Κόκκινη Πλατεία: Εντυπωσιακές εικόνες από στρατιωτική παρέλαση

ΚΟΣΜΟΣ

Κόκκινη Πλατεία: Εντυπωσιακές εικόνες από στρατιωτική παρέλαση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Κόκκινη Πλατεία: Αναπαράσταση της στρατιωτικής παρέλασης του 1941, με τη γραμμή του μετώπου με τους Ναζί 30 χλμ από την πόλη

07.11.2019 | 21:22

Κόκκινη Πλατεία: Πάνω από 4.000 Ρώσοι στρατιώτες, οχήματα και άρματα μάχης συμμετείχαν σήμερα στην αναβίωση της ιστορικής στρατιωτικής παρέλασης της 7ης Νοεμβρίου 1941. Τότε 28.400 σοβιετικοί στρατιώτες αναχωρούσαν κατευθείαν από την Κόκκινη Πλατεία προς το μέτωπο του πολέμου και τις γερμανικές μεραρχίες, που δεν απείχε και πολύ μακριά. Σε ορισμένα δε σημεία απείχε μόλις 30χλμ από το κέντρο της πόλης. Τα ναζιστικά στρατεύματα επιχειρούσαν τότε να καταλάβουν τη σοβιετική πρωτεύουσα σε μια κίνηση ισχυρού συμβολισμού. Εξ ου και αντίστοιχος ισχυρός συμβολισμός της παρέλασης, που γινόταν για λόγους ανύψωσης του γοήτρου, από την πλευρά των Σοβιετικών.

Στρατιώτες που φορούσαν στρατιωτικές στολές της εποχής εκείνης, άνδρες της τιμητικής φρουράς των τριών σωμάτων στρατού, δόκιμοι στρατιωτικών σχολών άρματα μάχης της εποχής παρέλασαν με άρτιο βηματισμό και υπό τους ήχους στρατιωτικών εμβατηρίων. Προσκεκλημένοι στην επετειακή αυτή παρέλαση ήταν 1200 βετεράνοι του Β’ ’Παγκοσμίου Πολέμου (Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, όπως αποκαλείται στην Ρωσία).

Κόκκινη Πλατεία: Έκθεση… αρμάτων μετά την παρέλαση

Μετά το τέλος της παρέλασης η Κόκκινη Πλατεία μετατράπηκε σε μια μεγάλη υπαίθρια έκθεση, με «εκθέματα» άρματα μάχης της εποχής εκείνης, όπως το θρυλικό άρμα μάχης Τα-34 , αλλά και άλλα οπλικά συστήματα με τα οποία ο σοβιετικός στρατός έδινε την μάχη κατά των ναζιστικών στρατευμάτων.

 

Exit mobile version