alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Δήμος Αθηναίων: Ίσες ευκαιρίες στα παιδιά
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αθηναίων: Ίσες ευκαιρίες στα παιδιά

Δήμος Αθηναίων: Περιφερειακή Διάσκεψη 50 δημάρχων Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας από την UNICEF και τον Δήμο Αθηναίων.

Δήμος Αθηναίων: Το μήνυμα ότι οι πόλεις έχουν μέλλον μόνον όταν τις αγαπήσουν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ανοίγοντας την διήμερη Περιφερειακή Διάσκεψη 50 δημάρχων από την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία που διοργανώνεται για πρώτη φορά από την UNICEF και τον Δήμο Αθηναίων. Όπως ανάφερε ο Κώστας Μπακογιάννης ο ρόλος των δήμων για πόλεις φιλικές σε παιδιά και νέους είναι καταλυτικός και αποτελεί τεράστια πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν παιδιά πολλών ταχυτήτων αλλά ότι όλα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα.

«Πιστεύω πραγματικά ότι σήμερα ανοίγουμε μια πόρτα. Μια πόρτα για μια νέα αντίληψη για το παιδί και κυρίως για το τι μπορεί να κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για το παιδί» επεσήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε : «Να διασφαλίσουμε επιτέλους ότι όλα τα παιδιά είναι ίσα, με ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες. Αυτό είναι η πολύ μεγάλη πρόκληση. Και αυτή την πολύ μεγάλη πρόκληση εμείς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε δίνοντας λύσεις. Λύσεις που έχουν να κάνουν με την προσχολική αγωγή. Λύσεις που έχουν να κάνουν με τις παιδικές χαρές. Λύσεις που έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα. Λύσεις που έχουν να κάνουν με έναν ασφαλή, φιλικό, δημόσιο χώρο. Όλο αυτό έχει και μία ακόμα σημασία: Χτίζουμε τους πολίτες του αύριο. Χτίζουμε πολίτες ενημερωμένους, πολίτες θωρακισμένους, πολίτες που μπορούν να εμπιστεύονται όλους εμάς, τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης».

Δήμος Αθηναίων: Πόλεις πιο φιλικά δομημένες για παιδιά και νέους

Από την πλευρά της η Αφσάν Καν, Περιφερειακή Διευθύντρια UNICEF για Ευρώπη και Κεντρική Ασία τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είναι χαρά μου να είμαι σήμερα εδώ, δίπλα στον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη και την κα Μαρία Αλεξάντροβα. Τις επόμενες δύο ημέρες, πενήντα Δήμαρχοι από όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία συγκεντρώνονται στην Αθήνα για να ανταλλάξουν ιδέες και να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις ώστε να μετατρέψουν τις πόλεις τους πιο φιλικά δομημένες για παιδιά και νέους.

Η UNICEF είναι ευγνώμων για τη συνεργασία μας με τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος φιλοξενεί αυτό το συνέδριο, καθώς και με την συνεργασία μας με την Ελληνική κυβέρνηση. Η ομάδα μου συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην στήριξη της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και των εφήβων, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Δουλεύουμε στενά με τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και εκτιμούμε ιδιαίτερα αυτή την ουσιαστικής σημασίας συνεργασία».

Η αξία της προσβασιμότητας

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της 18χρονης Μαρία Αλεξάντροβα, εκπροσώπου νέων για θέματα συμπεριληπτικής εκπαίδευσης και προσβασιμότητας από την Βουλγαρία: «Ευχαριστώ πολύ τη UNICEF που με προσκάλεσε να μοιραστώ μαζί σας την ιστορία μου και να προσπαθήσω να συνεισφέρω σε μια θετική κοινωνική αλλαγή για τα άτομα με αναπηρίες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η προσβασιμότητα, για μένα, είναι συνώνυμη με την ανεξαρτησία. Το να μην μπορώ να πάω στον κινηματογράφο, στη βιβλιοθήκη ή σε άλλους χώρους στην πόλη μου με εμποδίζει να οικοδομήσω σχέσεις με τους συνανθρώπους μου. Η «φυσική» έλλειψη προσβασιμότητας δεν είναι η μόνη που υπάρχει στην κοινωνία.

Στάσεις και συμπεριφορές απέναντί ​​μας είναι επίσης σημαντικές. Αλλά για να αλλάξουμε τη νοοτροπία των ανθρώπων, πρέπει να αρχίσουν να μας βλέπουν ανάμεσά τους, ως αναπόσπαστο τμήμα της κοινότητάς τους μέσα από ουσιαστική συμμετοχή και επικοινωνία. Γι ‘αυτό καλώ τους Δημάρχους της Ευρώπης που συγκεντρώθηκαν εδώ σήμερα να κάνουν τις πόλεις τους πιο προσιτές για όλους και να μας επιτρέψουν να αναδείξουμε και να μοιραστούμε τις μοναδικές μας ικανότητες με το κοινωνικό σύνολο. Η πολιτική βούληση, η άμεση διαβούλευση με νέους και άτομα με αναπηρία και η επένδυση στις πραγματικές μας ικανότητες θα οδηγούσε σε μια καλύτερη κοινωνία για όλους μας. Σας ευχαριστώ».