Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / S400 Τουρκία: Καθυστερεί η 2η παρτίδα – Τι σχεδιάζουν οι Τούρκοι με τους Ρώσους
ΚΟΣΜΟΣ

S400 Τουρκία: Καθυστερεί η 2η παρτίδα – Τι σχεδιάζουν οι Τούρκοι με τους Ρώσους

S400 Τουρκία: Καθυστερεί η παράδοση της δεύτερης παρτίδας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις για ανταλλαγή τεχνολογίας και κοινή παραγωγή σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ.

S400 Τουρκία: Η παράδοση μιας δεύτερης παρτίδας του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 μπορεί να καθυστερήσει πέραν του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος για το 2020, καθώς γίνονται συνομιλίες για ανταλλαγή τεχνολογίας και κοινή παραγωγή, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ.

Η Τουρκία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα ρωσικών συστημάτων S-400 τον Ιούλιο, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, της συμμαχικής τους χώρας στο ΝΑΤΟ, και τις απειλές τους για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι εξακολουθεί να έχει συνομιλίες με την Άγκυρα για να «αποσυρθεί» η δεύτερη από τα ρωσικά συστήματα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Ισμαήλ Ντεμίρ σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία πρότεινε να πουλήσει στην Τουρκία τα μαχητικά της αεροσκάφη και ότι η Άγκυρα αξιολογεί την προσφορά. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί έπειτα από «συνολική ανάλυση» της προσφοράς, κατέληξε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Η είδηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ενώπιον δημοσιογράφων είχε αναφερθεί στο εν λόγω ζήτημα και τις κυρώσεις που έχουν προαναγγελθεί. «Υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει για να εγκαταλείψουν οι Τούρκοι τους S400. Ας τους απενεργοποιήσουν, ας τους στείλουν πίσω, ας τους καταστρέψουν, ό,τι νομίζουν. Αυτό είναι ένα εν εξελίξει ζήτημα. Συζητάμε για μια νέα μεσολάβηση, νέα αντιμετώπιση, ένα συμβιβασμό. Αυτό δεν έχει τεθεί εκτός συζήτησης», είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις