Τουρκία: Όταν η πολιτική μπλέκεται με τον αθλητισμό

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία: Όταν η πολιτική μπλέκεται με τον αθλητισμό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Τουρκία: Η άρνηση του Κώστα Σλούκα να κρατήσει πανό για τον Κεμάλ Ατατούρκ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία.

11.11.2019 | 10:08

Τουρκία: Η 10η Νοεμβρίου είναι μια σημαντική μέρα για την Τουρκία. Είναι η ημέρα, που o Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ έφυγε από τη ζωή. Ο πρώτος πρόεδρος της τουρκικής δημοκρατίας και μεταρρυθμιστής της χώρας άφησε την τελευταία του πνοή στις 9.05 π.μ. της 10ης Νοεμβρίου 1938 και σε όλη τη χώρα. Tη συγκεκριμένη ημέρα σε όλη τη χώρα τελούνται επετειακές εκδηλώσεις, ενώ στις 9.05 τηρείται ενός λεπτού σιγή. Παράλληλα, υπάρχει η άτυπη συνήθεια όλοι οι Τούρκοι, όπου κι αν βρίσκονται εκείνη τη στιγμή, να σηκώνονται ή να μένουν ακίνητοι, δείχνοντας ότι ο χρόνος… πάγωσε με τον θάνατο του Ατατούρκ.

Φέτος είναι η 81η χρονιά από τον θάνατο του πατέρα των Τούρκων, όπως σημαίνει το επώνυμο του Μουσταφά Κεμάλ, που ο ίδιος επέλεξε για τον εαυτό του. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Ατατούρκ και υπέγραψε στο ειδικό βιβλίο, γράφοντας: «Τιμούμε με σεβασμό τον αρχιστράτηγο του Απελευθερωτικού πολέμου, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας, τον πρώτο πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στην 81η χρονιά του θανάτου του. Ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι ο Ατατούρκ, οι συμμαχητές του και οι υπόλοιποι ήρωες που έδωσαν αγώνα εδώ και χίλια χρόνια για αυτά τα εδάφη, δεν θα ξεχαστούν ποτέ από τον τουρκικό λαό. Επιπλέον, τόνισε ότι θα συνεχίσουν με όλη τη δύναμη τους για να ζήσει η Δημοκρατία της Τουρκίας και να αναπτυχθεί περαιτέρω».

Τουρκία: Πώς ο Σλούκας… «προσέβαλε» την μνήμη του

Ο διεθνής μπασκετμπολίστας Κώστας Σλούκας, ως γνωστόν, εδώ και καιρό παίζει στη μεγάλη ομάδα της Κωνσταντινούπολης Φενέρ Μπαχτσέ. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, οι παίκτες της Φενέρμπαχτσε, μπαίνοντας στο γήπεδο για τον αγώνα με την Μπεσίκτας, κράτησαν ένα πανό για τον Κεμάλ Ατατούρκ, το οποίο όμως ο Κώστας Σλούκας δεν άγγιξε καν. Η κίνηση αυτή έλαβε μεγάλες διαστάσεις στην Τουρκία, με τον Σλούκα να δέχεται επικρίσεις, αλλά και απειλές.

Τι έγραφε το πανό

Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, κατά την είσοδό τους στο γήπεδο, κράτησαν το πανό, το οποίο έγραφε «θυμόμαστε με νοσταλγία και σεβασμό». Οι… αποστάσεις που κράτησε ο Σλούκας εξόργισαν τους φίλους της Φενέρ, αλλά και τον Τούρκο σέντερ Σεμίχ Ερντέν ο οποίος με μήνυμά του στο Twitter, σχολίασε το ότι ο διεθνής Έλληνας γκαρντ δεν άγγιξε το πανό για τα 81 χρόνια από τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ. «Σλούκα, δεν θα τρως ψωμί σε αυτή τη χώρα χωρίς να σέβεσαι τον ιδρυτή μας! Θα δείχνεις σεβασμό στον πρόγονο μας, τον οποίο σέβονται σε όλο τον κόσμο», έγραψε.

Η απάντηση Σλούκα

Μετά τις αντιδράσεις, ο Κώστας Σλούκας απάντησε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Φενέρ: «Έχω μεγάλο σεβασμό για τη χώρα και την ομάδα. Είμαι εδώ πέντε χρόνια. Σέβομαι τη χώρα και την ιστορία της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τίποτα δεν συνέβη ενσυνείδητα. Ήμουν απόλυτα συγκεντρωμένος στον αγώνα και δεν το συνειδητοποίησα εκείνη την στιγμή. Όλοι γνωρίζουν ποιος είμαι και πόσο έχω παλέψει γι’ αυτή την ομάδα. Βρίσκομαι στην ομάδα και τη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια και παλεύω γι’ αυτές. Δεν ανέχομαι να πιστεύουν πως δεν έδειξα σεβασμό. Υπάρχει μία σημαντική ιστορία πίσω απ’ αυτή τη χώρα και τη γνωρίζω. Πάντα το σέβομαι αυτό. Ναι, είμαι Έλληνας, αλλά βρίσκομαι είμαι εδώ κάθε μέρα και παλεύω για τη Φενέρ, που εκπροσωπεί την Τουρκία».

Ποιος ήταν ο Κεμάλ Ατατούρκ

Ο Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ήταν αξιωματικός του στρατού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν από τα ηγετικά στελέχη του κινήματος των Νεοτούρκων για την ανανέωση της παρακμάζουσας αυτοκρατορίας. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον διαμελισμό της αυτοκρατορίας, ηγήθηκε του αγώνα εναντίον των ελληνικών στρατευμάτων στη Μικρά Ασία. Στις 29 Οκτωβρίου του 1923 ο Κεμάλ ορκίστηκε πρώτος πρόεδρος της  νεοπαγείσας τουρκικής δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 1938.

Οι μεταρρυθμίσεις

Στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας ο Κεμάλ αναμόρφωσε και εκσυγχρόνισε την χώρα του, πραγματοποιώντας ριζοσπαστικές αλλαγές. Γενικά οι μεταρρυθμίσεις του είχαν σκοπό να μετατρέψουν την Τουρκία σε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα βασισμένη στα δυτικά πρότυπα και πλήρως απελευθερωμένη από την θρησκεία. Στη συνέχεια απαγόρευσε την πολυγαμία, τον φερετζέ και το φέσι ενώ το 1928 επέβαλλε το λατινικό αλφάβητο. Το 1938 με νόμο υποχρέωσε τον κάθε Τούρκο να αποκτήσει οικογενειακό επώνυμο, κρατώντας για τον εαυτό του το Ατατούρκ, δηλαδή πατέρας των Τούρκων. Επίσης με δικές του νομοθετικές ρυθμίσεις αναβάθμισε τον ρόλο των γυναικών, δίνοντάς τους το δικαίωμα ψήφου, και θέσπισε την ισότητα των δύο φύλων, ενώ επί της θητείας του καθιερώθηκε και το γρηγοριανό ημερολόγιο.

 

Exit mobile version