορτάζεται με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη από ανώτατους εκπροσώπους των αρχών (π.χ. στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου) και κατά παράδοση με δύο λεπτών σιγή που αρχίζει στις 11:00 π.μ. της 11ης Νοεμβρίου, για να δοθεί φόρος τιμής στα 20 εκατομμύρια νεκρούς του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ημέρα ανακωχής» Γαλλία: Η λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις