Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Δυτικά Βαλκάνια: Εξελίξεις από την τριμερή στην Οχρίδα
ΚΟΣΜΟΣ

Δυτικά Βαλκάνια: Εξελίξεις από την τριμερή στην Οχρίδα

Δυτικά Βαλκάνια: Σερβία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία δημιουργούν τη δική τους «Σένγκεν», καλώντας και άλλες χώρες να συμμετάσχουν.

Δυτικά Βαλκάνια: Ένα σημαντικό απότοκο είχε η δεύτερη τριμερής σύνοδος κορυφής Σερβίας – Βόρειας Μακεδονίας – Αλβανίας που πραγματοποιείται στην Οχρίδα. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας Ζόραν Ζάεφ και Έντι Ράμα συμφώνησαν την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών μεταξύ των χωρών τους. Συμφωνήθηκε, επίσης, η επίσπευση των ελέγχων στα σύνορα για τα ευπαθή εμπορεύματα και η δημιουργία ενιαίου συστήματος στην έκδοση αδειών εργασίας.

Σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς διευκρίνισε πως οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στις τρεις αυτές χώρες μόνο με την αστυνομική ταυτότητα και με απλοποιημένες διαδικασίες. Όσον αφορά στα εμπορεύματα συμφωνήθηκε η σε 24ωρη βάση λειτουργία στα σύνορα των υπηρεσιών κτηνιατρικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αναμονής των φορτηγών. Τέλος, στον τομέα της εργασίας συμφωνήθηκε ότι η άδεια εργασίας που θα εκδίδεται σε μία από τις τρεις χώρες θα ισχύει και στις άλλες δύο χωρίς να γίνεται καμία επιπρόσθετη ενέργεια από τον κάτοχο της.

Δυτικά Βαλκάνια: Στήριξη από ΗΠΑ, αναμονή της γαλλικής αντίδρασης

Παράλληλα, ο πρόεδρος της σερβικής δημοκρατίας τόνισε την επιθυμία των ηγεσιών των τριών χωρών για γρήγορη δημιουργία της αποκαλούμενης «μικρής Σένγκεν». Απηύθυνε παράλληλα πρόσκληση να συμμετάσχουν και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η όλη πρωτοβουλία ενισχύεται από την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ θετική αναμένεται να είναι και η αντίδραση της Γαλλίας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει εκφέρει ακόμη άποψη.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο δήλωσαν το «παρών»

Στη δεύτερη σύνοδο της «μικρής Σένγκεν» έστειλαν αντιπροσώπους η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, ενώ αρνήθηκε να συμμετάσχει ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι. Ο τελευταίος με ανάρτηση του στο Facebook δήλωσε ότι καμία περιφερειακή συμμαχία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πλήρη ένταξη στους ευρώ-ατλαντικούς θεσμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις