Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα: Η ελληνική φέτα στη συμφωνία ΕΕ- Κίνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα: Η ελληνική φέτα στη συμφωνία ΕΕ- Κίνας

Προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα: Ανάμεσα στη λίστα με τα εκατό προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η προστασία της του ελληνικού τυριού φέτα στην κινεζική αγορά.

Προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα: Την Τετάρτη το βράδυ πρόκειται και επίσημα να ανακοινωθεί η συμφωνία ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα, η οποία προσβλέπει στην προστασία 100 ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στην κινεζική αγορά, αλλά και το αντίστροφο όπως τόνισαν πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ανάμεσα στα εκατό ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η προστασία της του ελληνικού τυριού Φέτα στην κινεζική αγορά.

Επισημάνθηκε επίσης πως στο αντίστοιχο κείμενο το οποίο θα υπογραφεί θα αναφέρεται πως μέσα σε οκτώ χρόνια θα πρέπει όλα τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην κινεζική αγορά χρησιμοποιώντας το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 να έχουν αποσυρθεί. Για το λόγο αυτό δημοσιοποιήθηκε κι ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα: Τα υπόλοιπα προϊόντα που βρίσκονται στη λίστα

Όσα προϊόντα παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δε θα τους επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει και το Politico στην ιστοσελίδα του, στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα περιλαμβάνονται επίσης εκτός από τη φέτα, το ούζο, τα κρασιά Σάμου, οι ελιές Καλαμάτας, η Μαστίχα Χίου καθώς και ελαιόλαδα από τη Σητεία Λασιθίου της Κρήτης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις