Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ρομάν Πολάνσκι βιασμός: Νέες κατηγορίες – “Με χτύπησε, με βίασε άγρια με κάθε τρόπο”
ΚΟΣΜΟΣ

Ρομάν Πολάνσκι βιασμός: Νέες κατηγορίες – “Με χτύπησε, με βίασε άγρια με κάθε τρόπο”

Ρομάν Πολάνσκι βιασμός: Όπως είπε φοβόταν πως «θα πέθαινε» επειδή ο ήδη γνωστός τότε Ρομάν Πολάνσκι θα ήθελε να κρατήσει κρυφό το έγκλημά του, δολοφονώντας την.

Ρομάν Πολάνσκι βιασμός: Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση βρίσκεται ο διάσημος σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι, με την Γαλλίδα ηθοποιό Βαλεντίν Μονιέ να υποστηρίζει πως την βίασε βίαια, το 1975, όταν ήταν μόλις 18 ετών. Η Γαλλίδα ηθοποιός περιέγραψε την φρίκη που έζησε στην εφημερίδα Le Parisien, λέγοντας μάλιστα πως φοβόταν ότι θα την σκότωσε μετά την «βίαιο βιασμό» της σε σαλέ στο Γκστάαντ της Ελβετίας, στις αρχές του 1975, με τον δικηγόρο του σκηνοθέτη να δηλώνει: «Ο Ρομάν Πολάνσκι αρνείται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για βιασμό».

Η Βαλεντίν Μονιέ, που είναι πλέον 62 ετών, ανέφερε στην εφημερίδα: «Το 1975 με βίασε ο Ρομάν Πολάνσκι. Δεν είχα καμία σχέση μαζί του, ούτε προσωπική, ούτε επαγγελματική και τον γνώριζα ελάχιστα. Συνέβη πολύ βίαια, όταν επιστρέψαμε στο σαλέ του στο Γκστάαντ της Ελβετίας μετά από σκι. Με χτύπησε μέχρι που τελικά παραδόθηκα και μετά με βίασε, κάνοντας όλων των ειδών τα πράγματα. Μόλις είχα γίνει 18 ετών». Όπως είπε φοβόταν πως «θα πέθαινε» επειδή ο ήδη γνωστός τότε Ρομάν Πολάνσκι θα ήθελε να κρατήσει κρυφό το έγκλημά του, δολοφονώντας την. Η Γαλλίδα ηθοποιός, που ζει πλέον στην Νέα Υόρκη, είπε ότι αποφάσισε να μιλήσει τελικά μετά από 44 χρόνια εξαιτίας της υποκρισίας του σκηνοθέτη.

Ο σκηνοθέτης, που έγινε διάσημος με ταινίες όπως το «Μωρό της Ρόζμαρι» και τον «Πιανίστα», μόλις ετοίμασε την νέα του ταινία με τίτλο «J’ accuse» (Κατηγορώ), για τον Άλφρεντ Ντρέιφους, τον καταδικασθέντα Εβραίο αξιωματικό που φυλακίστηκε με ψευδή στοιχεία στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Ντρέιφους κατηγορήθηκε πως μετέφερε μυστικά του γαλλικού στρατού στους Γερμανούς, σε μια διαβόητη περίπτωση αντισημιτισμού, προτού τελικά απαλλαγεί από τις κατηγορίες.

Γιατί μίλησε τώρα η Γαλλίδα ηθοποιός

Και τώρα, η Βαλεντίν Μονιέ δηλώνει «αηδιασμένη» από τον τρόπο που ο Ρομάν Πολάνσκι χρησιμοποίησε την πλοκή της ταινίας «J’ accuse» για να αντικατοπτρίσει την δική του περίπτωσή στις ΗΠΑ, όπου δήλωσε ένοχος για τον βιασμό μιας 13χρονης και στην συνέχεια εγκατέλειψε την χώρα.

