Αθήνα

°C

Σάββατο

24

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέος Ποινικός Κώδικας 2019: Ακρίτα – Χωμενίδης “τρολάρουν” τις αλλαγές
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος Ποινικός Κώδικας 2019: Ακρίτα – Χωμενίδης “τρολάρουν” τις αλλαγές

Νέος Ποινικός Κώδικας 2019: Τριπλασιάζονται τα πρόστιμα και αυξάνονται τα έτη κάθειρξης για διακινητές μεταναστών με τις ποινές να επιβάλλονται για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο.

Νέος Ποινικός Κώδικας 2019: Αντιδράσεις προκάλεσαν οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και κυρίως η διάταξη περί φυλάκισης για βλασφημία των θείων. Η Έλενα Ακρίτα και ο Χρήστος Χωμενίδης το έκαναν με καυστικό χιούμορ. Η Έλενα Ακρίτα αρκέστηκε να γράψει στο Facebook:΅«Επειδή έλειψα για λίγο η θανατική ποινή επανήλθε ή να υπολογίζουμε προς το βραδάκι;» και μέσα σε μισή ώρα είχε 1.300 αντιδράσεις και 71 κοινοποιήσεις! Μάλιστα απαντά σε σχόλιο follower γράφοντας «αγχόνη ή ανασκολοπισμός μάθαμε;».

Με χιούμορ αντιδρά και ο Χρήστος Χωμενίδης γράφοντας στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Θέλω να διευκρινίσω ότι αν χτυπήσετε το δαχτυλάκι του ποδιού σας σε κάποιο έπιπλο και βλασφημήσετε τα θεία, η Εκκλησία σάς κατανοεί και σάς απαλλάσσει πάσης αμαρτίας». Όταν μάλιστα κάποιος τον ρωτάει τι εννοεί, επανέρχεται ο Χωμενίδης με καυστικό τρόπο γράφοντας «κρατούνται δύο που συγκρούστηκαν ξυπόλητοι με το τραπέζι».

Νέος Ποινικός Κώδικας 2019: Οι αλλαγές

Τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Σημειώνεται ότι στον Ποινικό Κώδικα που είχε υποβληθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πριν από τις εκλογές, προβλεπόταν η κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου (198 του ΠΚ).

Όπως ειδικότερα ανακοίνωσε ο κ. Τσιάρας:

– Επανέρχονται η κακόβουλη βλασφημία και η καθύβριση των θρησκευμάτων (άρθρο 198 του ΠΚ). Προβλέπεται φυλάκιση έως 2 έτη για όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την Oρθόδοξη Eκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα. «Με αυτόν τον τρόπο θεραπεύουμε τα πάντα και δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε φαινόμενα που αποτέλεσαν κορυφαία σημεία της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίζονται με το συγκεκριμένο τρόπο» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

– Αυστηροποιείται το πλαίσιο τιμώρησης του βιασμού (άρθρο 336 του ΠΚ που αφορά και στο βιασμό ανηλίκων). Προβλεπόταν κάθειρξη 5 έως 15 έτη τιμώρησης και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Επίσης, εάν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, αντί για 10, 15 έτη τιμώρησης, η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10, 15 χρόνια.

– Αυστηροποίηση του πλαισίου τιμώρησης της διακίνησης μεταναστών. Ήδη, ο νόμος προέβλεπε αυστηρή ποινή. Τώρα αυξάνονται τα πρόστιμα και οι ποινές. Η ποινή και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι για κάθε μεταφερόμενο άτομο.

– Αναφορικά με την κλοπή από δύο ή περισσότερους, απαλείφεται, από το συζητούμενο σχέδιο νόμου, η διάρρηξη και πλέον εάν η κλοπή τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί για την τέλεση κλοπών, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

– Τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 7, έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε. «Στο προηγούμενο καθεστώς για την επιμέτρηση της ποινής χρειαζόταν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, πράγμα που θα οδηγούσε σε σωρεία αναιρέσεων. Δεν χρειάζεται πλέον φλυαρίες στην απόφαση, και όπως όλα τα χρόνια είχε αιτιολογία η απόφαση, έτσι θα έχει και τώρα. Το ζήτησε η Ένωση Εισαγγελέων, το ζήτησαν οι δικαστές» δήλωσε ο υπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις