alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Μπαλοτέλι – ρατσιστική επίθεση: Σάλος και πολιτικός “σεισμός” μετά το επεισόδιο στο Βερόνα – Μπρέσια
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μπαλοτέλι – ρατσιστική επίθεση: Σάλος και πολιτικός “σεισμός” μετά το επεισόδιο στο Βερόνα – Μπρέσια

Μπαλοτέλι - ρατσιστική επίθεση: Η Μπρέσια γνώρισε την ήττα από την Βερόνα, ωστόσο το γεγονός που επισκίασε κάθε τι άλλο στο "Μπεντεγκόντι" ήταν η ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε ο Μπαλοτέλι.

Μπαλοτέλι – ρατσιστική επίθεση: Σάλο, που έχει μεταφερθεί και στο πολιτικό σκηνικό, έχει προκαλέσει η ρατσιστική επίθεση κατά του Μάριο Μπαλοτέλι, από οπαδούς της Βερόνα, ιδίως και μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής των οπαδών της ομάδας και την προκλητική άγνοια του γεγονότος από τον ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι. Αμέσως μετά το επεισόδιο στο γήπεδο, ο αρχηγός των οπαδών της Ελλάς Βερόνα και στέλεχος της Forza Nuova Λούκα Καστελίνι δήλωσε προκλητικά πως «μπορεί ο Μπαλοτέλι να έχει διαβατήριο, όμως δεν θα γίνει ποτέ κανονικός Ιταλός», προκαλώντας τις αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς και του Κινήματος 5 Αστέρων. Μέχρι και ο επίσκοπος της Βερόνας Τζουζέπε Τζέντι έκανε παρέμβαση δηλώνοντας πως το συμβάν στο στάδιο Μεπεντεγκόντι, με τις προσβολές κατά του Μπαλοτέλι, δεν αντιπροσωπεύει την πόλη: «η Βερόνα δεν είναι ό,τι βλέπουμε στο στάδιο» είπε.

Όμως, ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι στις δηλώσεις του μοιάζει να παρατείνει τη σύγκρουση, που είχε και παλαιότερα με τον ίδιο τον Μπαλοτέλι. «Με 20.000 θέσεις εργασίας σε κίνδυνο, ο Μπαλοτέλι είναι η τελευταία μου έγνοια, μα η τελευταία, τελευταία, τελευταία. Ένας εργάτης της Ilva αξίζει όσο 10 Μπαλοτέλι. Καταδικάζουμε τον ρατσισμό, αλλά δεν έχουμε ανάγκη από τέτοια φαινόμενα», τόνισε ο Σαλβίνι, ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη Τύπου στη Γερουσία.

Μπαλοτέλι: ‘Λασπολογία κατά της Βερόνας’

Όμως ο πρώην υπουργός της Λέγκας, Λορέντσο Φοντάνα, μίλησε για «μία επονείδιστη λασπολογία κατά της Βερόνας και των οπαδών της». Θέση που συμμερίζεται και ο δήμαρχος της πόλης Φεντερίκο Σμποαρίνα, που υποστήριξε πως «δεν μπορεί να είναι δυνατόν, εξ υποθέσεως δεν μπορεί να είναι δυνατόν, γιατί στο στάδιο δεν υπήρξαν ρατσιστικά συνθήματα, και ρίχνεται λάσπη σε μία πόλη και στους οπαδούς της». «Ναι μεν, αλλά» ήταν και το κεντρικό νόημα των σχετικών δηλώσεων της ηγέτιδας του ακροδεξιού κόμματος ‘Αδέλφια της Ιταλίας’ Τζόρτζια Μελόνι, η οποία τόνισε πως ο ρατσισμός στον αθλητισμό είναι καταδικαστέος, αλλά πως άκουσε πως δεν υπήρξαν ρατσιστικά συνθήματα στο στάδιο και «σε αυτό το θέμα δεν είμαι σε θέση να τοποθετηθώ διότι δεν ήμουν στο στάδιο».

Μπαλοτέλι – ρατσιστική επίθεση: Αντιδράσεις από την κεντροαριστερά μετά το επεισόδιο

Από την πλευρά της κεντροαριστεράς, οι αντιδράσεις ήταν πιο σαφείς, με τον υπουργό Αθλητισμού Βιτσέντσο Σπανταφόρα να ζητεί μία ρητή καταδίκη του γεγονότος από την κοινωνία και τον δήμαρχο της Βερόνας.

Θέση πήρε και ο σοσιαλιστής πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος έγραψε στο Twitter πως «ο Μπαλοτέλι είναι πέρα για πέρα Ιταλός. Ο Μπαλοτέλι είναι πέρα για πέρα Ευρωπαίος». Ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Ρομπέρτο Φίκο τόνισε από την πλευρά του πως «Ιταλός δεν θα είναι ποτέ όποιος είναι ρατσιστής, γιατί δεν σέβεται τις βάσεις της συνύπαρξής μας όλων ως κοινότητα», ενώ πολλοί βουλευτές ζήτησαν να ληφθούν μέτρα κατά του οπαδού Καστελίνι για τις δηλώσεις του.

Οι πιο σφοδρές κριτικές επίσης προήλθαν από προσωπικότητες του αθλητισμού, όπως ο Αρίγκο Σάκι, ο οποίος επεσήμανε την κακή επίδραση που έχει ο Σαλβίνι σε ορισμένες ακραίες οπαδικές συμπεριφορές, ενώ ο αντιπρόεδρος της UEFA Μικέλε Ούβα τόνισε πως «τα επεισόδια αυτά δεν προκαλούνται μόνον από μία κουλτούρα εντός των σταδίων, αλλά δυστυχώς είναι μια κουλτούρα που ενσαρκώνεται στους δρόμους και μέγα μέρος της ευθύνης αυτής φέρουν και οι πολιτικοί μας».

Μπαλοτέλι – ρατσιστική επίθεση: Το ξέσπασμα του Μάριο

“Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μου εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου για την αλληλεγγύη που έδειξαν και για όλα τα μηνύματα που έλαβαν από τους οπαδούς.

Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου. Αποδείξατε πως είστε πραγματικοί άντρες, όχι σαν κάποιους που αρνούνται τις αποδείξεις”, έγραψε μετά τον αγώνα στο Instagram ο Μάριο Μπαλοτέλι, ο οποίος έδωσε τη δική του απάντηση στους Τζούριτς και Σέτι, δημοσιεύοντας video από τις εξέδρες του “Μπεντεγκόντι” με οπαδούς της Ελλάς Βερόνα να του επιτίθενται ρατσιστικά.

“Σε αυτούς τους “ανθρώπους” στο πέταλο που κάνουν θορύβους μαϊμού σε εμένα… Ντροπή σας. Ντροπή σας. Ντροπή σας. Το κάνετε αυτό μπροστά στα παιδιά σας, στις συζύγους σας, στους γονείς σας, στην οικογένειά σας και στους φίλους σας… Ντροπή”.

https://www.instagram.com/p/B4as4CUgPzr/?utm_source=ig_embed