Πορεία Αθήνα: Φοιτητές συγκεντρωμένοι στο κέντρο – Διαμαρτυρία στο Σύνταγμα

ΕΛΛΑΔΑ

Πορεία Αθήνα: Φοιτητές συγκεντρωμένοι στο κέντρο – Διαμαρτυρία στο Σύνταγμα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: elenaliog.b

Πορεία Αθήνα: Σε εξέλιξη βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας πορεία φοιτητών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

07.11.2019 | 14:38

Πορεία Αθήνα: Πορεία φοιτητών πραγματοποιείται στο κέντρο της Αθήνας, με τους φοιτητές να διαμαρτύρονται για τις αλλαγές που ετοιμάζεται να κάνει το Υπουργείο Παιδείας στην Ανώτατη εκπαίδευση. Με κεντρικό σύνθημα «διεκδικούμε δωρεάν σπουδές με δικαιώματα, ενάντια στην πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στα Προπύλαια και τώρα κατευθύνονται προς το Σύνταγμα. Η κυκλοφορία γύρω από τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας έχει διακοπεί. Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται πορεία στην Αθήνα δημιουργώντας κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους. Συγκεκριμένα, τρεις μέρες πριν πραγματοποιήθηκε το μαθητικό – φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Με κεντρικό σύνθημα «Στους δρόμους είναι οι μαθητές, έξω από τα σχολεία μας οι πολυεθνικές», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν μέχρι την Πλατεία Συντάγματος. Τα επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από τη Βουλή, όταν ομάδα αγνώστων συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις, ρίχνοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ, ενώ προκάλεσαν και φθορές σε στάσεις λεωφορείων. Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν και πάλι την αντίθεσή τους στις αλλαγές που προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η θέσπιση ορίου εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Στις κινητοποιήσεις των μαθητών συμμετείχαν, με καλέσματά τους, φοιτητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, όπως η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, καθώς και η Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας και Γ’, Δ’, Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

\
Πορεία Αθήνα: Απόσπασμα από τα επεισόδια στην Αθήνα πριν τρεις μέρες

Πορεία Γιαννιτσά

Επιπλέον σήμερα, 7/11, πορεία σημειώθηκε και στα Γιαννιτσά από μαθητές του ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, οι οποίοι εξαπέλυαν συνθήματα κατά των προσφύγων. Συγκεκριμένα οι μαθητές κρατώντας πανό και ελληνικές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα όπως «έξω από τα σχολεία οι λαθρομετανάστες» και τραγουδώντας το «Μακεδονία Ξακουστή», κινήθηκαν στους δρόμους της πόλης. Σημειώνεται πως από σήμερα το ΕΠΑΛ Γιαννιτσών τελεί υπό κατάληψη, με τους μαθητές να αντιδρούν στη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή. Σύμφωνα με το OPEN οι μαθητές ανήρτησαν πανό στο σχολείο που γράφει: «Απελάστε τους λαθραίους. Κλείστε τα σύνορα. Αλληλεγγύη στους Έλληνες». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες με την κατάληψη διαφωνεί το 15μελές που κάνει λόγο για ομάδα 30-40 ατόμων που κλείνει το σχολείο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας. Στο σχολείο αυτό φοιτούν 16 προσφυγόπουλα.

Πορεία Γιαννιτσά: Απόσπασμα από την πορεία στα Γιαννιτσά

Exit mobile version