«Υπό το πρόσχημα μιας ταινίας, υπό την κάλυψη της ιστορίας, είναι δύσκολο να ακούω αυτόν το άτομο που σημάδεψε την ζωή μου να λέει ‘κατηγορώ’, ενώ σε εμποδίζει – εσένα, το θύμα – να τον κατηγορήσεις». Περιγράφοντας τον βιασμό της ως «ωρολογιακή βόμβα», η Μονιέ δήλωσε ότι η τραυματική εμπειρία από όσα τις έκανε ο Ρομάν Πολάνσκι, δεν έχει σβήσει ποτέ από την μνήμη της. Ένιωθε ενοχές για ότι συνέβη εδώ και δεκαετίες και ήταν πολύ φοβισμένη για να πάει στις Αρχές. Σύμφωνα με την ίδια, ο σκηνοθέτης της ζήτησε συγνώμη για ότι της έκανε τότε, κλαίγοντας, ενώ κι άλλοι επισκέπτες του σαλέ την ενθάρρυναν να μην μιλήσει τότε.

Samantha Geimer

Δεν μπορεί να διωχθεί

Σύμφωνα με τον Γαλλικό νόμο όμως, ο Ρομάν Πολάνσκι δεν μπορεί να διωχθεί για ένα έγκλημα που φέρεται να έλαβε χώρα το 1975. Η Μαρλέν Σιαπά, υπουργός Ισότητας της Γαλλίας, επιβεβαίωσε πως ο σκηνοθέτης δεν μπορεί να συλληφθεί για τις κατηγορίες. Αναφερόμενη στην Ελβετία – όπου φέρεται να βιάστηκε η ηθοποιός, η Σιαπά είπε: «Δεν μπορώ να παρέμβω στις δικαστικές διαδικασίες μιας άλλης χώρας. Ωστόσο, θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη υποστήριξή μου για την θαρραλέα προσέγγισή σας».

«Ζύγιζα 50 κιλά αλλά ο Ρομάν Πολάνσκι ήταν μυώδης και πήρε αμέσως το πάνω χέρι»

Η Βαλεντίν Μονιέ είπε ότι προσκλήθηκε στο ταξίδι στις Άλπεις από μια φίλη που γνώριζε τον Ρομάν Πολάνσκι και πως βρέθηκε σε ένα λιφτ του σκι μόνη της με τον σκηνοθέτη όπου χρησιμοποίησε πρόστυχα λόγια για να την ρωτήσει: «Θέλεις να κάνουμε σεξ;». Η ίδια αρνήθηκε, αλλά εκείνο το βράδυ ο Ρομάν Πολάνσκι μπήκε στο δωμάτιό της γυμνός και της έσκισε τα ρούχα προτού την βιάσει. «Είχα σοκαριστεί» λέει η Μονιέ.

«Ζύγιζα 50 κιλά – ο Πολάνσκι ήταν μικρόσωμος αλλά μυώδης και στα 42 του, στο άνθος της ζωής του. Βρέθηκε να έχει το πάνω χέρι σε μόλις 2 λεπτά. Είπα στον εαυτό μου – είναι ο Ρομάν Πολάνσκι, δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να γίνει γνωστό κάτι τέτοιο, οπότε θα έπρεπε να με σκοτώσει». Η Γαλλίδα ηθοποιός πρόσθεσε πως αργότερα μίλησε γι’ αυτό που πέρασε σε λίγους στενούς φίλους και την οικογένειά της, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της, το 1993. «Αυτό το δράμα έρχεται ξανά στην επιφάνεια κάθε φορά που ο Πολάνσκι είναι στις ειδήσεις».

Αρνείται τις κατηγορίες ο δικηγόρος του

Μετά την δημοσιοποίηση της μαρτυρίας της στην Le Parisien, ο δικηγόρος του σκηνοθέτη, Hervé Témime, δήλωσε: «Ο Ρομάν Πολάνσκι αρνείται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για βιασμό. Ως προσωπική σημείωση, μπορώ μόνο να πω πως τα υποτιθέμενα γεγονότα συνέβησαν πριν από 45 χρόνια. Ποτέ μέχρι σήμερα, δεν έχουν γίνει γνωστά στις δικαστικές Αρχές ή στον Πολάνσκι. Υπό αυτές τις συνθήκες, λυπούμαι βαθύτατα για την δημοσίευση τέτοιων κατηγοριών, την παραμονή της κυκλοφορίας της νέας του ταινίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις