Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απολογία Μιχαλολιάκου: Δίκη Χρυσής Αυγής – Ένταση, συνθήματα και οργή στη δικαστική αίθουσα
ΕΛΛΑΔΑ

Απολογία Μιχαλολιάκου: Δίκη Χρυσής Αυγής – Ένταση, συνθήματα και οργή στη δικαστική αίθουσα

Απολογία Μιχαλολιάκου: Σε μία κατάμεστη αίθουσα από φίλους και συγγενείς του Παύλου Φύσσα αλλά και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, άρχισε στις 10 το πρωί η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Απολογία Μιχαλολιάκου: Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, απολογήθηκε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αρνούμενος πως έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Στην κατάμεστη αίθουσα έδωσε το «παρών» η μητέρα του μουσικού, Μάγδα, ενώ κατά το τέλος της διαδικασίας ξέσπασε ένταση και απαιτήθηκε η επέμβαση της αστυνομίας.  «Εγώ δεν είχα σχέση και δεν ενέκρινα την ενέργεια αυτή, δεν έμαθα πολλά για τη δολοφονία, το κόμμα δεν έπρεπε να εμπλακεί», τόνισε στο δικαστήριο. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως ενημερώθηκε για τη δολοφονία Φύσσα αργά το πρωί την επόμενη ημέρα.

Όσον αφορά τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη, ο κατηγορούμενος σημείωσε πως απολύθηκε από υπάλληλος της ΧΑ μετά τη δολοφονία. «Έγινε μια συμπλοκή και ο Ρουπακιάς δολοφόνησε κάποιον, εγώ δεν έδωσα καμία εντολή να γίνει καμία δολοφονία. Καταδίκασα τη δολοφονία, την επόμενη ημέρα σε συνέντευξη στο Kόντρα είπα ότι δεν έχω – σε πρώτο ενικό – πολιτική ευθύνη. Μετέπειτα στην συνέντευξη στον Χατζηνικολάου είπα αναλαμβάνουμε – πρώτο πληθυντικό – την πολιτική ευθύνη. Έχει διαφορά. Την δήλωση αυτή την έκανα τρεις ημέρες πριν τις εκλογές του ’15, οι δημοσιογράφοι πήραν μία φράση και την έκαναν θέμα, αυτό είναι σταλινική λογοκρισία». Ακόμη, ανέφερε πως ο στόχος ήταν η ανακοπή της ανοδικής πορείας του κόμματος που επετεύχθη με «συρραφή υποθέσεων», με βασική τη δολοφονία Φύσσα.

Απολογία Μιχαλολιάκου: Συνθήματα Χρυσαυγιτών κατά την έξοδο του Μιχαλολιάκου από το Εφετείο

Απολογία Μιχαλολιάκου: Απολύτως νόμιμη η δράση της ΧΑ

Να σημειωθεί πως η Μάγδα Φύσσα μόλις είδε τον αρχηγό της οργάνωσης να μπαίνει στην αίθουσα τον φώναξε «σκυλί». Αναφορικά με την κατηγορία για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είπε χαρακτηριστικά: «Ποια εγκληματική οργάνωση; Είμαστε γνωστοί 25 χρόνια. Με τι σκεπτικό είναι εγκληματική οργάνωση όλοι αυτοί που τους ψήφισε ο ελληνικός λαός, Προσπαθούν να μας παρουσιάσουν ως εγκληματική οργάνωση εδώ και πολλά χρόνια».

Ο κατηγορούμενος, υπερασπίστηκε ως απολύτως νόμιμη «τη δράση του κόμματος» και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και υπουργών της κυβέρνησης του, κάνοντας λόγο για ένα «τηλεοπτικό σόου» που έστησαν με τις συλλήψεις του ίδιου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής. Όπως ανέφερε, έκαναν «μία επιχείρηση σοκ και δέος με μασκοφόρους που κρατούσαν αυτόματα λες και πήγαιναν να συλλάβουν τον Μπίν Λάντεν», με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους του κόμματος, «μην πάτε με αυτούς γιατί θα σας περάσουμε χειροπέδες».

Απολογία Μιχαλολιάκου: Συνθήματα στην αίθουσα

Σύμφωνα με τον Μιχαλολιάκο, σκόπιμα εδώ και πολλά χρόνια η Χρυσή Αυγή χρεώθηκε εγκλήματα που εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως δεν είχε σχέση με αυτά. Ο κατηγορούμενος μίλησε για συγκεκριμένες υποθέσεις περιστατικών βίας, που δημοσιεύματα και πολιτικοί απέδωσαν στο κόμμα, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε από παλιά μία στόχευση σε βάρος των εθνικιστών, μία πολιτική εμπάθεια. Σημείωσε, μάλιστα, πως σε όλον τον κόσμο η Αριστερά πολεμάει τα εθνικιστικά κινήματα. Αναφέρθηκε σε επερώτηση από το 1995 του εκλιπόντος βουλευτή του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ που ζητούσε να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου.

Σχετικά με τον Τάκη Μπαλτάκο είπε πως τον γνωρίζει από το 1973, καθώς ήταν μαζί σε διάφορες οργανώσεις, ενώ για το επίμαχο βίντεο υποστήριξε πως «όσα ελέχθησαν είναι απολύτως ακριβή και μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η δικαιοσύνη την ώρα που ο Μπαλτάκος ήταν στα πρωτοσέλιδα δεν τον καλέσατε να καταθέσει. Δεν έκανε κάνεις έρευνα γιατί ήταν ο γγ της κυβέρνησης Σαμαρά».

Η τοποθέτηση του Μιχαλολιάκου ολοκληρώθηκε και πλέον η απολογία συνεχίζεται με ερωτήσεις που δέχεται από έδρας. Στην αίθουσα του δικαστηρίου επικράτησε ένταση κατά την ολοκλήρωση της απολογίας του Μιχαλολιάκου. Άτομα που παρακολουθούσαν τη διαδικασία φώναξαν «δολοφόνε δολοφόνε», απευθυνόμενοι στον αρχηγό της οργάνωσης, αλλά και «ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί». Οι υποστηρικτές της ΧΑ που ήταν στην αίθουσα απάντησαν φωνάζοντας: «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις